בלעדיהזלקינדים מסתערים על אדידס ובדרך לזיכיון של אינטרספורט
בלעדי
הזלקינדים מסתערים על אדידס ובדרך לזיכיון של אינטרספורט
אלקטרה צריכה, שבשליטת האחים זלקינד, מתחזקת בתחום הספורט: החברה במגעים מתקדמים לרכישת 18 חנויות של אדידס שפועלות בזכיינות. במקביל, אלקטרה צריכה מנהלת מו"מ לקבלת זיכיון של ענקית הספורט אינטרספורט, המתחרה של דקטלון
האחים מייקי ודני זלקינד מסתערים על אופנת הספורט. לכלכליסט נודע כי אלקטרה מוצרי צריכה, שבשליטת השניים, מנהלת במקביל שני מהלכי ענק אסטרטגיים בתחום.
המהלך הראשון, שנמצא כבר בשלבי חתימה, הוא רכישת 18 חנויות של אדידס, הפועלות בישראל במתכונת זכיינות. המשא ומתן מתנהל עם אריק ממן, הזכיין הגדול ביותר של אדידס בארץ.
בכוונת אלקטרה צריכה לבצע את העסקה באמצעות חברת א.ת סער יזמות ומסחר, זכיינית המותג קולומביה בישראל, שאלקטרה צריכה רכשה את השליטה בה (50.01%) באפריל 2021. אולם, ככל הנראה רכישת 18 הסניפים היא רק הצעד הראשון של אלקטרה מול אדידס, וכבר בעתיד הקרוב היא צפויה לבקש ולקבל זיכיון למותג אדידס בארץ מאדידס ישראל.
המהלך השני, שהזלקינדים מנהלים במקביל, הוא משא ומתן עם אינטרספורט (Intersport) להבאת רשת אופנת הספורט לארץ.
אדידס ישראל נמצאת בשליטת (85%) החברה העולמית, ויתרת המניות (15%) מוחזקות בידי גדעון ושלום מוליוב. האחים מוליוב מחזיקים במניות באופן ישיר ולא באמצעות חברת MGS, שתכננה הנפקה בבורסה בתקופה זו לפי שווי של מיליארד שקל, אך הקפיאה אותה בשלב זה.
לפני שנה מינתה אדידס את טיבו דוראנד למנכ"ל אדידס ישראל, והוא החליף בתפקיד את שלום מוליוב, שניהל את הפעילות עד לאותה עת. מינוי המנכ"ל היה איתות להחלטתה של אדידס לשנות את מודל הפעילות שלה בישראל.
רשת אדידס בישראל מונה כיום יותר מ־60 סניפים, שמרביתם מופעלים בידי אדידס העולמית ו־18 מתוכם, כאמור, מופעלים בידי ממן.
עוד נודע לכלכליסט כי מנכ"ל אלקטרה צריכה, צביקה שווימר, ומייסדי חברת א.ת סער, תומר בן־סניור ואביעד צברי, נפגשו עם נציגי אדידס העולמית, שנתנה את ברכת הדרך לעסקה הנרקמת בין הצדדים. החבירה לאלקטרה צריכה, שהקימה באחרונה מועדון לקוחות, שיאגד את כל החברות הקבוצה, צפויה לחזק את מעמדה של אדידס בתחרות בשוק הישראלי מול נייקי.
בשוק ההלבשה והנעלת הספורט שולטים שני מותגים עיקריים — אדידס ונייקי — כשהאחרונה מיוצגת בישראל בידי הזכיינית ריטיילורס, שבשליטת הראל ויזל וקבוצת פוקס. כניסת אלקטרה צריכה לאדידס משמעותה אחת: היערכות לקרב ראש בראש מול ויזל, כשכל צד מייצג את אחת משתי ענקיות הספורט הבינלאומיות.
