ניתוחמניות הטכנולוגיה הישראליות בוול סטריט מצליחות להתנתק מהמציאות המקומית
ניתוח
מניות הטכנולוגיה הישראליות בוול סטריט מצליחות להתנתק מהמציאות המקומית
הירידה הגורפת במניות הטק, שהחלה לאחר הטבח ביישובי הנגב המערבי ופתיחת המלחמה בעזה, נבלמה. הדו"חות גרמו למשקיעים להבין כי ניתן להתייחס אליהן כחברות בינלאומיות, ולהתרכז בביצועים העסקיים שלהן
הדיסקאונט הישראלי לא קיים יותר בוול סטריט. אף שהמניות הישראליות כבר הפסיקו להגיב בשנים האחרונות למבצעים נקודתיים שישראל מעורבת בהם, היה חשש בשבועות הראשונים מאז פרוץ המלחמה בעזה כי הפעם מצב העניינים יהיה שונה, בעיקר בשל נטישת הזרים את המניות הישראליות במהלך אוקטובר שהובילה לירידות חדות. גם הרוחות האנטישמיות שנושבות בעולם ואפילו באופן מפתיע במגזר ההייטק שנחשב לליברלי יותר, תרמו להערכות כי החברות הישראליות ומניותיהן עלולות להיפגע.
עם חידוש המסחר בניו יורק לאחר הטבח 7 באוקטובר נרשמו אמנם ירידות גורפות במניות הטק הישראליות שנסחרות בוול סטריט, אבל לאחר ההלם הראשוני נראה כי המשקיעים מבינים שמדובר בחברות בינלאומיות לכל דבר ועניין. בשבועות האחרונים התנודות במניות תואמות יותר את המגמה הכללית של המדדים וגם את הביצועים העסקיים שלהן. מכיוון שכך, ולאחר עלייה חודשית של 5% בנאסד"ק, גם חלק גדול מהמניות הישראליות כבר מחקו את הירידות של השבוע הראשון למלחמה. עונת הדו"חות שהחלה לפני כשבועיים מלמדת הדבר לא חל על מניות הטכנולוגיה. כאן כל מקרה הוא לגופו ולפי מצבו העסקי.
בשיחות הוועידה כמעט ולא עולות שאלות לגבי השפעת המלחמה על ביצועי החברות ואם כן, זה דווקא מגיע ביוזמת ההנהלות עצמן, שמעדכנות לגבי השפעת גיוס המילואים על מספר העובדים ותפקוד הפונקציות השונות בארגונים. רוב החברות מעבירות בשלב זה חלק מהפונקציות לעובדים שלהן באתרים אחרים וכל עוד העובדים המגוייסים ישובו לעבודה במהירות, לא צפויה השפעה דרמטית על מצב החברות. החשש העיקרי שעדיין מרחף מעל כל החברות הוא התארכות צווי 8 שתפגע בפיתוח והשקה של מוצרים ושירותים חדשים.
אפילו מניה מנומנמת כמו צ'ק פוינט, שפירסמה דו"חות טובים אך לא מפתיעים, הגיעה בסוף השבוע לשיא השנתי שלה שמתקרב לשיא כל הזמנים שלה בתחילת 2022. מניית טאבולה מציגה תשואה שנתית של כמעט 100%, אף שהיא צעירה בהרבה בוול סטריט לעומת צ'ק פוינט שכבר חוותה אינתיפאדה ומלחמות. בניגוד לגיל שויד מצ'ק פוינט, אדם סינגודלה, מייסד ומנכ"ל טאבולה, לא מהסס גם להביע תמיכה חד־משמעית בישראל בחשבונות המדיה החברתית שלו. הוא היה גם בין הקולות המובילים להחרמת כנס האינטרנט הגדול - WEBSUMMIT - של פאדי קוסגרייב. טאבולה, שפירסמה את הדו"חות הרבעון בשבוע שעבר, עקפה את הציפיות והעלתה את התחזית לרבעון הרביעי. טאבולה, שעוסקת בהפצת תוכן באינטרנט, מעסיקה 2000 עובדים, כמה מאות מתוכם בישראל, אך לפי הדו"חות, 98% מההכנסות שלה מיוצרות חוץ לישראל.
גם מניית למונייד נותנת כבר תשואה שנתית של 47%, והמצב דומה גם בוויקס שעלתה לכותרות לאחר שפיטרה עובדת בסניף שלה באירלנד בגלל התבטאויות אנטי ישראליות. הדי המהלך הגיעו עד לראש ממשלת אירלנד, אך ציוצים לחוד ולעסקים לחוד. לאחר שוויקס ירדה במהלך אוקטובר, היא תיקנה כלפי מעלה לאחר שפירסמה תוצאות טובות והעלתה את התחזית השנתית. כעת היא נסחרת בשווי דומה לשווייה ערב המלחמה ומציגה תשואה שנתית צנועה של 5%.
סייברארק נסחרת היום במחיר הגבוה ב־10% לעומת מחיר הסגירה ב־6 באוקטובר לאחר שפירסמה דו"חות כספיים טובים. חברת הסייבר שמעסיקה שליש מ־3,000 עובדיה בישראל, לא צופה פגיעה בפעילותה ויו"ר סייברארק אודי מוקדי, תלה דגל ישראל גדול בכניסה למטה שלה בבוסטון. מקרה מובהק נוסף היא חברת האינשורטק למונייד, שמוכרת ביטוחים בעיקר בארה"ב, שקפצה ב־40% מיד לאחר פרסום דו"חות כספיים חזקים, והיא גבוהה ב־22% משווייה ערב פרוץ המלחמה.
כך, באופן אירוני, עונת הדו"חות הכספיים הנוכחית מסתמנת דווקא כאחת הטובות שידעו החברות מזה זמן רב. בישראל היא אמנם נבלעת ברעם התותחים, אך בארה"ב היא חיזקה את הסנטימנט החיובי כלפי ענף הטק שמתחיל לחזור למשקיעים בחודשים האחרונים. המלחמה אומנם לא השפיעה על תוצאות הרבעון השלישי, אבל ההפתעה החיובית נובעת מכך שחלק גדול מהחברות שכבר פירסמו את התוצאות, העלו את התחזית לרבעון הרביעי. לאחר שנה וחצי של קיצוצים בהכנסות מחד וריבית גבוהה שמייצרת הכנסות מימון מאידך, רוב החברות מדווחות על הגעה ליעדי רווחיות לפני המועד החזוי. המאכזבות העיקריות בשלב זה הן סולאראדג' ופלייטיקה שמתמודדות עם אתגרים משלהן כבר כמה רבעונים, וגם אמדוקס שהציגה תוצאות פושרות. עונת הדו"חות תימשך גם בשבוע הקרוב, כמו גם המלחמה ובמקביל אליהן גם הקרבות הקשים על תדמיתה של ישראל. המשקיעים מצידם אומרים בשיחות פרטיות, כי דווקא עכשיו, לאחר שמסתמן כי סוגיית ההפיכה המשפטית ירדה מהפרק, נכונותם להשקיע במניות של טק ישראליות גבוהה יותר, מאשר היתה לפני שלושה חודשים.