הצעת הרכש של האחים נפתלי תקפיץ את שווי ביג ל-11 מיליארד שקל
הצעת הרכש של האחים נפתלי תקפיץ את שווי ביג ל-11 מיליארד שקל
יהודה ורוני נפתלי, בעלי השליטה בענקית מרכזי הקניות, בוחנים הגשת הצעת רכש למניות המיעוט באפי נכסים, בהם גם צחי נחמיאס שמחזיק גם בביג, ביחס של 0.38 מניות ביג עבור כל מניה שברשותם. נחמיאס ייענה להצעת הרכש
התיאבון הגדול של האחים נפתלי: בעת שביג פרסמה את הדו"חות שלה לרבעון הראשון, מנכ"ל החברה חי גאליס אמר ל"כלכליסט" - "אנחנו בדרך להיות חברת הנדל"ן המניב הגדולה בישראל. זה ייקח זמן, אבל לשם אנחנו מכוונים". כעת נראה שחברת הנדל"ן המניב מעלה הילוך בניסיונות שלה להגיע לשם. אתמול דיווחה ביג, שבשליטת האחים יהודה ורוני נפתלי, כי היא בוחנת פרסום הצעת רכש מלאה לחברה־הבת אפי נכסים (66.3%) בעסקת החלפת מניות.
אפי נכסים היא חברת נדל"ן מניב שפועלת בעיקר באירופה. שווי השוק הנוכחי של אפי נכסים הוא 6 מיליארד שקל, כך שמדובר על רכישת יתרת המניות שאינן ברשות ביג (33.7% ממניות אפי נכסים) והחלפתן במניות של ביג בשווי של מעט יותר מ־2 מיליארד שקל. יחס ההחלפה המוצע הוא 0.38 מניית ביג לכל מניית אפי נכסים. נכון ל־5 ביולי עמד שער הסגירה של מניית ביג על 417.7 שקל וזה של מניית אפי נכסים על 159.4 שקל, כך שבהצעת הרכש לא מגולמת פרמיה של ממש על מחיר המניה.
ביג ציינה בהודעתה כי הצעת הרכש המלאה אינה מותנית בהשגת שיעור היענות הדרוש לביצוע מכירה כפויה. זו תתאפשר בעת היענות של יותר מ־95% מהניצעים להצעת הרכש ושל יותר ממחצית מהניצעים שאין להם עניין אישי בקבלתה, או אם שיעור הניצעים שלא נענו להצעת הרכש יהיה קטן מ־2%, כך שבכוונתה של ביג להגדיל את אחזקותיה באפי נכסים בכל מקרה.
בנוסף לביג, בעלת מניות משמעותית נוספת באפי נכסים היא מגה אור שבשליטת צחי נחמיאס שמחזיקה ב־13% מאפי נכסים בעוד הציבור מחזיק ב־20% מאפי נכסים. מגה אור, שמחזיקה כיום גם ב־8.7% ממניות ביג, הודיעה כי בכוונתה להיענות להצעת הרכש, וכי זו משקפת עבורה רווח של 116 מיליון שקל. איתן בר זאב המכהן במקביל כיו"ר ביג וכיו"ר אפי נכסים, ומחזיק ב־0.37% ממניות אפי נכסים, הודיע גם הוא כי ייענה להצעת הרכש.
השלמת העסקה, ככל שתבוצע בתנאים הנוכחיים, תוביל לשינוי במבנה האחזקות בביג. כך, בתרחיש של היענות מלאה מצד כלל בעלי המניות של אפי נכסים, מספר מניות ביג יגדל ב־4.846 מיליון מניות — שמהוות 23% ממספר המניות של החברה כיום. מהלך זה יביא לדילול האחזקה של האחים נפתלי בביג, מ־40.5% כיום ל־32.9% אם הצעת הרכש תושלם, ויגדיל את אחזקתה של מגה אור בביג ל־14.3%.
