בלעדירשות שוק ההון מוציאה למגדל עוד כרטיס צהוב על אי־יציבות
בלעדי
רשות שוק ההון מוציאה למגדל עוד כרטיס צהוב על אי־יציבות
הרשות שיגרה מכתב לדירקטוריון מגדל ביטוח, ובו הביעה את חוסר שביעות רצונה מהיעדר היציבות בשדרת הניהול, ומכך שהחברה טרם אישרה תוכנית אסטרטגית. בכך רמזה הרשות כי תתנגד למהלך של הדחת היו"ר יפתח רון־טל על ידי בעל השליטה שלמה אליהו
הרוחות במגדל ביטוח לא שוקטות, והרגולטור שוב נאלץ להתערב בנעשה בחברת הביטוח. רשות שוק ההון, הרגולטור של חברות הביטוח, שיגרה מכתב ביקורתי במיוחד לדירקטורים במגדל ביטוח, ובו ציינה כי היא מוטרדת מחוסר היציבות הניהולית בחברה, ומהעובדה שעד היום מגדל ביטוח לא אישרה תוכנית אסטרטגית לחברה.
ככל הידוע, המכתב של הרשות שוגר לדירקטורים על רקע הפרסומים בתקשורת, ולפיהם בעל השליטה בחברה שלמה אליהו מתכנן לערוך שוב שינויים בדירקטוריון. הכוונה היא להחלטתו המסתמנת של בעל השליטה להדיח את היו"ר יפתח רון־טל, באמצעות ההחלטה לא להעמיד אותו לבחירה לקדנציה נוספת. את כהונת היו"ר יש לחדש מדי שנה.
אם רון־טל יודח, הוא יהיה האחרון בשרשרת ארוכה של מנהלים, שבסופו של דבר מצאו את דרכם החוצה מקבוצת מגדל תחת שליטתו של אליהו. בהתאם לכך, רשות שוק ההון מבקשת גם לחזק את מעמדו של המנכ"ל שגיא יוגב, שמונה לתפקידו לפני פחות משנה, כמעין פשרה בין רון־טל לאליהו, שתמכו במועמדים שונים לתפקיד לאחר שרן עוז הודיע על עזיבה לטובת ניהול חברת כרטיסי האשראי ישראכרט.
משום כך, אפשר לפרש את המכתב של הרשות גם כרמז להתנגדותה העתידית להדחתו של רון־טל, וזאת בשל הרצון של הרגולטור למנוע זעזוע נוסף בחברה שידעה לא מעט זעזועים מאז שאליהו נהפך לבעל השליטה בה ב־2012.
אליהו בוחן בימים אלה מועמדות של כמה אנשים לתפקיד יו"ר חברת הביטוח במקום רון־טל. כמו כן, בכוונתו להחזיר לדירקטוריון את אריה מינטקביץ, יו"ר רשות ניירות ערך בעבר, שכבר היה חבר בדירקטוריון מגדל ביטוח, ועזב אותו לפני כחצי שנה. נכון יותר יהיה לומר, שהוא הועזב בידי אליהו, שבאותה הזדמנות הביא ל"העזבתם" של חיים רמון ועוזי מוסקוביץ'.
פרט מעניין הוא מי שחתום על מכתב הרשות: סגן הממונה על רשות שוק ההון יבגני אוסטרובסקי, ולא משה ברקת, שהודיע על פרישתו הקרובה. ברקת צפוי לסיים את כהונתו בעוד קצת יותר מחודש, והעובדה שאוסטרובסקי חתום על המכתב עשויה להצביע על כך שהוא סוג של מועמד פנימי להחליף את הממונה הפורש, אולם זה גם ניסיון של הרשות להדגיש כי לא מדובר במאבק אישי של ברקת נגד אליהו, אלא בהתנהלות עניינית של רגולטור מול מפוקח.
משרד האוצר אינו יכול למנות יו"ר קבוע במקום ברקת, בשל הבחירות הקרובות בנובמבר. האפשרות היחידה היא מינוי של יו"ר זמני, וכזה יכול לבוא מתוך הרשות, שכן מדובר בתפקיד מקצועי המחייב היכרות מוקדמת עם החומר, או זמן מספיק ללמוד אותו. החתימה של אוסטרובסקי על המכתב היא, כאמור, נתון מדאיג מבחינת אליהו, שקיווה כי פרישת ברקת תפתח דף חדש ביחסיו עם רשות שוק ההון.
בהמשך המכתב מביעה הרשות את דאגתה מהסימנים לאי־יציבות ניהולית במגדל, תוך שימת דגש על חשיבות השמירה על הרצף הניהולי. יפתח רון־טל יו"ר חברת הביטוח, מונה לתפקיד לפני כשנה, אבל אליהו מעוניין להחליף אותו אחרי שטירפד את מינויו של רונן אגסי — מועמדו של אליהו לתפקיד מנכ"ל החברה — והוביל למינויו של יוגב.
בנוסף מדגישה הרשות את החשיבות של קביעת תוכנית אסטרטגית רב־שנתית למגדל, לאחר שאליהו ודירקטורים מטעמו דחו כמה פעמים את הדיון בדבר, על רקע חילוקי דעות לגבי מהות התוכנית.
אליהו מינה את השופט בדימוס חנן מלצר ליו"ר מגדל אחזקות. מלצר הוא אחד הממוענים למכתב, שנשלח לכל חברי דירקטוריון מגדל ביטוח ומגדל אחזקות. מלצר סירב להצעת אליהו להתמנות ליו"ר חברת הביטוח, והעדיף להישאר יו"ר מגדל אחזקות.
ועד העובדים במגדל אמר בתגובה, כי הוא מברך על החלטת הממונה על הביטוח להתערב במידת הצורך בבלימת מהלכיו הצפויים של אליהו במגדל. "בהמשך למכתב שכבר הוציא לאחרונה לפיקוח ולעובדי מגדל, מגלה ועד העובדים חוסר סבלנות בלתי מתפשר כלפי כוונותיו החוזרות ונשנות של בעל השליטה במגדל להחלפת בעלי תפקידים בכירים בחברה. מהלכים אלה גורמים לחוסר יציבות ולמוניטין שלילי לחברת הביטוח הפנסיוני הגדולה בענף, המהווה מקום עבודה ליותר מ־4,000 עובדים. ועד העובדים במגדל סומך את ידיו על מוסד הפיקוח, שימנע ממר אליהו ומחברי הדירקטוריון מלבצע מהלכים אלה, ויחסוך גם הסלמה מיידית ביחסי העבודה בחברה. ועד העובדים מקווה שמר אליהו יבין את המסר של הפיקוח ויודיע כי הוא חוזר בו מכל כוונה שתביא למציאות חדשה ולעומתית ביחסי העבודה".