פירמת עו"ד האמריקאית פרשפילדס: "ישראל תוביל את החדשנות בעולם הפוסט-קורונה"
פירמת עו"ד האמריקאית פרשפילדס: "ישראל תוביל את החדשנות בעולם הפוסט-קורונה"
הפירמה, שייצגה את מנכ"ל אפל טים קוק, ארמקו הסעודית ולמונייד הישראלית, נכנסת עתה לתחום ההנפקות של חברות ישראליות בוול סטריט, ודווקא בתקופת שפל; בראיון לכלכליסט אמרו נציגיה כי ישראל יכולה לשחק תפקיד ייחודי בזכות הקורונה, הסכמי אברהם והמלחמה באוקראינה; "כשרוסיה תשבית תחנת כוח, חברה ישראלית תוביל את המהלך להילחם בזה"
נכנסים לארץ הקודש: למרות השפל והעצירה המוחלטת בשוק ההנפקות הראשוניות והמיזוגים עם הספאקים, פירמת עורכי הדין האמריקאית פרשפילדס ברוקהאוס דרינג'ר החליטה להיכנס לתחום ההנפקות הראשוניות בארה"ב של חברות ישראליות דווקא עכשיו.
ב-12 השנים האחרונות, פרשפילדס היתה מעורב במספר לא קטן של עסקאות (ומחלוקות) בינלאומיות גדולות הקשורות לשוק הישראלי. בין היתר בעיסקאות הנפט והגז השונות. הפעילות בארץ התמקדה ביעוץ משפטי של המומחים הבינלאומיים של המשרד בנושאי מיזוגים ורכישות, מימון, ארגון מחדש, שוק ההון, מיסוי, תחרות, בוררות רגולציה ועוד.
בארה"ב פרשפילדס פעילה בשוק ההנפקות והובילה עשרות הנפקות ראשוניות של חברות ועתה מבקשת לקחת נתח בשוק ההנפקות של חברות טכנולוגיה ישראליות בנאסד"ק, שרתח ב-2021 וקפוא בינתיים ב-2022. הפירמה הובילה את ההנפקה הראשונה של חברה ישראלית בהונג קונג.
שניים מעורכי הדין המובילים של הפירמה, בוריס פלדמן, אחד מעורכי הדין המוכרים בארה"ב, שייצג בין היתר בעבר את טים קוק מנכ"ל אפל, וטארן זאקר, שנחשבת לכוח עולה בפירמה, ביקרו בארץ בימים האחרונים ונפגשו עם שורה של חברות שעם חלקן הפירמה עובדת. בראיון לכלכליסט סיפקו השניים יחד עם אדיר ולדמן, הנציג הישראלי בפירמה, את זווית הראיה שלהם לגבי השווקים, האינפלציה, וראיית סיכויי ההתאוששות בעתיד.
הביקור של השניים מעניין מאחר שפרשפילדס מעורבת לא רק מהזווית האמריקאית בשוק הישראלי, אלא מתוך נוכחות לא קטנה במדינות המפרץ ובמזרח אסיה. פרשפילדס מעסיקה צוות משולב שמתמקצע בענייני שוקי ההון האמריקאי ואחרים הפועל ברחבי ארה"ב, אירופה ואסיה, ויכול לסייע בהנפקות והצעות אחרות ברוב הבורסות המרכזיות בעולם. היעוץ של הפירמה היא הן לחברות המנפיקות, הן לבעלי מניות והחתמים, וגם לבנקי ההשקעות המובילים, וממשלות רבות.
אתם מגיעים לארץ דווקא בתקופת משבר, כששוק ההנפקות הצטמצם משמעותית, וחברות מפטרות עובדים.
פלדמן: זאת הדרך הלא-נכונה להסתכל על זה. באנו בעת נקודת פיתול עבור חברות ישראליות. ישראל יכולה לשחק תפקיד ייחודי עכשיו. יש עכשיו שלושה מגמות עיקריות. אתה יודע מה הן?
אינפלציה, משבר בטכנולוגיה?
פלדמן: אתה מסתכל על זה מזווית פסימיסטית, על כוס חצי ריקה ולכן חושב על אינפלציה וכולי. אבל שלושת המגמות הן: קורונה, הסכמי אברהם ואוקראינה.
מבחינת הקורונה, גם אם הקורונה נגמרה, ההשלכות לחברות הטכנולוגיות נמשכות. בתגובה לקורונה יהיה גל ענק של השקעות במדעי החיים. ההוצאות הכספיות שראינו בשנתיים האחרונות היו תגובתיות. עכשיו, לדוגמה, נראה איך אנשים יוכלו לעשות הרבה דברים חדשים עם mRNA כמו שמעולם לא קרה. ישראל תוביל את החדשנות בעולם פוסט-קורונה.
מבחינת הסכמי אברהם יש למדינות שהצטרפו להסכמים הרבה כסף (להשקעה). ישראל מהמרת שהיא יכולה למשוך את היזמות הערבית אל הטכנולוגיה והחדשנות הישראליות, והיזמים הערבים מהמרים על אותה התוצאה מהצד השני.
