רשות ני"ע האמריקאית תחשוף מחר שינויים בתקנות - לטובת המשקיעים
רשות ני"ע האמריקאית תחשוף מחר שינויים בתקנות - לטובת המשקיעים
ה-SEC בהובלת היו"ר גארי גנסלר החלה לפעול לשינויים בחוקי שוק ההון בעקבות הצמיחה בפעילות המשקיעים הפרטיים במהלך מגפת הקורונה; גנסלר אמר בעבר כי המסחר במניות המם הדגיש את חוסר היעילות של המערכת
רשות ני"ע האמריקאית (SEC) מתכוונת לבצע שינויים משמעותיים בחוקי שוקי ההון בארה"ב, שיחזקו את התחרות ויבטיחו שמשקיעים פרטיים יזכו ליחס הוגן. המהלך יוצא לדרך בעקבות העלייה בפעילות של משקיעים פרטיים במהלך המגפה.
ברשות החלו לבדוק כבר בשנה שעברה את מבנה שוקי ההון, זאת לאחר שהיו"ר גארי גנסלר טען כי המסחר במניות מם (meme-stock) – כשסוחרים התארגנו דרך פורומים באינטרנט להעלות את המניות של מספר חברות – הדגיש את "חוסר היעילות" שבשוק.
לפי שני אנשים המעורים בנושא, גנסלר מתכוון כעת לקדם כמה הצעות שהועלו, ביניהן הקמת מערכת מכרזים שאמורה להגביר את התחרות בין החברות המציעות שירותים למשקיעים פרטיים. גנסלר צפוי לחשוף את התוכניות בנאום שיישא מחר (ד') בכנס של התעשייה. ההצעות ייכנסו לתוקף ככל הנראה לקראת הסתיו הבא. מה-SEC לא התקבלה תגובה לדיווח.
התוכניות קרוב לוודאי שיתקבלו בברכה על ידי בורסות כמו נאסד"ק ובורסת ניו יורק, שדרשו כללים חדשים שיקלו עליהן להתחרות בפלטפורמות מסחר כמו סיטדל ו-Virtu Financial, אך קרוב לוודאי שלא יתקבלו בשמחה בקרב חברות ברוקרים וסוחרים שיחששו מכך שיובילו לעלויות גבוהות יותר.
השינוי הקיצוני ביותר שבו דנו בשבועות האחרונים עם מפעילי הבורסות והמשקיעים המוסדיים הוא השקה של מנגנון מכרזים שיחליט איזו חברת מסחר תוציא לפועל את ההוראות של המשקיעים הפרטיים.
תחת המערכת הנוכחית, הברוקרים יכולים להעביר את ההוראות ישירות לחברות ולפלטפורמות אלקטרוניות, שלעתים משלמות להם עבור העברת ההזמנות. אותן חברות מבטיחות בתמורה להעניק למשקיעים הפרטיים מחיר מעט טוב יותר מאשר בשוק. אולם, לטענת המתנגדים לשיטה, המערכת למעשה לא מסייעת למשקיעים וההתנהלות הזו אף אסורה בחלק מהמדינות. ב-SEC אמנם לא יאסרו זאת לגמרי, אך במסגרת המנגנון שמוצע חברות שונות יתחרו למלא את הוראות המסחר של כל משקיע, ובכך למעשה ירוקנו מתוכן את השיטה הקיימת.
חברות הבורסה המסורתיות פועלות כבר מספר שנים לקידום החוק הזה וחוקים דומים נוספים, זאת לאחר שבהדרגתיות איבדו נתחי שוק לטובת הפלטפורמות היריבות והפחות מפוקחות. אחוז המסחר בפלטפורמות הלא רשמיות מכלל נפח המסחר במניות בארה"ב עלה מפחות מ-25% ב-2009 לשיא של 47% בשנה שעברה.
התוכניות הנוכחיות הן חלק ממאמץ נרחב יותר מצידו של גנסלר לבצע רפורמות בתחומים שונים בפעילות ה-SEC, החל בפיקוח על ההתנהגות של משקיעים אקטיביסטים ועד לאופן בו חברות מדווחות על השפעתן על שינויי האקלים. עם זאת, גל ההצעות הוביל כבר לשורה של תלונות וכוונה לנקוט בצעדים משפטיים מצד חברות השקעה רבות.