סגור
ריצ'רד פרנסיס מנכ"ל טבע
מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס. המניה קפצה לרגע, ושוב ירדה (צילום: אלעד מלכה)

"טבע עושה יותר מדי במקביל ולא הכל מגיע בזמן לשוק"

מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס הציג תוכנית אסטרטגית חדשה שבמרכזה העברת משאבים מהגנריקה לפיתוח תרופות מקור. הוצאות המו"פ על תרופות גנריות יקוצצו בחצי, ועד 80% יופנו לפיתוח תרופות חדשניות. ב־2027 מספר אתרי הייצור יופחת עד ל־40

"לא הייתי מודע לצנרת המוצרים הפוטנציאליים המדהימה של טבע, מדובר בחברה ברמה עולמית בהנדסה ובפורמולציות. יש לחברה כל מה שדרוש כדי לחזור לצמיחה וזה יהיה הפרק הבא בסיפורה טבע", כך פתח את דבריו מנכ"ל טבע החדש ריצ'רד פרנסיס בהצגת התוכנית האסטרטגית החדשה שלו לחברת התרופות הישראלית ביום חמישי האחרון. "טבע תהיה פשוטה יותר אחרי יישום האסטרטגיה החדשה", אמר פרנסיס למשקיעים.
פרנסיס נכנס לתפקידו לפני ארבעה חודשים לאחר שהחליף את המנכ"ל הקודם קור שולץ, שפרש מעט לפני המתוכנן עם סגירת פרשת משככי הכאבים בארה"ב שהעיקה על טבע לאורך מרבית כהונתו. פרנסיס הגיע לטבע, שהייתה אחת מחברות התרופות הגדולות בעולם, כשהיא באחת מנקודות השפל אחרי ש־2022 הסתיימה שוב ללא צמיחה וכאשר לפניה עומס פירעונות חוב גבוה. עם זאת, פרנסיס מקבל את טבע, לראשונה זה שנים, ללא עננים משפטיים קודרים שליוו אותה ב־5 השנים האחרונות וגם החוב קטן כמעט בחצי - 18 מיליארד דולר נטו היום לעומת 35 מיליארד דולר עם כניסתו של שולץ לתפקיד. על כן, לראשונה זה שנים מנכ"ל טבע יכול להתרכז במה שמנכ"ל אמור לעשות: איך להצמיח את החברה קדימה.

בלי גרזן של קיצוצים

מדבריו של פרנסיס, בתוכנית החזרה לצמיחה שהוצגה למשקיעים, ניתן להבין כי הוא מצא בטבע בעיקר לא מעט בלגן. אותו הבלגן הישראלי הקלאסי שלמנכ"לים לא מקומיים קשה להבין כיצד ניתן להתנהל בתוכו. בטבע זה התאפשר לאורך שנים בזכות מעיין ההכנסות והרווחים הנובע מתרופת הדגל קופקסון, שבשיאה יצרה הכנסות שנתיות של 4 מיליארד דולר, כאשר מחצית מהסכום ירדה לשורת הרווח. כך, נעשו רכישות רבות שנחשבו ל"הצלחה", שנבעה מחוסר ניסיון ליצור אינטגרציה אמיתית או להפיק סינגריות.
כך, וכל עוד הרווחים והתזרים הפנומנליים אפשרו זאת, טבע המשיכה לרוץ על הכל בו־זמנית ללא התייעלות תפעולית כלשהי. זה מה שמצא בחברה גם קור שולץ שנחת בסוף 2017, התחיל לעשות בה סדר, ותחתיו עברה טבע מהפך תפעולי דרמטי שהתמקד בסגירת מפעלים ופיטורי עובדים. בזכות זה, פרנסיס לא יהיה המנכ"ל שמגיע עם "גרזן של קיצוצים" ומשימתו תהיה העברת משאבים ממקום אחד לאחר.
פרנסיס אומר כי בטבע רצים על יותר מדי פרויקטים בו זמנית, מה שפוגע ביעילות וגם בהגעת המוצרים בזמן לשוק. הנקודה האחרונה היא קריטית בתחום התרופות, כאשר בעיקר בגנריקה כל הקודם זוכה ברוב הקופה. אם שולץ עבד קשה על מבנה ההוצאות והעביר לפרנסיס טבע רזה ויעילה הרבה יותר תפעולית, פרנסיס רוצה לעשות סדר גם בשורה העליונה.
הפתרון של פרנסיס, אף שלא הוגדר כך במפורש, הוא העברת תקציבים מפיתוח תרופות גנריות רבות שהפכו את טבע את ל"יצרנית הגנריקה הגדולה בעולם" ולהפוך אותה בעיקר לחברה לפיתוח תרופות מקור חדשות ומכניסות. התוכנית היא לא שאפתנית מדי, גם לאחר יישומה, שאמור להיות מורגש במלואו ב־2027, טבע תצמח רק בקצב "חד־ספרתי בינוני", כהגדרת החברה, 7%-5% לכל היותר.
זה לא יחזיר את טבע להיות ספינת הדגל והענקית בקנה המידה העולמי שהיא הייתה בעבר ונראה כי התוכנית בנויה בעיקר לשני תרחישים: הראשון והשמרני יותר הוא החזרת החברה לקצב צמיחה סביר תוך הפחתת החוב לרמה הגיונית יותר של 7-5 מיליארד דולר, מה שיאפשר למכור אותה לפי מכפיל גבוה יותר מהמכפיל 7 הנמוך שבו היא נסחרת היום. התרחיש האופטימי הוא שאחת התרופות שנמצאות היום בשלבי פיתוח תהפוך לקופקסון או אוסטדו נוספת ותייצר לטבע את המזומנים והשקט שדרושים לקפיצת מדרגה משמעותית.

