פרשנותבנק ישראל לא חושש מהשפעת הקריפטו על הכלכלה העולמית - הניתוח שלו חלקי
פרשנות
בנק ישראל לא חושש מהשפעת הקריפטו על הכלכלה העולמית - הניתוח שלו חלקי
קריסה אפשרית של המטבעות הדיגיטליים לא תשפיע על היציבות הפיננסית, כך לטענת בנק ישראל; אך הבנק נותן משקל רב מדי לשווי שוק הקריפטו, שלטענתו זעיר באופן בולט לעומת שווי החברות הגדולות בוול סטריט; הוא טועה כאן פעמיים - השווי גדול יותר ממה שהוא חושב, ועליו להתמקד באופן שבו מפוזרים נכסי הקריפטו אצל המשקיעים
בנק ישראל, בראשות אמיר ירון, הוציא היום הודעה שבה נאמר כי קריסה בשוק הקריפטו לא מסוכנת לכלכלה העולמית. ההודעה הייתה חלק מדו"ח היציבות הפיננסית שהוציא היום, ובה הוא התייחס לראשונה להשפעה אפשרית של שוק הקריפטו, כשעמדתו של הבנק היא כי על אף התנודתיות החריפה בשווי השוק של המטבעות הדיגיטליים, קריסה של הסקטור אינה מאיימת על היציבות הפיננסית בעולם, ועל כן בישראל.
בנק ישראל מנמק זאת בשווי הנמוך יחסית של שוק הקריפטו לעומת שווקים אחרים. לפי בנק ישראל, שווי השוק הכולל של מטבעות הקריפטו, נכון ל-20 ביוני השנה, עמד על 1.3 טריליון דולר - המהווה 3.6% משווי מדד 500 המניות הגדולות בוול סטריט, הלוא הוא S&P 500, שבאותה תקופה עמד על 37.5 טריליון דולר. ולכן, לפי בנק ישראל, גם אם מחירי הקריפטו יירדו בחדות, אין לראות בכך איום על היציבות הפיננסית.
אך בנק ישראל לא מדייק בשתי נקודות. ראשית, שוק הקריפטו תנודתי מאד, ולדוגמה, נכון להיום שווי השוק של הקריפטו (1.91 טריליון דולר) מגיע ליותר מ-5% משווי 500 החברות הגדולות בארה"ב.
אך הנקודה השניה, והחשובה יותר, היא המתודולוגיה דרכה בנק ישראל מעריך את הסיכון ליציבות פיננסית, שלטענתו מושפע מגודל הסקטור, אך לחלוטין לא נקבע על ידו. על כן, השאלה החשובה יותר היא האופן בו מפוזרים נכסי הקריפטו והתלות של מוסדות פיננסיים וחברות גדולות בערכו של שוק הקריפטו.
טוב עשה בנק ישראל שהתייחס לסיכונים שעשויים להיגרם בשל מטבעות הקריפטו, אך טוב יותר היה עושה, אם הניתוח שלו היה מעמיק ולא רק חישוב אצבע.
ואולי כאנטיתזה לבנק ישראל, מוקדם יותר היום פורסם בלעדית בכלכליסט כי רשות שוק ההון תהדק מעתה את הפיקוח על השקעות המוסדיים בשוק הקריפטו, או ליתר דיוק, 'תתלבש' דווקא על המטבע החזק ביותר - הביטקוין, בכל מה שקשור להשקעות מוסדיים בנכס הדיגיטלי הפופולארי בעולם.
הרשות דורשת מעתה פירוט מהגופים שתחת פיקוחה, קרי חברות הביטוח ובתי השקעות, על ההשקעות שלהם בביטקוין מתחילת השנה, פלוס נימוק להשקעה. ל'כלכליסט' נודע כי הרשות שלחה מכתב לגופים המוסדיים הבוקר בו היא מגדירה לראשונה מה היא השקעה ספקולטיבית ומכוונת לביטקוין (קרי, בעיני הרשות הדוג'קוין פחות ספקולטיבי מהביטקוין). עוד נודע כי ככל הנראה נשלח המכתב בעקבות היוזמה של חברת סילבר קסום של אלי מיזרוח להנפיק למוסדיים אג"ח מגובות ביטקוין.