סגור

בפתאל בונים על המשך מגמת ההתאוששות בענף התיירות

בעקבות החזרה החלקית לשגרה, רשת המלונאות הציגה זינוק חד בהכנסות, שקפצו פי 5 ועמדו על 645 מיליון שקל ברבעון השני של 2021. הרווח הנקי עמד על 81 מיליון שקל. מניית פתאל זינקה אתמול ב־9%

רשת מלונות פתאל הצליחה לעורר תקווה בקרב המשקיעים אתמול, עם פרסום הרווח הנקי ברבעון השני ומתן תחזיות אופטימיות להמשך השנה. מניית החברה הגיבה בעלייה חדה בבורסה, בשיעור של 9% לשווי שוק של 4.4 מיליארד שקל. העלייה הושפעה מהציפיה של המשקיעים לחזרה הדרגתית לפעילות שגרתית של פתאל.


רשת המלונות שבשליטת דוד פתאל (55.72%) הציגה ברבעון השני של השנה שיעורי תפוסה שנעו בין 50% ל־80% במלונות העירוניים שלה ובין 80% ל־95% במלונות הנופש, דוגמת אלה שבעיר אילת. החברה הציגה נתונים שמהם עולה שבשלוש הטריטוריות שבהן היא פעילה — ישראל, אירופה, ובריטניה ואירלנד — עלו שיעורי התפוסה והגיעו לרמות הגבוהות ביותר מאז פרוץ הקורונה בפברואר 2020.
מאז שנגעו בשפל שנשק ל־0% באפריל אשתקד, עלו שיעורי התפוסה ל־40% עד 60% באוגוסט 2020, ואילו בחודש אוגוסט הנוכחי עמדו על 56% באירופה, 75% בבריטניה ואירלנד ו־72% בישראל. נכון לסוף יוני 2021, לקבוצה 187 מלונות שמתוכם 10 סגורים והיתר פתוחים. בסוף יוני אשתקד היו לרשת 183 מלונות, שמהם 97 מלונות היו סגורים ורק 86 מלונות היו פתוחים.
ההכנסות קפצו פי 5 אבל עדיין נמוכות ביחס ל־2019
החברה מעריכה, בין היתר בהסתמכות על תחזיות של ארגון התיירות הבינלאומי של האו"ם (UNWTO), ביוני האחרון, כי התיירות הבינלאומית תחזור להתאושש. עם זאת, ההתאוששות היא שבירה ולא שוויונית, בהינתן אי־הוודאות הגדולה.
לפי אותה הערכה ההתאוששות בתנועת התיירים בעולם צפויה לנוע בין שני תרחישים להמשך השנה. האחד מעריך התאוששות מהירה שתוביל לחזרה לתנועת התיירים לרמה שנמוכה ב־30% מהרמה של ערב פרוץ המשבר, השני מעריך התאוששות מתונה יותר שבה לקראת סוף השנה תנועת התיירים תהיה עדיין ברמה נמוכה ב־50% מזו שהיתה ערב המשבר.
הנתונים מלמדים שברבעון השני הציגה הרשת התאוששות חדה בהכנסות. הן הסתכמו ב־644.9 מיליון שקל, קפיצה של פי 5.2 ביחס לרבעון המקביל של שנת 2020.
עם זאת, הדרך חזרה לנורמליות עדיין מאוד ארוכה, שכן ההכנסות של הרשת עדיין נמוכות ב־56% מאלה שנרשמו ברבעון השני שלפני שנתיים. בשורה התחתונה הציגה הרשת רווח נקי של 81.4 מיליון שקל, לאחר הפסד כבד של 359.1 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.
בניגוד להכנסות, הרווח הנקי גבוה יותר מזה שנרשם לפני שנתיים ברבעון השני, אז הסתכם הרווח הנקי ב־62 מיליון שקל. הרווח לפני שכירות, פחת, מסים והפחתות (EBITDAR) שהיה למעשה הפסד של 71.9 מיליון שקל ברבעון הראשון, זינק ל־370.9 מיליון שקל ברבעון השני מול הפסד של 62.2 מיליון שקל ברבעון המקביל לו אשתקד.


התחזית: אופטימיות זהירה עקב הסרת המגבלות
תחזית החברה למחצית השנייה של השנה היא אופטימית, וצופה יציאה מדורגת מהסגרים וככל הנראה הסרת החשש ממגבלות חריגות. על פי התחזית, ההכנסות משירותי אירוח, שהסתכמו בכמיליארד שקל במחצית הראשונה של השנה, יטפסו ל־1.57 עד 1.97 מיליארד שקל במחצית השנייה שלה. בשנה הקרובה מדובר בהכנסות שינועו בין 2.6 ל־3 מיליארד שקל.
עם פרוץ הקורונה יצאה החברה בתוכנית להגברת הנזילות במטרה לצלוח את המשבר. התוכנית המקורית היתה להשיג נזילות של מעל למיליארד שקל, ובהמשך הצליחה החברה לעקוף את הסכום.
נכון למועד אישור הדו"ח, לפתאל יתרת מזומן של כ־1.3 מיליארד שקל. ברבעון השני הציגה החברה תזרים מזומנים מפעילות שוטפת של 268.8 מיליון שקל, שהושפע לחיוב ממענק של 48 מיליון יורו מממשלת גרמניה. בתקופה המקבילה היה תזרים שלילי של 123.8 מיליון שקל.
החברה צופה ששיעורי התפוסה בתום הרבעון השלישי ינועו בין 65%‑70%, כאשר ההכנסות ברבעון השלישי צפויות להסתכם בכמיליארד שקל, בהסתמך על ההכנסות בחודשים יולי־אוגוסט, שהסתכמו בכ־650 מיליון שקל. צבר ההזמנות לחודשים ספטמבר ואוקטובר עמד, נכון ליום פרסום הדו"ח, על כ־380 מיליון שקל.
נתון נוסף שעולה מהדו"חות הוא שפתאל קיבלה עזרה ממשלתית ממדינות שבהן היא פועלת בהיקף כולל של כ־652 מיליון שקל. לאחר תאריך המאזן, התקרה למענקים בגרמניה הועלתה והחברה הגישה בקשה למענק נוסף בסכום של כ־40 מיליון יורו.
בנוסף, החל מחודש מרץ 2020 ועד למועד חתימת הדו"ח, החברה קיבלה ויתור או דחייה לדמי שכירות מבעלי הנכסים שמהם היא חוכרת מלונות לתפעול בהיקף של כ־608 מיליון שקל.
כמו כן, החברה ממשיכה לנהל משאים ומתנים עם מלונות נוספים, על מנת לקבל ויתור או דחייה של תשלום חלק מדמי השכירות של שנת 2020 ושל הרבעונים הראשון, השני והשלישי של שנת 2021.

2 צפייה בגלריה
דוד פתאל בעלים של רשת מלונות פתאל כנס טבריה
דוד פתאל בעלים של רשת מלונות פתאל כנס טבריה
דוד פתאל, בעל השליטה ברשת המלונות פתאל
(צילום: עמית שעל)