סגור
גילעד אלטשולר
גילעד אלטשולר (צילום: אוראל כהן)

בלעדי
נכנע לטרנד: אלטשולר שחם ישיק לראשונה קרנות פסיביות

בית ההשקעות, שניהל בעבר קמפיין נגד מוצרים עוקבי מדדים, צפוי להשיק קרנות מחקות על מדדי S&P 500 ונאסד"ק. חברת הקרנות של אלטשולר שחם ספגה פדיונות של 2.5 מיליארד שקל ב־2023, בעוד הציבור הזרים 23 מיליארד שקל לקרנות הפסיביות

אלטשולר שחם נכנס לתחום ההשקעות הפסיביות, שש שנים לאחר שניהל קמפיין תקשורתי נגד המוצרים האלו. ל"כלכליסט" נודע כי חברת הקרנות של בית ההשקעות, שאותה מנהל שי ירון, תשיק בקרוב כמה מוצרים עוקבי מדדים חדשים. החברה תציע, לראשונה בתולדותיה, באופן ישיר, קרנות מחקות שיעקבו אחרי שני מדדי הדגל האמריקאיים — S&P 500 ונאסד"ק. החברה מכינה בימים אלו תשקיף שיוגש לרשות ני"ע במידה שתתקבל החלטה סופית חיובית בנושא.
בכך יצטרף אלטשולר שחם לבית ההשקעות ילין לפידות, שהחל בשבוע שעבר להציע לראשונה גם הוא ללקוחותיו שתי קרנות סל שעוקבות אחרי מדד S&P 500, אחת שקלית ואחת דולרית. שני הגופים נחשבים לנושאי הדגל של ניהול ההשקעות האקטיבי.
ייתכן שהסיבה לכך ששני בתי ההשקעות החליטו להיכנס לתחום היא הירידה בהיקפי הנכסים בחברות קרנות הנאמנות שלהם, וזאת בניגוד למגמה הכללית בשוק. נכון לסוף דצמבר, חברת הקרנות של אלטשולר שחם מנהלת נכסים בהיקף של 10.6 מיליארד שקל, לאחר שבמהלך 2023 היקף הנכסים שלה התכווץ ב־2.5 מיליארד שקל, זאת בעוד היקף הנכסים של ענף קרנות הנאמנות כולו צמח ב־24.5%, שהם 90.5 מיליארד שקל, והגיע ל־464.5 מיליארד שקל.
גם חברת הקרנות של ילין לפידות איבדה ב־2023 סכום דומה, 2.5 מיליארד שקל, והיקף הנכסים שלה, נכון לסוף דצמבר, עומד על 22.2 מיליארד שקל.
ב־2023 התחולל מהפך בענף קרנות הנאמנות. לראשונה במהלך שנה זו היקף הנכסים המנוהלים בקרנות הפסיביות עקף את היקף הנכסים המנוהלים בקרנות האקטיביות המסורתיות. היקף הנכסים שמנהלות הקרנות הפסיביות (קרנות הסל והקרנות המחקות), נכון לסוף 2023, עומד על 200 מיליארד שקל, בעוד היקף הנכסים של הקרנות האקטיביות המסורתיות עומד על 147.9 מיליארד שקל. יחד עם הקרנות הכספיות, שמסווגות כקרנות אקטיביות, היקף הנכסים עומד על 255.5 מיליארד שקל בעוד בתחילת 2023 הסכום עמד על 256.3 מיליארד שקל.
הציבור הזרים במהלך 2023 סכום של 23 מיליארד שקל לקרנות הפסיביות ואילו מהקרנות האקטיביות המסורתיות נפדו 24.8 מיליארד שקל. חלק גדול מאוד מהסכום שהוזרם לקרנות הפסיביות, 14.8 מיליארד שקל, הגיע לקרנות שמחקות את מדד S&P 500, וזו כנראה המוטיבציה של אלטשולר שחם וילין לפידות בהשקת המוצר המדובר. הקרנות שעוקבות אחרי S&P 500 מנהלות כבר כ־40 מיליארד שקל.
הירידה בהיקפי הנכסים דחקה את אלטשולר שחם להעלות דמי ניהול בחלק מהקרנות שלו, לאחר שבאופן מסורתי הוא התעקש לא להעלות את דמי הניהול, בניגוד לגופים אחרים בשוק. בתחילת ינואר הודיע בית ההשקעות שהוא מעלה דמי ניהול בעשר קרנות שמנהלות 4.2 מיליארד שקל. העלאת דמי הניהול תעלה את ההכנסות של אלטשולר שחם ב־7 מיליון שקל בשנה – בהנחה שהציבור לא יפדה מהן כספים.
אלטשולר שחם מציע כבר כיום ללקוחות שלו מוצרים שיכולים להיחשב פסיביים, וזאת באמצעות שיתוף פעולה עם חברת הפינטק אלפא ביתא שבשליטת קובי שמר, אחד ממייסדי בית ההשקעות אנליסט ורשת בתי הקפה ארקפה. כלומר, הקרנות החדשות של בית ההשקעות יהיו הקרנות הפסיביות הראשונות שהוא מציע לחוסכים באופן ישיר ובניהולו הבלעדי.
הקרנות שמנהלת סמארט ביתא עבור אלטשולר שחם הן קרנות פקטורינג שעושות שימוש באלגוריתמים כדי לבצע השקעות אוטומטיות במניות ספציפיות בתוך מדדים לפי מאפיינים ייחודיים שנקבעו מראש, כמו תנודתיות או רווחיות. כך, אלטשולר שחם משווקת קרן שמשקיעה ב־S&P 500, אולם זו אינה קרן פסיבית שמציעה למשקיעים את תשואת המדד, אלא בוחרת בצורה אקטיבית את המניות הטובות ביותר להשקפת מנהל הקרן מתוך 500 המניות הכלולות במדד.
שיתוף הפעולה בין אלטשולר שחם לסמארט ביתא הגיע לשיא ב־2019, אז נוהלו 20 קרנות במסגרת המיזם המשותף, שבהן נכסים בכ־2 מיליארד שקל. מאז הצטמצם ההיקף וכיום מנוהלים 440 מיליון שקל ב־14 קרנות.
הקרנות של סמארט ביתא הציגו ביצועים חלשים ב־2023. שתי הקרנות העיקריות — א.ש מחקה Low Volatility תא 125 A.B SmartBeta, שמנהלת 120 מיליון שקל, וא.ש מחקה מולטי פקטור תא 125 A.B SmartBeta, שמנהלת 190 מיליון שקל, פיגרו אחרי מדד הייחוס. הראשונה ירדה ב־5.45% והשנייה עלתה ב־0.1%, זאת בשעה שמדד ת"א־125 עלה ב־4.1% בסיכום 2023. גם הקרנות שעוקבות אחרי המדדים בארה"ב רשמו תשואת חסר. חלקן אף ירדו ב־2023 בשעה שמדד S&P 500 עלה ב־26%.