"העסקה עם ישראל קנדה יוצרת פירמידה אסורה בגזית גלוב"
"העסקה עם ישראל קנדה יוצרת פירמידה אסורה בגזית גלוב"
בעל מניות בנורסטאר ובחברה־הבת גזית גלוב מבקש מביהמ"ש למנות נאמן לגזית גלוב כדי למכור אותה, בטענה שאחזקת (22.6%) ישראל קנדה בנורסטאר נוגדת את חוק הריכוזיות. "בשיחת המשקיעים התבטא מר רוזן כבעל השליטה ובעלי הבית בנורסטאר"
מהמורה ראשונה בירח הדבש: חיים כצמן, ברק רוזן ואסי טוכמאייר ייאלצו להתמודד מהר משחשבו עם שאלת חוק הריכוזיות. אתמול הוגשה למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה למינוי נאמן למניות גזית גלוב, וזאת משום שלטענת המבקש — בעל מניות בנורסטאר ובחברה־הבת שלה גזית גלוב — העסקה בין כצמן, בעל השליטה בנורסטאר, וישראל קנדה, שבשליטת רוזן וטוכמאייר, יוצרת פירמידה המנוגדת לחוק הריכוזיות.
הבקשה, שאותה הגישו עורכי הדין יוקי שמש ומור תגר, מגוללת את רצף האירועים שהתרחשו בקבוצת גזית גלוב בשבוע הנוכחי וזה שקדם לו. כזכור, ביום רביעי הקודם רכשה ישראל קנדה מניות של נורסטאר בבורסה והגיעה לאחזקה של 10% בחברה. באותו היום התרחש מסחר ער במיוחד במניית החברה, ורבים ניסו לנחש מיהו הגורם שרוכש מניות בצורה אגרסיבית שהקפיצה את המחזור של נורסטאר. ב"כלכליסט" נחשף לראשונה כי ישראל קנדה היא הרוכשת.
בערבו של אותו יום התקשר רוזן לכצמן ואמר לו "הגעתי ל־10%, כדאי שניפגש". בתום אותה פגישה, שהחלה בשבע בערב ונמשכה עד לפנות בוקר, הושג סיכום שלפיו ישראל קנדה תרכוש ישירות מידי כצמן 11.5% מנורסטאר בתמורה ל־192 מיליון שקל. ישראל קנדה רכשה בבורסה 1% נוסף וכך הגיעה לאחזקה של 22.6%. כמו כן, סוכם בין הצדדים כי ישראל קנדה לא תעלה לשיעור אחזקה גבוה יותר וכי היא לא תשתף פעולה עם בעלי מניות אחרים נגד חיים כצמן.
ביום שני האחרון ערכה ישראל קנדה שיחת משקיעים בשל הרכישה המדוברת, שבה רוזן דיבר ארוכות על שיתוף הפעולה עם כצמן ועל התוכניות שלהם לגזית גלוב. לפי הבקשה שהוגשה לבית המשפט, כל זאת מאלץ את החוק לראות את כצמן וישראל קנדה כמי שמחזיקים יחד במניות נורסטאר ובשליטה בה, מה שיוצר פירמידה בת שלוש שכבות ציבוריות המנוגדת לחוק הריכוזיות: ישראל קנדה ־נורסטאר־גזית גלוב.
לפי הבקשה "רוזן הודה באופן מפורש בשיתוף הפעולה בין ישראל קנדה לקבוצת כצמן. כך, משיחת משקיעים שערך רוזן עולה בבירור שישראל קנדה כבר מהווה חלק מגרעין השליטה בנורסטאר ובגזית גלוב. באותה שיחת משקיעים התבטא מר רוזן כבעל השליטה ובעלי הבית בנורסטאר: 'אנחנו לא הגענו לגזית להשקעה פסיבית. יש פה השקעה אסטרטגית. נעבוד ביחד עם החברה'. רוזן גם התייחס להחלטה של כצמן לשתף עמם פעולה: 'יש פה הזדמנות אדירה פה ללמוד מחיים כצמן ולעבוד בשיתוף פעולה. הוא קיבל אותנו יפה והוא השתכנע שכדאי לו שנהיה שותפים. יש לנו תוכניות גדולות אבל אני לא יכול להרחיב עליהן כרגע'".
עוד, לפי הבקשה, "כשנשאל רוזן על התוכניות של ישראל קנדה לבצע מיזוג משולש הופכי עם נורסטאר ולהשתלט עליה לחלוטין, הוא השיב: 'אני לא יכול להיכנס לזה כרגע. יש פה עוד מהלכים שאנחנו חושבים עליהם. אלו לא דברים שאפשר להיכנס אליהם עכשיו'. בנוסף, הבהיר רוזן, כי בכוונתו לטוס יחד עם כצמן כבר בזמן הקרוב כשותפים ולקיים סיור נכסים בחו״ל, וזאת על מנת לבחון שינוי במדיניות ההשקעה של גזית גלוב ובפורטפוליו הנכסים שלה. הנה כי כן, רוזן עצמו - מבעליה של ישראל קנדה - משדר במהלך שיחת המשקיעים מסר ברור שלפיו הם כבר שותפים לשליטה בגזית גלוב ובנורסטאר".
מכתב הבקשה: כשנשאל רוזן על התוכניות של ישראל קנדה לבצע מיזוג משולש הופכי עם נורסטאר ולהשתלט עליה לחלוטין הוא השיב: 'אני כרגע לא יכול להיכנס לזה'"
הבקשה חוזרת על לשון החוק שלפיה שליטה היא גם היכולת להכווין ולהשפיע על עסקי תאגיד, ומכיוון שכך "לפנינו מבנה פירמידלי, המנוגד להוראות חוק הריכוזיות". משום כך, בעל המניות מבקש למנות נאמן למניות גזית גלוב שיפעל למכור אותן, וזאת "בהתאם לסעיף 22 לחוק הריכוזיות, שקובע כי בכל מקרה שבו תשלוט חברת שכבה בחברת שכבה אחרת בניגוד להוראות החוק, בית המשפט ימנה בעל מניה או נושא משרה בחברת השכבה הנשלטת בניגוד להוראות החוק, כנאמן מטעם בית המשפט שיוקנו לו אמצעי השליטה בחברת השכבה האחרת (בענייננו — גזית גלוב) וזאת לצורך מכירתה".