בלעדיאינרום רוכשת את הצנרת של קיבוץ מצר ב־150 מיליון שקל
בלעדי
אינרום רוכשת את הצנרת של קיבוץ מצר ב־150 מיליון שקל
יצרנית מערכות ההשקייה של קיבוץ מצר, מצרפלס, מוכרת את חטיבת מערכות האינסטלציה הביתיות לאינרום. החטיבה, שמניבה הכנסות של 100 מיליון שקל בשנה, נמכרת בשווי דומה לזה שלפיו עלה קיבוץ מצר לאחזקה של 100% במצרפלס כולה ב־2018
אקזיט לחברי קיבוץ מצר שבשרון. ל"כלכליסט" נודע כי יצרנית מערכות ההשקייה מצרפלס שבבעלות הקיבוץ מוכרת את פעילות הצנרת שלה לחברת אינרום הבורסאית תמורת 150 מיליון שקל - עסקה שמשקפת למצרפלס שווי של 400 מיליון שקל. ביום שישי הצביעו חברי הקיבוץ – שמספרם עומד על כ־200 – בעד אישור העסקה ברוב גדול. 180 חברים הצביעו בעד ואילו 25 חברים הצביעו נגד.
הפעילות הנמכרת היא למעשה חטיבה שעוסקת בייצור, שיווק ומכירה של מערכות אינסטלציה ביתיות המכונות סופר־פייפ (Super Pipe או בקיצור SP). מדובר במערכות של צינורות אינסטלציה ואביזרים נלווים שמיועדים להובלת מים חמים וקרים. מוצרי החטיבה נמכרים הן למגזר הביתי והן למגזר הציבורי והתעשייתי. הכנסות החטיבה עומדות על כ־100 מיליון שקל בשנה. אינרום תקבל לידיה את החטיבה ללא חוב, שיישאר במצרפלס, וכן ללא מזומנים.
לאחר המכירה, מצרפלס, שהוקמה ב־1970 ושמעסיקה כיום 200 עובדים, תישאר עם הפעילות העיקרית שלה – ייצור ושיווק מערכות השקייה. מדובר על תכנון וייצור מגוון של שלוחות טפטוף, וצינורות פוליאתילן להולכת מים, גז ושפכים. עיקר המכירות של מצרפלס נעשות בחו"ל, באמצעות חברות-בנות שפועלות בארגנטינה, אוסטרליה, סין, מקסיקו, רוסיה, אוקראינה, קזחסטן וקפריסין. בנוסף, לחברה יש רשת הפצה גדולה במדינות נוספות. הפעילות המרכזית של החברה מניבה לה הכנסות של כ־200 מיליון שקל בשנה.
בראש החברה עומדים המנכ"ל שמוליק שצ'ופק והיו"ר גיורא ענבר, שהיה בעבר מנכ"ל קמן ויו"ר ישראייר.
קיבוץ מצר עלה לאחזקה של 100% במצרפלס ב־2018, בעת שרכש מקבוצת גאון את האחזקות שלה בחברה (25%) תמורת 43.5 מיליון שקל ולפי שווי חברה של 175 מיליון שקל. הרכישה נעשה באמצעות הלוואה בנקאית שנטל הקיבוץ. כעת הקיבוץ מוכר נתח של כשליש מהפעילות (במונחי הכנסות) לפי שווי דומה לזה של החברה כולה ב־2018.
למעשה, זה יותר משנתיים שקיבוץ מצר מנסה לבצע אקזיט במצרפלס. לפני שנתיים ניהל הקיבוץ מגעים למכירת 50% מהחברה לקרן זרה תמורת כ־100 מיליון שקל, אולם העסקה לא יצאה לפועל.
עבור אינרום, שעוסקת בייצור, מכירה ושיווק של מוצרים ופתרונות לשווקי הבנייה והשיפוצים, מדובר על כניסה לתחום פעילות חדש. זאת, בהתאם לאסטרטגיה של החברה להרחיב את תחומי הפעילות שלה. בכוונת אינרום לשלב את פעילות ה־SP ביתר תחומי העיסוק שלה, ולהציע את המוצרים ללקוחות השונים שלה.
אינרום – שמנוהלת על ידי המנכ"ל נועם שצ'לקה והיו"ר ציון גינת, ונסחרת ללא גרעין שליטה – פועלת בשלושה תחומים באמצעות שלוש חברות־בנות: איטונג (100%), שמספקת פתרונות בנייה; נירלט (62%), שמייצרת מוצרי צבע; וכרמית מיסטר פיקס (100%), שמתמחה במוצרי גמר לבנייה.
בתחילת 2020 חתמה אינרום על עסקה שבמסגרתה הייתה אמורה לרכוש את פזקר, חברה־בת של פז, תמורת 135 מיליון שקל, אולם בסופו של דבר העסקה לא הושלמה. אינרום פנתה לבית המשפט על מנת לחייב את פז להשלים את העסקה, אולם התביעה נדחתה.
הקורונה עשתה טוב לאינרום. ברבעון השני של השנה מכירות החברה עמדו על 252.6 מיליון שקל – זינוק של 21% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. במחצית הראשונה של השנה המכירות הגיעו לכמעט חצי מיליארד שקל, לאחר שעלו בקרוב ל־20%. החברה מסבירה שהעלייה במכירות התרחשה "על רקע ביקושים ערים לחומרי בניין בתחומי מוצרי הצבעים ומוצרי הגמר לבנייה". הרווח הכולל המיוחס לבעלי המניות של אינרום הסתכם ב־26.4 מיליון שקל ברבעון השני, זינוק של כמעט 33%, וב־59.3 מיליון שקל במחצית הראשונה, עלייה של 16.6% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
היו"ר הכלכלי של מצר עמרי שוהם אמר כי העסקה מהווה הזדמנות טובה לחברה ולקיבוץ. "העובדה כי מרבית תמורות העסקה יישארו בחברה, מהווה ביטוי לאמון שאותו רוחשים החברים להנהלה ולחברים העובדים בו" - במפעל מועסקים למעלה מחמישים חברים, והוא מהווה עוגן כלכלי מרכזי לקיבוץ. "יתרת הכספים ישמשו את הקיבוץ לצורך החזר יתרת ההלוואה שלקח כדי לרכוש את חלקה של גאון ולחלוקה לחברי הקיבוץ", הוסיף שוהם.