קפיצה בעומס הפירעונות

הבעיה הגדולה של טבע היום, לאחר סגירת פרשת משככי הכאבים וסידור מסויים של החוב שמבטיח שקט עד 2026, היא היעדר צמיחה. יש קפיצה בעומס הפירעון לרמה הגבוהה מאשר התזרים החזוי. ההכנסות, הגיעו לשיא של 22 מיליארד דולר ב־2017, שנתו האחרונה של קופקסון כטיפול כמעט נטול תחרות לטרשת הנפוצה ומשם הידרדרו בעקביות עד ל־15 מיליארד דולר ב־2022. בעוד שחלק מהנפילה של קופקסון, שעדיין מייצר הכנסות של כמיליארד דולר בשנה, פוצה על ידי אוסטדו ואג'ובי האינובטיביות, מה שמושך את טבע כלפי מטה הוא בעיקר השינוי העמוק שחל בשוק הגנרי, שהוביל לשחיקה דרמטית ברווחיות לאור הזרקור על מחירי התרופות שהופנה אליו על ידי הרגולטור האמריקאי לאורך השנים האחרונות. פרנסיס שם חותמת "כשלון" סופית על עסקת הענק של טבע לרכישת אקטביס/אלרגן ב־2016 ומתכוון לסגור חלק מקווי המוצר הגנריים של טבע, כך שהיא תתמקד רק בתרופות שבהן יש פחות תחרות. "נוציא בהדרגה תרופות שיש בהן הרבה יצרנים גדולים מהפורטפוליו ובמקביל גם נקטין את כמות המולקולות שבפיתוח", הוא אומר, "יש יותר מדי דברים שמפתחים ולא הכל מגיע לשוק בזמן כתוצאה מכך. החברה מנסה לעשות יותר מדי בו־זמנית" הוא אומר.
במסגרת זו מתכננת טבע להמשיך ולהפחית את אתרי הייצור שלה ל־44-40 בלבד ב־2027, מחצית מהשיא ב־2017. כחלק מהקטנת הרגל הגנרית מתכננת טבע גם לצמצם את חלקה של הגנריקה בהוצאות המו"פ מ־40% היום
ל־20%-10% בלבד ב־2027. נתח ההשקעה בפיתוח ביוסימילר, מעין גנריקה מתוחכמת יותר, יישאר ברמתו הנוכחית של כ־20% ועיקר המשאבים יופנו לפיתוח תרופות חדשניות עם 80%-60% מתקציב המו"פ.

