סגור

בלעדי
כתר פלסטיק תנפיק בנאסד"ק לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר

כתר פלסטיק מנצלת את השיפור בתוצאות בתקופת הקורונה. תיכנס לבורסה האמריקאית באמצעות הנפקה ולא דרך מיזוג עם ספאק. ג'יי.פי מורגן, גולדמן זאקס ובנק אוף אמריקה נשכרו להוביל את המהלך, שצפוי בחודשים הקרובים. החברה שבשליטת קרן BC פרטנרס תנסה לגייס 500 מיליון דולר. התהליך כולו מובל על ידי מטה החברה בארצות הברית, ללא מעורבות של ההנהלה הישראלית

כתר פלסטיק החליטה להיכנס לבורסה האמריקאית בדרך המלך, דרך הנפקת החברה ולא באמצעות מיזוג עם ספאק. ל"כלכליסט" נודע כי בסופו של התהליך, ג'יי.פי מורגן, גולדמן זאקס ובנק אוף אמריקה נשכרו להוביל את ההנפקה. ביוני השנה נחשפה ב"כלכליסט" ההיערכות של כתר לכניסה לבורסה האמריקאית, באמצעות מיזוג עם ספאק או הנפקה.


עוד נודע כי ההנפקה צפויה להתקיים כבר בחודשיים הקרובים וכי משרד עורכי דין אמריקאי מטפל בהכנת התשקיף שיוגש ל־SEC בקרוב. כתר שבשליטת BC פרטנרס, קרן זרה, תנסה לגייס 500 מיליון דולר לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר לפני הכסף.
התהליך כולו מתבצע בארה"ב, שם שוכן מטה החברה, בלי נגיעה של ההנהלה הישראלית. כתר פלסטיק מנוהלת בידי אלחנדרו פנה.

BC תנסה לנצל את המומנטום מהקורונה

BC פרטנרס מנסה לנצל בהנפקה את המומנטום החיובי שקיבלו בתקופת הקורונה חברות הצריכה, ובכללן כתר. כתר רשמה ב־2020 הכנסות שיא של 1.28 מיליארד יורו לעומת 1.25 מיליארד שנה קודם לכן ו־1.11 מיליארד ב־2017.
אבל הנתון המשמעותי יותר בתוצאות כתר הוא ה־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) של החברה, שעמד ב־2020 על 177 מיליון יורו, לעומת 111 מיליון יורו ב־2019 ו־79 מיליון יורו ב־2018, שנת השפל של החברה. ב־2017 עמד ה־EBITDA על 161 מיליון יורו.
את כתר פלסטיק רכשה BC ב־2016 מידי סמי ויצחק סגול תמורת 1.4 מיליארד דולר ולפי שווי 1.7 מיליארד דולר. לרכישה היא צירפה את קרן PSP, שהיא אחת מקרנות הפנסיה הגדולות בקנדה.
2 צפייה בגלריה
אלחנדרו פנה מנכ"ל כתר העולמית משרדי כתר פלסטיק ב קנדה
אלחנדרו פנה מנכ"ל כתר העולמית משרדי כתר פלסטיק ב קנדה
אלחנדרו פנה, מנכ"ל כתר העולמית, על רקע משרדי כתר פלסטיק בקנדה
(צילום: Carlos Aristizabal שאטרסטוק)

הקרן הקנדית, שמנהלת 120 מיליארד דולר, אחראית, בין היתר, לניהול כספי הפנסיה של הצבא הקנדי ושל המשטרה הקנדית. על פי הערכות, הקרן מחזיקה בכ־10% מתוך האחזקה של BC פרטנרס בכתר. סמי סגול ממשיך להחזיק ב־20% ממניות כתר.
BC התמודדה על הרכישה מול קרן אחרת, CVC, שלא היתה מוכנה לשלם את המחיר, ובדיעבד לא הצטערה על כך, לאחר שכתר חוותה הרעה בתוצאות בשנים שלאחר המכירה.
2 צפייה בגלריה
אינפו 2.5 מליארד דולר
אינפו 2.5 מליארד דולר
אינפו 2.5 מליארד דולר

