"הום סנטר איננה עומדת בלוחות הסילוקין של כלל חובותיה לכלירמרק, בשל מצבה הפיננסי"
"הום סנטר איננה עומדת בלוחות הסילוקין של כלל חובותיה לכלירמרק, בשל מצבה הפיננסי"
רשת ה'עשה זאת בעצמך' מגלה עובדה זו בתגובה לבקשה של נאמן נכסי אליעזר פישמן לגבות ממנה חוב של 6 מיליון שקל. החברה, שבשליטת בנותיו ובנו של פישמן, דוחה את הדרישה וטוענת כי הם רכשו למעשה את החוב המקורי של אביהם במסגרת הסדר הגישור. החוב של הום סנטר לכלירמרק עומד על כ-178 מיליון שקל
הום סנטר מצויה במצב פיננסי מאתגר ואיננה עומדת בתשלומים של חובותיה לקרן כלירמרק. נתון דרמטי זה עולה מתגובה של הרשת לניסיון של נאמן נכסי אליעזר פישמן, יוסי בנקל, לגבות חוב של 6.2 מיליון שקל של החברה (קרן וריבית) לפישמן שניתן באמצעות חברה בשם "מעבר".
מהתגובה עולה כי הום סנטר חייבת 221 מיליון שקל לנושים פיננסיים מובטחים, עיקרם לקרנות של כלירמרק שהוקמה ומנוהלת בידי רז כפרי ואילן לבנון, ואשר גייסה מיליארדי שקלים מגופים מוסדיים ישראלים לצורך השקעה כחוב בחברות במצוקה בעיקר. כלירמרק רכשה לפני כשנה יחד עם יריב לרנר את חברת התקשורת אקספון.
הום סנטר מעסיקה 1200 עובדים, ויחד עם אייס היא רשת העשה זאת בעצמך הגדולה בארץ. החברה מוחזקת ומנוהלת בידי אייל פישמן שמחזיק במניות יחד עם אחיותיו ענת מניפז ורונית פישמן - וכן קרן החוב כלירמרק שהיא בעלת החוב המובטח של הום סנטר.
כלירמרק רכשה את חובות החברה מידי הבנקים במחיר של 40 אגורות לכל שקל חוב, כלומר בהנחה של 60%. הקרן רכשה חוב של החברה לבנק הפועלים בהיקף 95.5 מיליון שקל ותמורת 39 מיליון שקל בלבד, כלומר בתספורת של 56 מיליון שקל לפועלים. הום סנטר פרעה מאז חלק מהחוב ויתרתו עומדת על 81 מיליון שקל. חוב נוסף של 72 מיליון שקל של החברה הוא לכלירמרק ועומד על 71 מיליון שקל, לאחר שכלירמרק רכשה את החוב של החברה לדיסקונט ומרכנתיל בניכיון של 21% במהלך 2021.
נתון מפתיע נוסף שעולה מהמסמך הוא שבדצמבר 2021 הילוותה כלירמרק 25 מיליון שקלים נוספים להום סנטר והעמידה לה אשראי נוסף של 10 מיליון שקל, והכל תמורת שעבוד של 10% ממניות פישמן רשתות שמחזיקה בשורה של עסקים קמעונאיים בארץ.
סך החוב לכלירמרק עומד על 178 מיליון שקל. להום סנטר חובות נוספים קטנים בהרבה, לנושים אחרים.
ההסכמים מול כלירמרק קובעים שהום סנטר לא תפרע חוב לנושים לא מובטחים בטרם תפרע את מלוא חובותיה לכלירמרק. "הום סנטר איננה עומדת בלוחות הסילוקין של כלל חובותיה לכלירמרק בשל מצבה הפיננסי", מצייינת הום סנטר במפורש בתגובה. כלירמרק נמנעת מלהעמיד את החובות לפרעון מיידי, ולדברי הום סנטר עושה זאת משום שהיא מבינה שתצליח לגבות יותר מחברה שאיננה בפירוק.
המשמעות: כלירמרק העמידה חוב להום סנטר שאיננה מצליחה לגבות אותו בשלב זה לפי לוח הסילוקין המקורי. הום סנטר מדגישה כי אם נושים בלתי מובטחים (כמו "מעבר") יעמידו את חובם לפרעון מיידי, ברור שהדבר יגרור גם העמדה של החוב של כלירמרק לפרעון מיידי לטענתה. במקרה כזה יקבלו הנושים הלא מובטחים חלק זניח מחובם, טוענת הום סנטר המנוהלת כאמור בידי איל פישמן בנו של אליעזר.
הום סנטר איננה צד להסכם הגישור (בפני השופט אשר גרוניס) בין ילדיו של פישמן לבין נושיו של אליעזר פישמן, ביניהם הנאמן בנקל שהתנגד להסדר. בנקל הגיש ערעור על פסק הדין ונידחה, מציינת הום סנטר בתגובה.
הום סנטר דוחה על הסף את דרישת בנקל לחוב שלה למעבר וטוענת כי ילדיו של פישמן רכשו למעשה את החוב והודיעו להום סנטר כי לא יעמידו אותו לפרעון מיידיץ. הום סנטר טוענת למעשה שלבנקל אין זכות לדרוש את החוב שכן במסגרת הסדר הגישור הועבר החוב מחברת מעבר לשלושת ילדיו של פישמן.
לתגובה מצורפת הערכת שווי של חברת פרומתיאוס שגובשה כחלק מהסדר הגישור. עפ"י העבודה מפעילה הום סנטר 45 סניפים בישראל (25% נתח שוק) ושישה בחו"ל. פרומותיאוס קובעת כי הערך של חובותיה הכוללים של הום סנטר בספרי החברה עומדים על 309 מיליון שקל, כש-58 מיליון שקל מהסכום הם חובות לחברות קשורות מהעבר, ו-32 מיליון שקל לפישמן רשתות של בני משפחת פישמן.
מהום סנטר נמסר בתגובה: "מעבר לעובדה שהתביעה היא מופרכת וכמו שאר תביעותיו של בנקל מהעבר כנגד הום סנטר, מטרתה היא רק לייצר לחץ עלינו ועל הום סנטר במטרה לפגוע בנו. הום סנטר פועלת בתיאום עם נושיה האמיתיים, ובמסגרת זאת, ככל שצריכים הזרמת כספים בתקופות מסויימות שבהן עולה ערך המלאי בשל עליית מחירי ההובלה, עוזרים הנושים האמיתיים לחברה בדיוק כפי שבתקופות טובות הם נפדים. והנושה הדימיוני ממשיך לנסות לפגוע בה. כידוע הום סנטר הצליחה לשלם את כל חובותיה למחזיקי האג"ח שלה".