סגור

פרופ' אשכנזי כבר לא ירקוד על שתי החתונות אצל ברק רוזן

איציק אשכנזי כיהן במקביל, ולכאורה בניגוד לחוק ומבלי שברשות ני"ע הבחינו בכך, כדירקטור בלתי תלוי בחברות הקנאביס תיקון עולם ודי אן איי, שברק רוזן הוא בעל המניות הגדול בהן. אשכנזי נאלץ להתפטר אתמול "למען הזהירות, לנוכח שאלה משפטית שעלתה"

טעות מתמשכת: פרופ' איציק אשכנזי, שכיהן כדירקטור בלתי תלוי (דב"ת) בשתי חברות קשורות - קנביט ודי אן איי ביומד - לכאורה בניגוד לחוק, נאלץ להתפטר מתפקיד הדב"ת בדי אן איי ביומד. בעלי המניות הגדולים בחברה הם ברק רוזן ואסי טוכמאייר (24% כל אחד), והיו"ר שלה הוא איתן בן אליהו, מפקד חיל האוויר לשעבר, שגם הוא קשור לאשכנזי. בהודעת ההתפטרות נכתב כי אשכנזי התפטר "למען הזהירות, לנוכח שאלה משפטית שעלתה בנוגע לכשירותו לכהן כדב"ת בחברה לאור כהונתו כדב"ת בחברת תיקון עולם קנביט".


חוק החברות אוסר על דירקטור בלתי תלוי לכהן כנושא משרה או כעובד בחברה בחברה של בעל השליטה, אלא לאחר תקופת צינון של שנתיים כסיום כהונתו כדירקטור. מצב זה נועד למנוע זיקה של הדירקטור הבלתי תלוי בבעל השליטה.

1 צפייה בגלריה
ברק רוזן
ברק רוזן
ברק רוזן
(צילום: חן גלילי )

ל"כלכליסט" נודע כי תלונה שהוגשה לרשות ני"ע בחודש שעבר היא שהובילה להתערבות של הרשות בכהונה הכפולה של אשכנזי לאחר שהוא כיהן במקביל, במשך שנה, בשתי החברות הפועלת בתחום הקנאביס הרפואי ואשר בן אליהו משמש גם כיו"ר של אחת מהן, מבלי שהרשות הבחינה בכך.
קנביט נרכשה על ידי קבוצה בראשות ברק רוזן ב־2018, אבל אחרי בעיות שהתעוררו עם קבלת אישור"ר יחידת הקנביס הרפואי, נרשמו המניות תחת שמה של ורד רוזן, רעייתו. זו הגדילה את אחזקותיה לאחרונה ל־17.7% מהמניות.
אשכנזי כיהן בתפקיד 11 חודשים בלבד. הוא מונה בסוף פברואר 2021, ויעזוב באופן מיידי. בקנביט הוא החליף דירקטורית בלתי תלויה אחרת, ח"כ לשעבר אורית נוקד, שגם היא כיהנה 11 חודשים בלבד ועזבה במפתיע. גורמים בשוק ההון אמרו ל"כלכליסט" כי הסיבה לעזיבתה של נוקד נוגעת, ככל הנראה, להימנעותה בהצבעת הדירקטוריון על אישור עסקת רכישת הפעילות הישראלית של תיקון עולם, ובשל ראיון טלפוני שנתנה לערוץ 13 בכתבה שכותרתה "בועת הקנאביס" ביולי האחרון. במסגרת הראיון ענתה נוקד כי היא חושבת שתיקון עולם מתומחרת גבוה, ולשאלה אם היא מושקעת בה ענתה: "לא, מה פתאום". בדיווח ששלחה קנביט לבורסה היא ציינה כי סיבת התפטרותה של נוקד היא "סיום כהונה ", זאת חרף העובדה שכיהנה בתפקיד פחות משליש קדנציה.
לאחר קבלת התלונה פנתה רשות ני"ע לאשכנזי והציגה בפניו את השאלה המשפטית: גם אם רוזן לא מוגדר בעל שליטה בדי אן איי, עדיין יש לו יכולת לכוון את עסקי התאגיד. כך שלטענת הרשות בשיחה עם שתי החברות, קיימת סיטואציה שאשכנזי מכהן כדירקטור בלתי תלו בשתי חברות, האחת עם שליטה של רוזן והשניה עם שליטה דה פקטו שלו, גם אם לא על הנייר. כך שיש כאן שאלה של זיקה של דירקטור בלתי תלוי לבעל השליטה בעצם היותו דב"ת בשתי חברות שונות בשליטתו.
אשכנזי, שמשמש כיועץ רפואי בתחום אסונות המוניים ברחבי העולם, ציין בכתב המינוי שלו כי בחמש השנים האחרונות הוא מכהן כדירקטור במרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן, שבן אליהו הוא יו"ר האסיפה הכללית שלה.
נושא נוסף שלגביו הועמדה הסוגיה בפני שתי החברות היא העובדה שאשכנזי לא הצהיר על זיקה ליו"ר קנביט בן אליהו, זאת אף ששניהם מכהנים בתפקידים במרכז האקדמי למשפט ועסקים - בן אליהו כיו"ר אסיפה כללית, כאמור, ואשכנזי כחבר ועד מנהל - שניהם בהתנדבות. אשכנזי בחר להתפטר מדי אן איי, לדברי מקורבים לחברה, מאחר שהחברה פונה לכיוון השקעות בנדל"ן בחו"ל וזונחת את תחום הביומד, ובנדל"ן אין לו ערך מוסף. אותם מקורבים טענו כי אשכנזי ודי אן איי בחרו שלא להגיע להכרעה משפטית מול הרשות בנושא.