רכישת כתר מומנה באמצעות הלוואה של 690 מיליון יורו מידי ג'יי.פי מורגן ו־UBS. הבנקים מכרו חלק מהחוב לצדדים שלישיים. ההלוואה הזו הצטרפה לארבע הלוואות נוספות, בהיקף 524 מיליון יורו, שכתר נטלה לצרכים שונים, כולל עבור רכישה של חברה איטלקית בשם ABM. המינוף הכביד על כתר ויחד עם ההרעה בתוצאות הביא להורדת דירוג החוב של החברה בידי חברת הדירוג מודי'ס עד לאפריל האחרון.
כאמור, בעקבות התנופה שזכתה לה כתר פלסטיק בזמן משבר הקורונה, BC פרטנרס, שראתה כבר את החוב שלה נסחר בין גופים שונים במחיר של 80 סנט לדולר, חזרה לחייך. הסיבות להתאוששות ב־2020 היו בעיקר הירידה החדה במחירי הנפט, הפריחה של תחום השיפוצים והציוד לבית והגדלת רכישות האונליין. זאת, בשל העובדה שמשפחות שלמות שחסכו כספים לחופשה שנתית, ניתבו את הכספים הללו לרכישת ריהוט לאור מגבלות הקורונה וסגירת השמיים. בדו"ח שפרסמה מוד'יס היא העריכה כי כתר נהנתה ממגמה של עלייה בהוצאות הצרכנים על שיפוצים וציוד לבית, שהיוותה שינוי בדפוסי הרכישה בעקבות ההגבלות שהטילו ממשלות בתקופת הקורונה.
לאחר ירידה חדה במכירות בחודשים מרץ־אפריל 2020 נרשמה התאוששות, בעיקר במכירות אונליין. לפי מודי'ס, בסוף 2020 היו לכתר פלסטיק יתרות מזומנים בגובה 70 מיליון יורו, וההערכה היא שכתר תציג השנה תזרים חופשי של 30-20 מיליון יורו.

21 מפעלים ו־5,000 עובדים ב־100 מדינות

קבוצת כתר שנוסדה ב־1948 על ידי יוסף סגול, מייצרת ומשווקת רהיטי פלסטיק, ריהוט גינה, מחסנים, ארגזי כלים ומוצרים לבית. מרכז החדשנות ומרכזי הפיתוח של כתר נשארו בישראל, וכך גם שמונה מתוך 21 מפעליה בעולם. החברה מעסיקה 5,000 עובדים ברחבי העולם (מהם 2,000 בישראל) ופועלת ב־100 מדינות.
כתר היא חברה פרטית ללא איגרות חוב נסחרות, אך החוב שלה מדורג על־ידי חברת דירוג האשראי מודי'ס, מאחר שיש גופים פיננסיים הסוחרים בו. בסקירה האחרונה של החברה, בחודש אפריל השנה, העלו במודי'ס את דירוג החוב של החברה בדרגה אחת מ־Caa1 ל־B3 עם אופק יציב. עם זאת, גם הדירוג החדש אינו נחשב ל"דירוג השקעה", אלא לספקולטיבי ובעל סיכון אשראי גבוה.
כלכלני מודי'ס ציינו בסקירה את מעמדה המוביל של החברה בתעשיית הריהוט העולמית, את הגיוון הגיאוגרפי במכירות באירופה, בצפון אמריקה ובישראל, ואת הגיוון בהיצע המוצרים ובערוצי ההפצה שלה. לעומת זאת, הם ציינו גם את מבנה ההון הממונף מאוד של כתר, ואת החשיפה הגבוהה למחירי הפוליפרופילן, למרות מעבר לשימוש בחומרים ממוחזרים ‑ דבר שיוצר, לדברי כלכלני מודי'ס, סיכון לתנודתיות שעלולה להאט את קצב הפחתת המינוף.
במודי'ס העריכו כי המינוף של כתר ימשיך לרדת, אך בקצב נמוך יותר מהירידה ב־2020, ויגיע עד 6.5 (יחס חוב ל־EBITDA) ב־18-12 החודשים מרגע הפרסום. זאת, לעומת 7.4 בסוף שנת 2020 ובהשוואה ל־16.6 בסוף שנת 2018. לדבריהם הנזילות צפויה להישאר ברמה נאותה עם תזרים חיובי.