מחפשים את הקופקסון הבא

בנוסף מתכנן פרנסיס להגדיל משמעותית גם את תקציב המכירות והשיווק של אוסטדו, מי שמצטיירת היום כמחליפה המרכזית של הקופקסון. הוצאות השיווק של התרופה, שמזכירה את הקופקסון גם בכך שהיא פונה לשוק של 800 אלף חולים, שרק 15% מהם מטופלים תרופתית, יגדלו ב־20% בשנים הקרובות. היעד שמציב פרנסיס הוא הכנסות של 2.5 מיליארד דולר ב־2027, לעומת 1.2 מיליארד שהיא צפויה להניב השנה.
ריצ'רד פרנסיס: "נוציא מהפורטפוליו תרופות שיש בהן הרבה יצרנים גדולים ובמקביל גם נקטין את כמות המולקולות שבפיתוח. יש יותר מדי דברים שמפתחים"
תרופת המקור השנייה שעליה מבסס פרנסיס את הציפייה לצמיחה היא UZEDY תרופה חדשה של טבע לטיפול בסכיזופרניה שפונה לשוק של 600 אלף חולים או 4 מיליארד דולר במונחי תרופות. בהתייחסו למנועי הצמיחה בתרופות המקור, פרנסיס לא התייחס לאג'ובי לטיפול במיגרנות, שבינתיים מאכזבת עם הכנסות של 400 מיליון דולר שצפויות ב־2023, בדומה להכנסות מהתרופה גם ב־2022. "מעבר לתרופות אלה יש לטבע עוד 7 תרופות ביוסימילר בשלבי פיתוח מתקדמים מאוד ואני מעריך כי ב־2025 התחום האינובטיבי יניב 20% מהכנסות טבע, לעומת 10% היום".
הרגל השנייה בתוכנית הצמיחה של פרנסיס היא האצת החדשנות של טבע וכאן הכוונה היא בעיקר למולקולות בשלבים מוקדמים יותר של פיתוח שיכולות להפוך לתרופות אינובטיביות. פרנסיס הזכיר במיוחד תרופה נוספת לסכיזופרניה שנמצאת בשלב השלישי של ניסויים קליניים, תרופה לאסטמה שגם היא בשלב השלישי ותרופה להקלת סימפטומים של מחלת הקרוהן וקוליטיס שנמצאת בשלב השני.
הרגל האחרונה היא זו שתעניין בעיקר את עובדי טבע והיא קרויה "מיקוד עסקי". מאחורי הכותרת הזאת, שבינתיים בטבע לא מפרטת עליה יתר מדי מדובר על "הקצאת משאבים נכונה כדי לממן את הצמיחה, אופטימיזציה של פעילות והעלאת המיקוד". לרוב מאחורי כותרות כאלה מסתתרים קיצוצים. "גיליתי יש בטבע מפעל של חומרי גלם לתרופות שנקרא TAPI והוא השני בגודלו בעולם בתחומו. זה שוק שצומח ב־6% בשנה ואנחנו נרצה לבנות אותו כיחידה נפרדת כדי שיוכל להנות ממלוא הצמיחה, מה שיגדיל גם את ההכנסות וגם את הרווחיות של טבע". TAPI, הממוקם ברמת חובב שבדרום, משרת כבר היום לקוחות חיצוניים ולא רק את טבע עצמה, אבל פרנסיס רוצה לחשוף את הפעילות הזאת יותר ללקוחות חיצוניים.
כדי להחזיר את טבע לפסי הצמיחה היא זקוקה לרגל מימונית שתאפשר להשלים במהירות את תוכניות הפיתוח. גיוס הון הוא כמעט ולא אופציה לאור מחירה הנמוך של מניית טבע והחוב שעדיין גבוה ומייצר עומס פירעונות בשנים הקרובות. כדי ליישם את התוכנית שלו פרנסיס זקוק בעיקר לאמון השוק והמשקיעים שיעלה את המניה ויעניק לו מרחב תמרון רחב יותר. המשקיעים התלהבו תחילה מהתוכנית החדשה וביום חמישי בלילה המניה קפצה בניו יורק, אלא שביום שישי הסקפטיות שמאפיינת אותם בשנים האחרונות רצופות האכזבות מטבע חזרה והמניה איבדה 4% בחזרה לשווי של 9 מיליארד דולר.