הצעת הרכש כעת מגיעה בהמשך למגעים שקיימה ביג עם מגה אור, שעליהם דיווח "כלכליסט" בחודש שעבר, לרכישת מניותיה של מגה אור באפי נכסים תמורת הקצאת מניות ביג למגה אור. את מרבית אחזקותיה הנוכחיות של מגה אור בביג (8.7% כאמור) היא קיבלה לאחר שנענתה להצעת רכש שהגישה ביג לבעלי מניות אפי נכסים, שמגה אור היתה ביניהם. מימוש הצעת הרכש בינואר 2021 הוביל את ביג להיות בעלת השליטה באפי נכסים לאחר שרכשה במסגרתו 37.5% ממניותיה, שהצטרפו לאחזקה קיימת של 22.8%. באותה העת החזיקה מגה אור ב־21% מאפי נכסים ומכרה לביג 11.1% בתמורה ל־7% ממניות ביג שצורפו למניות שכבר החזיקה בביג. מדו"חות הרבעון הראשון של מגה אור עולה כי נכון ללסוף חודש מרץ 2022 עלות ההשקעה הכוללת של מגה אור בביג עמדה על 442 מיליון שקל, בעוד שווי אחזקתה בביג עומד כיום על 774 מיליון שקל, גבוה ב־75% מעלות ההשקעה.
הצעת הרכש מגיעה בהמשך למגעים שקיימו ביג ומגה אור, שאותם חשף "כלכליסט" בחודש שעבר, לרכישת מניות אפי נכסים שבידי מגה אור תמורת הקצאת מניות ביג למגה אור
אפי נכסים, בשמה הקודם אפריקה ישראל נכסים, היתה בעבר חלק מאימפריית אפריקה ישראל של לב לבייב. מגה אור וביג הובילו במרץ 2019 קבוצת משקיעים שרכשה 51% מהחברה, ששמה שונה לאפי נכסים, בתמורה ל־1.3 מיליארד שקל. כל אחת מהחברות רכשה 13% מאפריקה ישראל תמורת 318 מיליון שקל, ובהמשך, בעקבות הזרמות שביצעו, השתנו שיעורי האחזקה שלהן בחברה.
לביג ולמגה אור יש היסטוריה ארוכה של שיתופי פעולה. שתיהן ממוקדות באחזקה במרכזים מסחריים פתוחים, והן שותפות ברבים מהם. נכון לסוף 2021, לכל אחת מהן יש 24 מרכזים מסחריים בישראל, והן אף שותפות בשבעה נכסים.
כיום ביג היא חברת הנדל"ן הרביעית בגודלה במונחי שווי שוק מבין החברות הנסחרות במדד ת"א־נדל"ן, כשמקדימות אותה עזריאלי, עם שווי שוק של כ־30 מיליארד שקל, מליסרון (11.2 מיליארד שקל), ואמות (10.1 מיליארד שקל). השלמת מהלך המיזוג של אפי נכסים בביג תעלה את שוויה של ביג, מ־8.8 מיליארד שקל כיום, ל־10.9 מיליארד שקל. אמנם עדיין רחוק מעזריאלי, שמחזיקה בכתר כחברת הנדל"ן המניב הגדולה בישראל במונחי שווי שוק כאמור — ומכך גם מחזונו של מנכ"ל החברה גאליס - אך תהפוך אותה לחברת הנדל"ן השלישית בגודלה ובפער קטן ממליסרון שלפניה.
מניית ביג הגיבה אתמול להודעה על הצעת הרכש בירידה של יותר מ־3.5%. מניית החברה סובלת בתקופה האחרונה, כמו יתר חברות הנדל"ן המניב, מירידה בשווי. כך, עוד בטרם ההודעה מתחילת השנה ירד שווי המניה של ביג ב־18%. מניית אפי נכסים נסחרה אתמול בירידה קלה של 0.4%, לאחר שמתחילת השנה ירד שוויה ב־23%. מניית מגה אור שירדה מתחילת השנה ב־24% עלתה בתגובה לדיווח ב־1.2%.