הפועלים לא מצליח להיפטר מפוזיטיף: ביטל את עסקת המכירה של הבנק הטורקי
הפועלים לא מצליח להיפטר מפוזיטיף: ביטל את עסקת המכירה של הבנק הטורקי
הסיבה לביטול – קשיי מימון של הרוכשים המיועדים. ההשקעה בפוזיטיף הסבה לפועלים הפסד של מאות מיליוני שקלים לאורך השנים והוא נאלץ להגדיל את השקלול של נכסי הסיכון בגין הפעילות בו על רקע המשבר בטורקיה
בנק הפועלים דיווח הבוקר על ביטול ההסכם למכירת אחזקותיו בבנק פוזיטיף הטורקי, כשבעה חודשים אחרי שדיווח על העסקה. בבנק ציינו כי הרוכש המיועד, קבוצת השקעות טורקית, לא עמדה בהתחייבויות שנקבעו להשלמת העסקה על רקע קשיי מימון. כתוצאה הודיעו הפועלים ובעל מניות המיעוט בפוזיטיף לרוכש המיועד על ביטול ההסכם.
בבנק הפועלים קיבלו החלטה למכור את האחזקות בפוזיטיף על רקע המצב הכלכלי בטורקיה כחלק מהתוכנית האסטרטגית של הבנק, תחת המנכ"ל דב קוטלר. בשנת 2019 שלח בנק ישראל מכתב לפועלים בו התריע מהסיכונים שאליהם נחשף הבנק כתוצאה מאחזקתו בבנק הטורקי וכתוצאה הוא נדרש להגדיל את שיעורי השקלול של נכסי הסיכון בגין הפעילות בחישוב יחס ההון המאוחד של הבנק.
נכון לסוף המחצית הראשונה של 2021 הסתכמה יתרת האשראי לציבור של פוזיטיף בכ-284 מיליון שקל, ירידה של 6% שנבעה כתוצאה מפיחות הלירה הטורקית מול השקל. פוזיטיף הפסיד במחצית הראשונה של השנה כ-750 אלף שקל, בהשוואה להפסד של כ-15 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. סך ההשקעה של הפועלים בבנק הסתכמה בכ-101 מיליון שקל בסוף המחצית הראשונה, לעומת 99 מיליון שקל בסוף השנה הקודמת.
בנק הפועלים נכנס להשקעה בטורקיה לפני כ-15 שנה, אז רכש את אחזקות הרוב בפוזיטיף בתמורה ל-178 מיליון דולר בשתי עסקאות. לאורך השנים הזרים הפועלים כספים באופן שוטף לטובת הבנק הטורקי. מאז 2008 בשיא המשבר העולמי החלה ההשקעה להסב לפועלים הפסדים שנבעו מהמשבר בטורקיה ומהיחלשות הלירה הטורקית. בבנק הפועלים קיוו שהבנק יקבל רישיון לפיקדונות, שיהווה מנוע צמיחה עתידי, אף הוא לא התקבל עד היום.
ההשקעה בפוזיטיף עלתה לכותרות גם לאחר שיו"ר בנק הפועלים לשעבר דני דנקנר הואשם בניגוד עניינים בעסקה, בשל קשריו עם קרן RP שהיתה אמורה להשתתף בהשקעה בבנק. דנקנר הורשע בשוחד והפרת אמונים, כאשר זו הייתה אחת הפרשות המרכזיות בהרשעתו.
בפברואר האחרון חתם הבנק שמחזיק בכ-69.8% מהמניות על עסקה למכירת כל האחזקות בבנק (כולל בעל מניות המיעוט) לקבוצת השקעה מקומית. העסקה אף קיבלה את האישורים הרגולטוריים הנדרשים. הבנק לא חשף את סכום המכירה בעסקה, אך כן ציין שהמכירה תסב לו רווח של 40 מיליון שקל, שנובע מכך שפוזיטיף רשום בדוחות הבנק בשווי נמוך יותר, לאחר שלאורך השנים הופחת השווי שלו. בשורה התחתונה היה אמור הפועלים לסיים את ההשקעה בבנק הטורקי בהפסד של מאות מיליוני שקלים