בלעדי שפיר תשלם חלק מהתמורה עבור רשת עד 120 באמצעות קרקעות
בלעדי
שפיר תשלם חלק מהתמורה עבור רשת עד 120 באמצעות קרקעות
חברת התשתיות, שצפויה לרכוש את רשת הדיור המוגן מהפניקס תמורת 1.2‑1.4 מיליארד שקל, תשלם חלק ממחיר העסקה באמצעות קרקעות בנס ציונה וירושלים ששייכות לה. הקרקעות, ששטחן 35 ו־7 דונם בהתאמה, מיועדות לבניית דיור מוגן
חברת שפיר הנדסה, שנמצאת על סף רכישת רשת הדיור המוגן עד 120 מידי חברת הביטוח הפניקס, צפויה לשלם חלק מהתמורה באמצעות שתי קרקעות שברשותה, שמיועדות לבניית דיור מוגן, כך נודע ל"כלכליסט".
במסגרת העסקה המתגבשת, שנחשפה אתמול ב"כלכליסט", שפיר תרכוש את רשת עד 120 בתמורה ל־1.4‑1.2מיליארד שקל, בשני שלבים. בשלב הראשון החברה תרכוש את השליטה ברשת הדיור המוגן ובשלב השני ירכשו יתר המניות, בהתאם לאבני דרך שייקבעו.
הקרקעות המדוברות נמצאות בנס ציונה ובירושלים. ביוני 2018 זכתה חברה־בת של שפיר במכרז להקמת מתחם דיור מוגן בן 250 דירות, בשטח של 60 מ"ר כל אחת, על שטח של 35 דונם בנס ציונה. לצד הדיור המוגן, ניתן לבנות גם שטחי מסחר ומשרדים בשטח של 10 אלף מ"ר. שפיר שילמה 200 מיליון שקל עבור הקרקע.
בעת שזכתה במכרז, הצפי לגובה ההשקעה עמד על 600 מיליון שקל, כולל עלות רכישת הקרקע. בנובמבר 2019 זכתה שפיר, באמצעות חברה־בת גם כן, במכרז לרכישת קרקע בירושלים שמיועדת להקמת בית דיור מוגן. מדובר על קרקע בשטח של כ־7,000 מ"ר בשכונת ארנונה. שפיר שילמה על הקרקע, שעליה ניתן לבנות 200 יחידות דיור מוגן, 92 מיליון שקל.
הפניקס, שנמצאת בשליטת הקרנות הזרות סנטרברידג' וגלאטין (33%) העמידה את רשת עד 120 למכירה בינואר האחרון. ההחלטה נחשפה ב"כלכליסט".
ברכישה התעניינו מליסרון שבשליטת ליאורה עופר, עזריאלי שבשליטת משפחת עזריאלי, אלוני חץ שבשליטת נתן חץ, שהגישה את ההצעה הרצינית ביותר מלבד ההצעה המנצחת במכרז, אותו ניהלה לאומי פרטנרס עבור הפניקס, ורשת הדיור המוגן הפרטית בית בכפר, שהציעה מיזוג עם עד 120.
שפיר התכוונה להיכנס לתחום הדיור המוגן כבר לפני שנה ויותר עם רכישת הקרקעות בנס ציונה וירושלים, אולם עם העמדת עד 120 למכירה, החליטה לזרז את כניסתה לתחום, באמצעות בתי דיור מוגן פועלים.
רשת עד 120 היא אחת מחברות הדיור המוגן המובילות בתחום בישראל, ורשומה בספרי הפניקס לפי שווי של כ־800 מיליון שקל. הרשת נרכשה בכספי הנוסטרו של החברה, ונמצאת תחת חשבון הנוסטרו של הפניקס. המכירה הצפויה תניב להפניקס רווח נאה של מאות מיליוני שקלים.
הרשת מפעילה כיום שלושה בתי דיור מוגן, הגדול בהם בהוד השרון, ושני האחרים בראשון לציון ורמת החייל. הנדל"ן של בתים אלה מצוי בבעלות הרשת וכולל זכויות בנייה נוספות כגון הרחבה של שתי קומות נוספות בבית האבות שברמת החייל. בית נוסף מוקם במודיעין ועוד אחד, שבשלבי תכנון, אמור לקום בקריית מוצקין. בנוסף, לחברה כ־658 יחידות דיור ועם פיתוח היחידות הנוספות היא צפויה להגיע לכ־1,000.
שפיר הנדסה היא חברה משפחתית, שנוסדה בידי אבי המשפחה יעקב שפירא, ב־1968. כיום החברה מעסיקה כ־1,600 עובדים ופועלת בארבעה מגזרים: תעשייה — מחצבות, מפעלי בטון, אספלט וצי משאיות; זכיינות — הקמה, ביצוע וניהול של פרויקטים מורכבים; מגורים ייזום של אלפי יחידות דיור בישראל; נפט וגז ‑ תחום שאליו החברה נכנסה לאחרונה.
ארבעת ילדיו של יעקב שפירא מנהלים את החברה: התאומים ישראל והראל, גיל וחן. כל אחד מהאחים מחזיק בכ־15.08% ממניות שפיר בשווי של כ־1.3 מיליארד שקל, אחרי שכבר מימשו מניות במאות מיליוני שקלים כל אחד. הארבעה הם שהעבירו את המיקוד שלה מהתשתיות לתעשייה, באמצעות זיכיון להפעלת מחצבות ומכירה של בטון ואספלט.
הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות של החברה בשנת 2020 הסתכם בכ־330 מיליון שקל, עלייה של כ־16% לעומת הרווח בשנת 2019 שעמד על 285 מיליון שקל. הכנסות החברה ב־2020 הסתכמו ב־3.5 מיליארד שקל, עלייה של 19% לעומת כ־2.9 מיליארד שקל ב־2019.
שפיר נכנסה כאמור לתחומים נוספים. בתחילת החודש נחשף ב"כלכליסט" כי החברה חתמה על אופציה לרכישת השליטה בחברת השילוח פריץ של אבשלום נוריאל, לפי שווי של 300 מיליון שקל. שפיר גם רכשה את חברת ליפסקר, העוסקת בביצוע עבודות גיאוטכניות, ב־32 מיליון שקל.