גיוס הון, מכירת נכסים או ארגון מחדש: האופציות הקשות בפני קרדיט סוויס
גיוס הון, מכירת נכסים או ארגון מחדש: האופציות הקשות בפני קרדיט סוויס
הבנק השוויצרי, שעובר טלטלה קשה עקב ההפסדים שספג, אמור לפרסם לקראת סוף החודש הערכה אסטרטגית; אבל האופציות שבפניו לא פשוטות ולא ברור איך יוכל לממן תוכנית לארגון מחדש בלי לפגוע ביחס הלימות ההון שלו וכל זאת בסביבה של ריבית עולה; יש החוששים כי מדובר בחזרה לימי המשבר של 2008, אך אנליסטים מסוימים סבורים כי המצב פחות גרוע ודומה לקשיים שפקדו את בעבר את דויטשה בנק ומורגן סטנלי
מניית קרדיט סוויס זגזגה במסחר אתמול (ב'): לאחר שצנחה בתחילת היום ב-12% לשפל של כל הזמנים היא התאוששה ומחקה את מרבית ההפסדים. בתחילת המסחר היום בציריך המניה של ענקית הבנקאות כבר התחזקה בקרוב ל-5%.
לפי בלומברג, התנודות החדות מדגימות את הקושי של הבנק בכל הנוגע לניהול האמון מול משקיעים, וזאת בשעה שעמלים בו על תוכנית לשיקום חטיבת ההשקעות - אותה חטיבה שספגה הפסדים כבדים בשנה שעברה לאחר הקריסה של קרן הגידור ארכגוס קפיטל, לה היה חשוף הבנק ביותר מ-20 מיליארד דולר, ושל חברת גרינסיל. המחיר שהמשקיעים צריכים לשלם כדי לבטח את האג"ח של הבנק טיפס לשיא, ועורר חשש בקרב חלק מהמשקיעים לחזרה לימי הפחד של המשבר הפיננסי ב-2008.
עם זאת, יש אנליסטים הטוענים שיהיה מדויק יותר להשוות את המצב לזה של דויטשה בנק בשנים 2016 ו-2017, אז דיקסיט ג'ושי (Dixit Joshi), המשמש כיום כסמנכ"ל הכספים של קרדיט סוויס, עזר להגות תגובה ייחודית למשבר שהובילה לעלייה ב-CDS (הביטוח על האג"ח) של הבנק. במורגן סטנלי עברו משבר דומה ב-2011. שני הבנקים שרדו את המשברים הללו.
התגובה הלחוצה בתחילה של השוק ביום שני לעלייה ב-CDS של קרדיט סוויס מצביעה על הצטמצמות האופציות העומדות בפני החברה השוויצרית לקראת פרסום תוצאות ההערכה האסטרטגית הדחופה ב-27 באוקטובר, שצפוי לכלול ארגון מחדש מקיף בחטיבת ההשקעות.
המשקיעים תוהים כיצד הבנק יממן את העלות של התוכנית, שלפי מרבית ההערכות תעמוד על 4 מיליארד דולר, וכיצד הדבר ישפיע על יחס הלימות ההון של 13.5%, במיוחד מכיוון שמדובר בתקופה בה חטיבת ההשקעות סופגת הפסדים כבדים. המניה של הבנק צנחה כבר ביותר מ-95% ממחיר השיא שלה, ובבנק מקווים שיוכלו לגייס כספים בלי להצטרך לבצע הנפקות שמדללות את הזכויות, כפי שעשו בסופו של דבר בדויטשה בנק.
"אם אחת האופציות כוללת גיוס הון, זה תמיד יהיה קשה למניה להתייצב כשכמות ההנפקות הפוטנציאליות והדילולים לא ידועה", אמרה אליסון ויליאמס, אנליסטית בבלומברג אינטליג'נס. "מצבם הקשה של השווקים מגביר את חוסר הסבלנות".
מכירה של החטיבה בקרדיט סוויס, הסוחרת בחבילות מאורגנות של אג"ח, עוררה עניין בקרב קונים פוטנציאלים כמו BNP פאריבה ואפולו גלובל מנג'מנט, אך יש סקפטיות לגבי הקלות שבה ניתן יהיה למכור נכסים מסוג זה לנוכח עליית שיעורי הריבית. באופן כללי תעשיית בנקאות ההשקעות פועלת בסביבה לא קלה, כשההערכות הן שהתשלומים בארצות הברית צנחו ביותר מ-50% ברבעון השלישי.
"אם הם היו מתחילים בארגון מחדש לפני שנה או שנתיים אז היה להם קל יותר למכור, היה ביקוש לנכסים בעלי סיכון גבוה", אמר אנדראס וונדיטי, אנליסט ב-Vontobel. חוסר המזל של החברה הוא כפול, שכן יש התמקדות גדולה בפעילויות של בנק השקעות שנמצא בקשיים כעת.
לפי וונדיטי, הבעיה שעומדת בפני המנכ"ל אולריך קרנר והיו"ר אקסל ליהמן – הצמד השוויצרי שהגו את תוכנית הארגון מחדש – היא שבעלי המניות לא יגיבו בצורה טובה אם הם לא ינקטו פעולות קיצוניות לצמצם את חטיבת ההשקעות, זאת לאחר שהמנהלים הקודמים נמנעו מקבלת החלטות קשות. ייתכן שזה לא יותיר להם ברירה, אלא לפתוח בארגון מחדש יקר. מכירה של חטיבת ניהול ההון, שהמוניטין שלה נפגע גם כן מהקריסה של חברת ההלוואות גרינסיל קפיטל, היא אפשרות נוספת לגיוס הון. קרנר וליהמן יכולים להחיות גם את הרעיון של המנכ"ל לשעבר טידג'אן תיאם ולבצע הנפקה של פעילות הבנק השוויצרי המקומי, שנמצא במצב טוב יחסית לחטיבות האחרות שנפגעו בשנים האחרונות משערוריות וטלטלות בשווקים. אולם מהלך זה לא יהיה קל לביצוע לנוכח התנאים הלא פשוטים בשוק ההנפקות.
אפשרות נוספת היא להקדים את פרסום תוצאות הבדיקה האסטרטגית ובכך להימנע משלושה שבועות נוספים של טלטלות במניה, אף שהמנהלים הבכירים קרוב לוודאי יחששו מניסיון להדיח אותם כדרך לרפא את הארגון. האנליסט קיאן אבו חוסיין מג'יי.פי מורגן אמר שהבנק יכול להקדים את ההכרזה על מצב ההון שלו ברבעון השלישי, כדי לחזק את המסר שהעביר המנכ"ל בימים האחרונים שהמאזן נותר יציב.