לגבי אוקראינה מה שקורה עכשיו היא טרגדיה ענקית שאליה ישראל ממש רגישה. אבל מזווית כלכלית, ישראל תקבל עוד אינפוזיה של מוכשרים עם כל האנשים שמגיעים מאוקראינה וגם כשאנשים יגיעו מרוסיה. אבל יותר חשוב מזה – הוצאות והשקעות יעברו לתחום ההגנה-ביטחון. ב-20 שנים האחרונות הכסף לא זרם לתחום הביטחוני. אנשים פיתחו והשקיעו במשקפי VR וכד'. זה לא ייעלם, אבל הפוקוס בביטחון חזר. אם היית חייב לבחור מדינה אחת שתרוויח מהפוקוס בפיתוח ביטחוני וההשקעות – זאת ישראל.
ישראל ממוקמת היטב לשלוט על השוק. זה יהיה יותר מורכב מבעבר. אם היתה חברת סייבר שרצתה להנפיק בארה"ב, יש מספר משרדי עורכי דין שיכולים לסייע בכך. אבל אם מדברים על מיזם משותף בין חברה ישראלית, ארה"ב, איחוד האמירויות ואולי הודו, פרשפילדס ממוקמת היטב עבור כך, עם אולי עוד משרד אחד או שניים בודדים.
היו דיווחים שפרשפילדס ייצג את מובאדלה ברכישתה של החלק של דלק בתמר, וכן ייצוג של מזדר שחתמה עם ישראל וירדן על פרויקט בין-מדינתי לפיתוח מתקנים והעברת אנרגיה סולארית ומים מותפלים. מה הביא את מובאדלה להתעניין בשדה גז ישראלי?
ולדמן: אנחנו לא יכולים לדבר על כוונות מובאדלה, אבל ניתן לומר שיש הרבה דברים מעניינים שקורים עכשיו במזרח התיכון ובשווקים שונים. לדוגמה, באירופה עכשיו מדברים על הניתוק מגז רוסי.
פלדמן: אף אחד לא יכול לדבר על מנצח בנוגע למלחמה באוקראינה. זה כמעט בלתי נתפס מה שקורה שם. אבל, מבחינה גאופוליטית – כל מערב אירופה יכולה לפנות לכיוון ישראל עבור מקורות האנרגיה.
עוד לא ראינו השקעות מהמפרץ בטכנולוגיה ישראלית.
ולדמן: כפי שציינת, אנו רואים מספר השקעות ופרויקטים גדולים הנובעים בעיקר מהסכמי אברהם, אבל אתה צודק שלמרות ההד הרב סביב ההשפעה, אין הרבה השקעות בטק הישראלי לבינתיים.
פלדמן: זה נכון. אנחנו סבורים שאולי הגיע הזמן עבור מפגש טק "אוף-דה-רקורד" בסיליקון ואלי בין יזמים ישראלים ומשקיעים ערבים. אי אפשר בשלב זה להגיד שזה כשלון – פשוט עוד לא מצאו את מפתח הזהב.
זאקר: בעקבות הפגישות הטובות שלנו בארץ אפשר לומר שאולי זה בדיוק התזמון הכי טוב שיש למפגש מסוג זה בסיליקון ואלי.
עדיף שם מאשר בתל אביב או דובאי?
פלדמן: זה לא עניין של "או זה, או זה". כיום יש אפילו מספר מסעדות כשרות בדובאי ואתה יכול לקפוץ למניין שם להתפלל מנחה וערבית. אבל, יש משהו מיוחד בהגעת אנשים לסיליקון ואלי – מרגישים שם את הקסם. לפעמים עדיף להיפגש במקום שהוא לא המגרש הביתי של השחקנים. אם תסתכל על הסכמי קאמפ דייויד, יש סיבה למה הם התרחשו שם ולא במקום אחר. ובסיליקון ואלי, מתרכזים לא על העבר, אלא מה יכול לקרות מחר.
ייצגתם את למונייד, והיא וחברות טכנולוגיה ישראליות אחרות שיצאו להנפקה ירדו ב-70-80% מאז. מה צריך להיות הצעד הבא של חברות ישראליות במציאות כזו?
זאקר: זה נכון לא רק לגבי חברות ישראליות. גם כאלה שיצאו להנפקה וגם כאלה שהתמזגו עם ספאק. יש אופציות נוספות: גיוס פרטי, לחכות שהשווקים יחזרו. אני לא בטוחה שהשווקים יחזרו לעצמם ב-2022. אני מקווה שזה יקרה ב-2023 אבל יכול להיות אפילו ב-2024. תמיד יהיה מקום בשוק האמריקני לחברות ישראליות. הן תמיד הצליחו שם. תופין לדוגמה, הנפיקה שם, הצליחה, ואז חזרה להיות פרטית.
