בלעדינונו אנד מימי רוכשת את רשת מסעדות ג'ירף; לאומי יצטרף כשותף
בלעדי
נונו אנד מימי רוכשת את רשת מסעדות ג'ירף; לאומי יצטרף כשותף
בעלי רשת ההסעדה האסייתית, רימון בן יקיר, עושה אקזיט שמוערך בעשרות מיליוני שקלים, ומוכר אותה למייסדי רשת המסעדות האיטלקיות. בשלב הבא לאומי פרטנרס תשקיע 60 מיליון שקל, חלקה ברכישה וחלקה כהלוואה, ברשת הממוזגת
עסקה משולשת בתחום לא שיגרתי, ענף המסעדות. ל"כלכליסט" נודע כי רשת נונו אנד מימי (NONO & MIMI) רוכשת את רשת המסעדות האסייתית ג'ירף. בשלב שני של העסקה משקיעה לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות של בנק לאומי, יותר מ־60 מיליון שקל ברשת הממוזגת. ההשקעה של לאומי נעשית בחלקה בהלוואה ובחלקה ברכישת מניות ובשל מורכבותה קשה לגזור לה שווי לחברה. עם זאת מדובר כאמור בהשקעה ראשונה של גוף השקעות מוסדי ברשת מסעדות.
ביוני השקיעו בנק הפועלים באמצעות זרוע ההשקעות פועלים אקוויטי, חברת הביטוח הראל והראל ויזל 50 מיליון שקל כשרכשו 49% ממניות חברת ההסעדה ירזין סלע לפי שווי חברה של 100 מיליון שקל. ירזין סלע היא חברת הסעדה שמתמחה בארועים המאופיינים בפלח שוק ה־high end לחברות היי טק מובילות בארץ ובעולם - בעלת ותק של 30 שנה בתחום שירותי ההסעדה. הרכישה של ירזין כללה את פעילות ההסעדה העולמית של קבוצת ירזין סלע (ללא פעילות המסעדות) והסכמים חתומים במדינות נוספות. יורם וארי ירזין ויובל סלע בעלי החברה בחלקים שווים, נשארו בעלי השליטה (51%) והנהלה הקיימת ממשיכה לנהל את החברה.
סיכונים בתקופת קורונה
גם כאן, בעסקת לאומי פרטנס, מדובר במודל דומה מהבחינה הזו של השליטה והניהול אם כי הבעלים יחזיקו ב־80% מהרשת הממוזגת. בענף הקייטרינג השקיעה גם קרן איפקס כשרכשה את השליטה בחברת הקייטרינג שולץ והובילה אותה לקריסה. סיכונים כמובן לא חסרים, שכן גם מזון ומסעדות הוא עניין של טרנד שלעיתים חולף. גם התקופה, על סף התפרצות גל חמישי של קורונה, מהווה סיכון מסויים, כשההתרסקות של שולץ, למשל, יוחסה בידי קרן איפקס למשבר הקורונה, אבל בלאומי מסתמכים כאמור על יכולות הניהול של מייסד נונו אנד מי, דובב לוינסון. את העסקה הובילו מטעם לאומי פרטנרס המנכ"ל אבי אורטל ומנהל ההשקעות בלאומי פרטנרס יובל זעירא.
לאומי פרטנס נכנס בצורה עמוקה יותר לתחום, אף שענף המסעדות הוא תנודתי אף יותר מעסקי הקייטרינג היציבים יחסית. מדובר בתחום שמאופיין בפתיחה וסגירה של מסעדות בקצב גבוה יחסית, זאת, אחרי שרשתות גדלות בצורה מהירה ולעיתים לא מצליחות להיות מנוהלות בצורה נכונה על ידי שפים שהידע שלהם הוא בעיקר בבישול ולא בפיננסים או ניהול. נראה כי בלאומי רואים בנונו אנד מימי רשת שמנוהלת טוב יחסית, על ידי המייסדים, יקי בונה ולוינסון, שהקימו אותה לפני 8 שנים. לוינסון הוא איש הייטק שעשה הסבה לפני כמה שנים לתחום המסעדות והקים את רשת נונו למסעדות איטלקיות ואת רשת מאפיות מימי, שלצידה חנויות ובתי קפה שמתמחות במכירת מוצרי מאפה.
