הכישלון בארה"ב עלה לסולגרין וקרן ג'נריישן מאות מיליוני שקלים
הכישלון בארה"ב עלה לסולגרין וקרן ג'נריישן מאות מיליוני שקלים
חברת האנרגיה הירוקה סולגרין הודיעה שאם לא תמצא קונה לחברה־הבת קיוביקס שפועלת בארה"ב, היא תפסיק להזרים לה כסף ותסגור אותה. סולגרין תמחק גם 190 מיליון שקל. ההפסד של ג'נריישן על ההשקעה בסולגרין מתקרב ל־300 מיליון שקל
ארה"ב הפכה בשלוש השנים האחרונות לאחד היעדים המרכזיים, אם לא המרכזי ביותר, לצמיחה של חברות האנרגיה הירוקה הישראליות. אנלייט, אנרג'יקס, דוראל ונופר פיתחו במדינה פעילות משמעותית בהשקעה של מיליארדים, וחלקן אף מתחילות לקצור את הפירות. גם סולגרין, חברת האנרגיה הירוקה שבשליטת (78.6%) קרן ג'נריישן קפיטל, שהיא קטנה משמעותית מהחברות שהוזכרו כאן, רצתה לקפוץ על העגלה. אלא שניכר שההרפתקאה האמריקאית שלה היא בעלת גורל שונה עד מאוד, והיא הפכה לכישלון מובהק שעלה לסולגרין במחיקות ענק ובהפסד של מאות מיליוני שקלים לבעלת השליטה.
אתמול הודיעה סולגרין שעד סוף ספטמבר תנסה למכור את החברה־הבת קיוביקס (Kuubix) שפועלת בארה"ב, במידה ולא תצליח, החברה תפסיק את הזרמת הכספים לחברה ובכך תביא לסגירתה בפועל. למעשה, סולגרין מודה שעד כה היא לא הצליחה למכור את קיוביקס או לאתר משקיעים עבורה, ושהניסיון הנוכחי הוא האחרון. סולגרין תולה את המצב הקשה של קיוביקס ברגולציה בקליפורניה שנכנסה לתוקף באפריל האחרון. אולם קיוביקס הסבה לה הפסדים עוד לפני כן. בנוסף, סולגרין דיווחה אתמול כי היא תבצע מחיקה של כ־190 מיליון שקל בדו"חות הקרובים, של הרבעון השני, על קיוביקס. יחד עם מחיקה נוספת שבוצעה במרץ האחרון, מדובר על מחיקה של 310 מיליון שקל – וזאת שנתיים מרכישת החברה בסכום דומה. כלומר, סולגרין מחקה כמעט את כל ההשקעה שלה בקיוביקס.
בקיץ 2021 החלה סולגרין ברכישת החזקות בקיוביקס בהדרגה, עד שהגיעה לנתח של 96% במהלך 2023, בהשקעה של 64 מיליון דולר. בדיעבד ביקרו גורמים בשוק ההון את המהלך בטענה שנעשה בטרם בוצעו בדיקות עומק על כדאיות ההשקעה בחברה. קיוביקס דרשה משאבים פיננסיים רבים מסולגרין ולא הסבה לה נחת. לכן, בינואר האחרון, הובילה ג'נריישן קפיטל תוכנית הבראה בקיוביקס, שכעת מתבררת כצ'אנס האחרון שהיא נתנה לה. ג'נריישן קפיטל העניקה הלוואת בעלים בגובה 100 מיליון שקל לסולגרין, מינתה את דרור שרון למנכ"ל סולגרין ומינתה הנהלה חדשה לחברה בארה"ב. התוכנית לא הניבה את התוצאות המקוות. וכך, למרות שלסולגרין יש 100 מגה-ואט מחוברים לחשמל בישראל ואיטליה, הפעילות בארה"ב משכה אותה מטה ומנעה ממנה להציג רווחים. ברבעון הראשון של 2023 ההוצאות התפעוליות של סולגרין זינקו פי ארבעה, בין היתר בשל האחזקה בקיוביקס, וההפסד העמיק פי ארבעה והסתכם ב־23 מיליון שקל.
בסולגרין טענו שקיוביקס נפגעה מהעברת חוקי NEM 3.0 בקליפורניה, שהפחיתו את הכדאיות של פרויקטים סולאריים על גגות בבתים ללא מתקני אגירה ומסביבת הריבית הגבוהה בארה"ב. שוק הקמת המתקנים הסולאריים על גגות בארה"ב מבוסס ברובו על מנגנוני הלוואה, כך שעליית הריבית הפחיתה את כדאיות הפרויקטים.
קיוביקס לא היתה הצרה היחידה של סולגרין בשנה האחרונה. בדו"חות סולגרין לשנת 2022, דיוווחה פירמת רואי החשבון דלויט על "חולשה מהותית בבקרת הדו"וחות". הדיווח חייב את סולגרין, לפי הנחיות רשות ני"ע, לתקן את הבעיות בבקרה במהלך 2023, ואת החברה להודיע על רה‑ארגון במחלקת הכספים שלה. מפלה נוספת למניית סולגרין היתה הזכייה בשני מכרזים של רמ"י להקמת פרוייקטים סולאריים בדרום הארץ בסכום של יותר ממיליארד שקלים – סכום הגבוה בעשרות אחוזים מההצעות הבאות במכרז, מה שהקריס את המנייה בכ־20% ביום שבו נודע על הזכייה.
בשיאה, בפברואר 2021, נסחרה סולגרין בשווי של 1.1 מיליארד שקל. כיום היא נסחרת בשווי של 340 מיליון שקל בבורסה בת"א. מתחילת השנה ירדה המניה ב־37.25%. זאת לעומת מדד ת"א-125 שעלה ב־4.13%, וב־12 החודשים האחרונים היא צללה ב־65.2% לעומת ירידה של 10.2% במדד ת"א‑125.
הצניחה של סולגרין הסבה הפסדים כבדים לג'נריישן קפיטל, שנסחרת אף היא בבורסה בת"א בשווי של 792 מיליון שקל. לפי דו"חות הרבעון הראשון של הקרן, היקף ההשקעה נטו (כלומר, סך ההשקעות בניכוי מימושים ודיבידנדים) של ג'נריישן קפיטל בסולגרין עמד על 383 מיליון שקל. מאז, ג'נריישן הזרימה לחברה עוד 180 מיליון שקל במסגרת הנפקת מניות בחודש מאי, שבה היתה המשתתפת הכמעט יחידה, שכן הציבור הזרים עוד 2 מיליון שקל בלבד. כך, הקרן עלתה מאחזקה של 56% לאחזקה הנוכחית – 78.6%. שווי המניות של ג'נריישן קפיטל בסולגרין כיום עומד על כ־267 מיליון שקל, כך שההפסד של ג'נריישן קפיטל על הנייר עומד על 296 מיליון שקל.
הירידה במניה, ההסתבכות בארה"ב והמכרזים שמהם נסוגה סולגרין הובילו לשורה של עזיבות והעזבות בהנהלה בשנה וחצי האחרונות. בין היתר עזב המנכ"ל תום שפרן, היו"ר גל בוגין, שבמקומו מונה אלדד פרשר, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות לשעבר, וסמנכ"ל הכספים גיא ליברמן.