ריטיילורס מחזיקה בחוזה ארוך טווח עם נייקי להפעלת חנויות עבורה בעולם. נייקי העולמית פעלה בישראל גם מול 100 בעלי חנויות קטנות ובינוניות, אולם באחרונה הודיעה להן באופן חד־צדדי שהיא מפסיקה למכור להן סחורה. במקביל הודיעה נייקי כי תעבור לעבוד במודל של אפל, ותשים דגש על פעילות האונליין, דבר שפגע בשווי מניית ריטיילורס בבורסה. החברה נסחרת בשווי של 3.3 מיליארד שקל ומחזיקה ב־130 חנויות של פוט לוקר, דרים ספורט ונייקי בישראל, באירופה ובצפון אמריקה.
אדידס רושמת צמיחה דו־ספרתית במכירות השנתיות, שעומדות על כ־22 מיליארד יורו בשנה. ברקע הצמיחה עומדת הרחבת הקולקציות של אדידס והעמקת פעילותה בתחום האופנה. בשנים האחרונות מאבד שוק האופנה בישראל מכירות לטובת מותגי הספורט, שזוכים לפריחה יוצאת דופן. יצוין כי גם כאשר שוק האופנה בישראל סבל משחיקה במכירות וברווחים, מותגי הספורט המשיכו לפרוח. בנוסף, מדובר בתחום שהרווחיות בו גבוהה בהשוואה לתחום האופנה בכללותו.
לאחר רכישת השליטה בזכיינית קולומביה בישראל הצהירה אלקטרה צריכה כי בכוונתה להכפיל את הפעילות בתוך שלוש שנים. אם העסקאות שבמו"מ אכן ייחתמו, הרי שאלקטרה צריכה עשויה להגיע ליעד אפילו קודם לכן.
באשר למו"מ המתקדם, שאלקטרה צריכה מנהלת לקבלת הזיכיון בישראל של ענקית הספורט העולמית אינטרספורט, נודע כי בכירי אלקטרה צריכה בראשות שווימר קיימו פגישות עם הנהלת החברה בשווייץ, ונציגי החברה העולמית אף ביקרו בישראל. גם במקרה זה המגעים מתנהלים באמצעות זכיינית קולומביה בישראל, א.ת סער יזמות ומסחר.
אינטרספורט היא ענקית עולמית רב־מותגית, הנחשבת למתחרה הגדולה של דקטלון, שמשווקת מותגים של ענקיות ספורט כמו אדידס, נייקי, אנדר ארמור, ניו באלאנס, פומה ואחרות. בנוסף, אינטרספורט היא לקוחה אסטרטגית הן של אדידס העולמית והן של נייקי העולמית, ושתיהן מייצרות עבורה קולקציות ייעודיות.
ענקית הספורט השווייצרית, שלה פריסה של כ־6,200 חנויות ב־57 מדינות, ומחזור מכירות שנתי של כ־13 מיליארד יורו, מחפשת כבר שלוש שנים שותפה בשוק הישראלי, ועוד ב־2019 — לפני מגפת הקורונה – פורסם כי נפגשה עם בכירים בקניוני עזריאלי. ב־2017 חתמה החברה על הסכם זיכיון לעשר שנים עם המשביר לצרכן, שבשליטת רמי שביט, אך המהלך הסתיים בפיצוץ בין הצדדים.
אינטרספורט נוסדה ב־1968 בפריז, והמטה שלה כיום ממוקם בברן, שווייץ. חנויות הרשת הן בבעלות וניהול עצמאי, וזאת כדי להבין טוב יותר את צורכי הספורט של הלקוחות המקומיים. אינטרספורט אמורה להיות התשובה של אלקטרה לפוט לוקר וספורט דרים של ויזל. פעילות המותגים שלה אחראית לשני שלישים מהפעילות, וליתר אחראית פעילות המותג הפרטי העצמאי שלה.
תגובתו של אריק ממן היתה "אין תגובה"; א.ת סער יזמות ומסחר סירבה להגיב לידיעה; ותגובת אלקטרה צריכה לא נמסרה עד סגירת הגיליון.