השקל נחלש אחרי החלטת הריבית - הדולר מתחזק גם בשווקים העולמיים
השקל נחלש אחרי החלטת הריבית - הדולר מתחזק גם בשווקים העולמיים
בנק ישראל העלה את הריבית ב-0.5%, תעמוד על 3.25%; הדולר נסחר ב-3.48 שקלים; מגבלות קורונה חדשות בסין דוחפות את המטבע האמריקאי בשוק העולמי: היורו נחלש ב-0.8%, נסחר ב-1.02 דולר; מול סל המטבעות מטפס הדולר אינדקס ב-0.8% ל-107.6 נקודות
ירידה בשקל אחרי החלטת הריבית של בנק ישראל: הדולר נסחר ב-3.48 שקלים, היורו נסחר תמורת 3.565 שקלים.
הדולר מתחזק גם בשווקים הבינלאומיים, בין היתר לנוכח מגבלות קורונה חדשות שהוטלו באזורים בסין, ובכלל זה במרחבים בבירה בייג'ינג: היורו נחלש ב-0.8% ל-1.024 דולר, הפאונד נחלש ב-0.7% ל-1.180 דולר. הדולר אינדקס עולה ב-0.8% ל-107.6 נקודות.
בנק ישראל מאט את הקצב: העלה את הריבית ב-0.5%, תעמוד על 3.25%. מדובר ברמת הריבית הגבוהה ביותר מאז ספטמבר 2011 ובההעלאה השישית שמבצע הבנק מאז החל בתהליך באפריל במטרה לבלום את האינפלציה. הבנק מיתן את קצב העלאת הריבית על רקע הנתונים המצביעים על עלייה באבטלה והאטה שנובעת בעיקר מירידה בצריכה הפרטית.
בסקר החזאים בשוק ההון של בלומברג, מתוך 15 חזאים, 9 סברו שבנק ישראל יסתפק בהעלאה של 0.50%, מול 6 שציפו להעלאה חדה יותר, של 0.75% (בדומה להחלטה הקודמת של הבנק).
מדיניות הבנק מכוונת לאינפלציה הגבוהה בישראל - בשבוע שעבר פרסמה הלמ"ס כי מדד המחירים לצרכן עלה באוקטובר ב-0.6% (מול תחזיות לעלייה של 0.5%), כך שבקצב שנתי עומדת האינפלציה על 5.1%.
לדברי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב, אין לבנק ישראל סיבה להגיב באופן חריף מדי לנתוני האינפלציה. "בנק ישראל הביע בפעמים הקודמות דאגה מפני התרחבות סביבת האינפלציה ליותר ויותר סעיפים. הסימנים מראים שיתכן ותהליך ההתרחבות מתחיל להתהפך. משקל הסעיפים במדד המחירים (לא כולל סעיף הדיור) שהמחירים שלהם עלו ב-12 החודשים האחרונים (בממוצע) עבר מעלייה לירידה
"מעבר לכך, ציפיות האינפלציה בכל הטווחים, כולל הקצרים, נמצאות בתחום היעד. בסקר הערכת המגמות בעסקים ובסקר אמון הצרכנים ציפיות האינפלציה כבר התחילו לרדת. מרבית השיקולים תומכים בעליית ריבית בשיעור של 0.5%", אמר זבז'ינסקי.
הכלכלן הראשי במיטב מצדיק את עמדתו גם מול שוק הנדל"ן - וספציפית מחירי השכירות הנכללים במדד המחירים לצרכן. "עליית ריבית דווקא גורמת לעלייה במחירי השכירות עקב השפעתה על ירידה ברכישות דירות ומעבר ביקושים משוק הדירות בבעלות לשוק השכירות" - ומכאן לדבריו, הצדקה להעלאה מתונה יותר כאמור.
בלאומי חושבים אחרת, ומצדיקים מהלך ניצי יותר של הבנק המרכזי. "מכלול הנתונים תומך בהעלאת ריבית של 75 נ"ב, לרמה של 3.50%. האינפלציה השנתית צפויה להמשיך לעלות בחודשים הקרובים ולהגיע לכ-5.5%, התפתחות אשר תומכת בהימשכות תוואי העלאת ריבית בנק ישראל, בקצב דומה לזה של הישיבות האחרונות", אומרים גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון.
"האצת האינפלציה, לצד הימשכות עליית מחירי הדירות, תומכים גם כן בהמשך תהליך העלאת הריבית. מגמת העלייה המהירה במחירי השכירות נמשכה גם באוקטובר, זאת בדגש על דירות שבהן הוחלף שוכר. מגמה זו צפויה להימשך גם בחודשים הקרובים, בין היתר, על רקע התאמת מחירי השכירות לסביבה של אינפלציה ותשואות גבוהה יותר, וכן לאור ההשפעה בפיגור של מחירי הדירות של שוק השכירות. זאת, כאשר ברקע המשך העלאת ריבית בקצב מהיר בארה"ב ובמרבית הבנקים המרכזיים הגדולים", מוסיפים בפמן ורזניק.