סגור
מפעל חוליות בקיבוץ שדה נחמיה
מפעל יצרנית צינורות הפלסטיק חוליות. הירידות בבורסה ציננו את תוכניות ההנפקה (צילום: משה שטאובר)

בלעדי
המוסדיים רצו לחתוך במחיר וקרן טנא ביטלה הנפקת הענק של חוליות

הקרן ביקשה להנפיק את המפעל שבו היא שותפה עם קיבוץ שדה נחמיה לפי שווי של 800 מיליון שקל לפני הכסף, אבל לדברי מוסדי שהשתתף במו"מ, המוסדיים רצו לחתוך את השווי לסביבות 500 מיליון שקל, וההנפקה בוטלה

הנפקת הענק של חוליות מבוטלת, כך נודע לכלכליסט. קרן טנא וקיבוץ שדה נחמיה שמחזיקים בחברה בחלקים שווים (50%) החליטו כי זו לא העת להנפיק את יצרנית צינורות הפלסטיק באחוזת בית על רקע המגמה הפושרת שמאפיינת את הבורסה בחודשים האחרונים.
קרן טנא, בהובלת אריאל הלפרין, ביקשה לגייס לחוליות 300-200 מיליון שקל לפי שווי של כמעט 800 מיליון שקל לפני הכסף, בעוד לדברי אחד המוסדיים שהיה במו"מ מול חוליות לקראת ההנפקה, המוסדיים דחפו "לשווי נמוך בעשרות אחוזים" שמוערך ב־500 מיליון שקל. ההנפקה היתה אמורה להציף ערך באופן משמעותי עבור הקרן שרק ב־2018 רכשה מהקיבוץ 50% מהחברה ב־100 מיליון שקל ולפי שווי של 200 מיליון שקל.
חוליות, שנוסדה עוד טרם הקמת המדינה, מפתחת פתרונות זרימה למערכות מים נקיים ודלוחין ("מים אפורים") בבתי מגורים ובתחום פתרונות האחסון לחברות, פעילות שמוגדרת על ידיה כמנוע צמיחה, מוצריה נמכרים ב־60 מדינות והיא מקיימת את הייצור שלה בשמונה אתרים בישראל ובעולם.
תמורת ההנפקה היתה אמורה לממן רכישה של ארבע חברות־בנות, בהן השקעה של 63 מיליון שקל תמורת 70% מחברת מחל משאבות, חברת ישראלית ליבוא משאבות, ורכישת 20% מחברת HPG Plastic, חברה גרמנית לייצור צנרת ביתית, תמורת 20 מיליון שקל.
על פי מקורבים לחברה, בעקבות ביטול ההנפקה, זו תצטרך להישען על תזרים המזומנים של החברה שהסתכם ב־40 מיליון שקל ב־2021 לצד מימון בנקאי לצורך הרכישות. בסביבת החברה עוד מקווים כי בעתיד ההנפקה אכן תצא לפועל, לאחר פרסום דו"חות הפרופורמה של החברות הנרכשות.
ההון כתוצאה מההנפקה היה אמור גם לכסות על דיבידנד של 80 מיליון שקל שחולק במרץ השנה, ערב פרסום התשקיף, שכלל את מלוא הרווחים החייבים במס של 2021. 24 מיליון שקל מהדיבידנד חולקו במזומן ו־56 מיליון שקל חולקו באמצעות שטרי הון צמיתים שחולקו לחברי האגודה שהיו אמורים להיפרע לאחר קבלת ההון מההנפקה.
חוליות, בהובלת המנכ"ל ניצן כהן, סיימה את 2021 עם נתונים חזקים שככל הנראה הקשו על הלפרין להתגמש במחיר ההנפקה. ההכנסות עלו ב־41% לעומת התקופה המקבילה ל־430 מיליון שקל, והרווח הגולמי זינק ב־45% , ליותר מ־141 מיליון שקל. חוליות אף סיפקה תחזית מעודכנת ומשופרת ביוני האחרון, שלפיה ב־2022 כולה היא תרשום עלייה של 22% בהכנסות ל־526 מיליון שקל, והרווח הגולמי יעמוד על 182 מיליון שקל, שיהוו כ־34% מהכנסותיה, לעומת שיעור רווח גולמי של 30% בתחזית הקודמת, במאי השנה.
חוליות לא לבד. לאחר הזינוק בשוק ההנפקות בשנים 2020 ו־2021 שכלל הנפקה בבורסה של 123 חברות חברות, שגייסו במצטבר כ־25 מיליארד שקל, שוק ההנפקות של 2022 מתאפיין בעיקר בביטולי הנפקות של חברות שרצו להפוך ציבוריות, פרסמו תשקיף, אך חזרו בהן בעקבות דרישת המוסדיים לחיתוך משמעותי בשווי המבוקש.
אביב נדל"ן, שלמה ביטוח, פיפלביז, אורבניקה, שימקוטק, איסכור, אי.בי.אי קוואליטי, אורדע וקאי מלונות הן רק חלק מהחברות האלה. למעשה, זו לא ההנפקה הראשונה שמבוטלת על ידי קרן טנא, שהגישה ביולי תשקיף של חברת האנרגיה המתחדשת קיונרג'י שבשליטתה (42.7%) ובשליטת קיבוץ עין חרוד איחוד (42.7%), במטרה לגייס 160 מיליון שקל לפי שווי של 800 מיליון שקל, אך ביטלה את ההנפקה.