לנונו אנד מימי 4 מסעדות תחת השם נונו, בהוד השרון שם הוקם הסניף הראשון, כפר־סבא, הרצליה ורמת אביב כשברמת השרון והרצליה פועלות לצד נונו גם מאפיות מימי. נונו מאופיינת בייצור עצמי של יין, גלידה, בצקים ופסטה, מחומרי גלם איכותיים, ומימי בלחמים ומאפים עוגות וסלטים עבודת יד.
רימון בן יקיר, הבעלים של ג'ירף, מוכר אם כן את הרשת שהקים ב־1996 באקזיט מרשים שהיקפו לא ידוע אולם מדובר בעשרות מיליוני שקלים. ג'ירף מפעילה 8 מסעדות, באילת, בבני דרור, שני סניפים בתל אביב, בהרצליה, בפתח תקוה, בראשון לציון ובחיפה שפועלים לפי קונספט שבנה בן יקיר. המסעדות של הרשת הן בהפעלה עצמית ולא בזכיינות, כמו רשת BBB למשל, מה שמתבטא בתמחור שלהן בעסקה מול לאומי פרטנרס. בנוסף הרשת מתכוונת להציע ללקוחות גם קייטרינג וגם הזמנות הביתה, ולייצר מועדון חברים עם הטבות.
ג'ירף תמשיך לפעול כמותג נפרד, לצד נונו אנד מימי. לאומי פרטנרס ובעלי הרשת הממוזגת מתכוונים להרחיב אותה כבר בתקופה הקרובה באמצעות רכישות נוספות של רשתות כדי להפוך אותה לרשת גדולה יותר ולהנפיק אותה בסופו של דבר בבורסה בתוך 4-3 שנים לפי שווי של מאות מיליוני שקלים. הרשת הממוזגת, לפי הערכות, היא רווחית, ואף מגיעה ל־EBITDA של עשרות מיליוני שקלים. הרשת מתכוונת להרחיב את פעילותה בפתיחת מסעדות נוספות של נונו אנד מימי ב־2022 כשהתכנית כרגע היא לפתוח בקרית אונו, גבעתיים, נס ציונה ובפתח תקווה, ולהתרחב ליותר מ־10 מסעדות וקונדיטוריות.
מיצרות את האוכל בעצמן
הן נונו אנד מימי והן ג'ירף, מחזיקות במפעלים שבהם מיוצר המזון הבסיסי שמגיע למסעדה, ושם הוא עובר ליטוש אחרון לפני ההגשה. הרשת הממוזגת מתכוונת להתרחב לתחום הקייטרינג שבו היא פעילה היום בצורה מינורית בחברות הייטק בודדות. בנקודה הזו המטרה היא לחקות את הרשת של אסף גרניט ושל רותי ברודו (דליקטסן) שנמפעילות חדרי אוכל בחברות ההייטיק הגדולות דוגמת וויקס ואחרות. בארה"ב מחזיקות קרנות פרייבט אקוויטי ברשתות של מסעדות ואלה אף נסחרות בבורסה, והכוונה היא להעתיק את המודל לארץ.
ההשקעה של בנק לאומי בעסקי המסעדות באה אחרי שבאוגוסט השנה הודיעה לאומי פרטנרס כי תשיקע עד 55 מיליון שקל לתוך חברת הפוד־טק ויגרדן (Vgarden), יצרנית תחליפי הגבינות והבשר הטבעוניים שבבעלות קיבוץ גן שמואל וחברת הדר פוד טכנולוג'י. ההשקעה תשמש לפיתוח המוצרים של גן שמואל והפעילות הבינלאומית של ויגרדן.
את קבוצת ג׳ירף ייצגו עורכי הדין רון אבלסקי ומיכל גזית ממשרד אפשטיין רוזנבלום מעוז (ERM). את קבוצת נונו אנד מימי ייצגו עורכי הדין איזי הולדשטיין ואורלי וילניק-כספי ממשרד הולדשטיין שלו. את לאומי פרטנרס ייצגה עו״ד אלית אלקון ואלון פלד ממשרד גורניצקי ומיכל רבינוביץ.