מבחינת הספאקים, בגלל השינויים הרגולטורים זו תהיה דרך פחות טובה להנפיק עכשיו. המשקיעים מצפים שחברות שיוצאות להנפקה מוכנות לעשות זאת, ומנקודת מבט של משקיעים אין הרבה מקום לביצועים נמוכים, כך שנראה בשנים הקרובות יותר הנפקות ישירות ולא דרך ספאק.
איזה הזדמנויות אתם רואים בחברות טק ישראליות?
זאקר: חברות סייבר ישראליות הן הטובות ביותר. כשעבדתי על ההנפקה של סייברארק הבנתי שההשקעות הישראליות בסייבר, טק ומודיעין מהווים סיבה למה הסייבר וטכנולוגיה הישראליים הם המעניינים והמצליחים ביותר בעולם.
פלדמן: 8200. אתה חושב שהמלחמה באוקראינה תיגמר בלי מלחמת סייבר? אם כן, כל חברה ישראלית לסייבר תירכש על ידי שחקן בינלאומי גדול יותר או שהן יצאו להנפקה. אבל כשרוסיה תשבית איזה תחנת כוח, חברה ישראלית תוביל את המהלך להילחם בזה. כשירצו לוודא שהחימום ימשיך לעבוד חזק במהלך החורף במסצ'וסטס, לא יהיה אכפת לאף אחד מה מחיר המניה של החברה שתציל אותם.
זאקר, השתתפת בניסיון ההנפקה של ארמקו הסעודית. איך הרגשת כשהם החליטו להנפיק בבורסה בערב הסעודית ולא בארה"ב?
זאקר: אני תמיד תומכת במה שהכי טוב ללקוח. הם קיבלו את ההחלטה הזאת בעצת עשרות או מאות יועצים שעליהם הם סומכים. כמובן, הייתי רוצה לראות אותם מנפיקים בארה"ב, אבל מה שטוב ללקוח תמיד בעדיפות. בכל מקרה היה כיף ומעניין לגור בבחריין וערב הסעודית לעבוד על ההנפקה. בנוסף, זאת ההנפקה הכי גדולה אי פעם, אז אפשר לומר שבכל זאת זה לא יצא כל כך רע.
האם את צופה הנפקה נוספת שלהן בארה"ב?
זאקר: שאלה מעניינת, אבל כרגע אני לא רואה את היתרון בכך.
אתם יכולים לסמן את החברות הישראליות שבשלות להנפקה?
זאקר: פגשנו כמה השבוע. אבל העיקר פה זה לא האם הן מוכנות, אלא כמה כסף נזיל יש להן והאם צריכות לגייס עוד. זה לא שוק שבו חברה שלא חייבת להנפיק תנפיק. השוק לא ידידותי להנפקות כרגע ומי שיש לו מזומן יעדיף להשתמש בו ולהמתין.
איך זה להיות בישראל בתקופה כזו של חוסר ודאות בשווקים?
פלדמן: בכל פעם שאני מבקר כאן, זאת חוויה חוץ-גופנית. בפיצול דרכים מסוים, אני יכול לראות את עצמי גדל כאן בארץ. ההורים שלי הם ניצולי שואה מסקולוב, פולין. בתום השואה הם התלבטו האם לעלות ארצה או לעבור לארה"ב. אמא שלי רצתה לעבור לארה"ב ואבא שלי רצה לעלות לארץ. אמא הדגישה שהיא היתה פליטה מספיק זמן. אבא שלי היה חכם והקשיב לאמא. אבל, אני עדיין רואה את המצב בו הייתי גדל כאן ויושב בחגים פה בארץ משוחח בעברית.
בשנות ה-80 כולם כאן היו בבנקאות וכלכלה. כשחזרתי לארץ לירח דבש ב-86, הכל כבר השתנה וכולם התחילו לעבוד בתכנה ומחשבים. ועכשיו המדינה המובילה מבחינת אחוזי עובדי טק היא ישראל. כמישהו שעבד כל הקריירה שלו בטק, מרגש מאוד לראות את הישראלים מפתחים ומייצרים כל כך הרבה. העניין פה הוא לא הנפקות וכולי. צריכים להעריך שיש שלום עם מספר מדינות שכנות ובאזור שלא היה אי פעם. זו יכולה להיות התקופה הכי טובה לישראל.
זאקר: העתיד לטכנולוגיה הישראלית נראה מעולה! תנאי השוק תנודתיים, והמשקיעים יכולים להיות יותר בררנים. יש הרבה חדי קרן בישראל בהתחשב בכך שהמדינה כל כך חזקה בטכנולוגיה. השווקים רק צריכים להיות מוכנים לקבל אותם. אני חושבת שהאתגר עבור כל החברות כעת הוא באמת תנאיי השוק. בשנה שעברה ראינו המון הנפקות, אז השוק והמשקיעים היו רוויים מדי, ואני חושבת שזה נכון לגבי חברות מקומיות וחברות ישראליות שעומדות להירשם בארה"ב. אני מקווה שנראה את השינוי הנדרש הזה, השווקים פשוט מאוד תנודתיים כאן כרגע.