בלעדי110 מיליון דולר של חברת הדפוס הדיגיטלי ולוקס התאיידו בחצי שנה, ואז הגיעה פורטיסימו
בלעדי
110 מיליון דולר של חברת הדפוס הדיגיטלי ולוקס התאיידו בחצי שנה, ואז הגיעה פורטיסימו
ולוקס יצאה בשבוע שעבר לגיוס של עד 38 מיליון דולר לפי שווי של 8.75 מיליון דולר, כשרק באוגוסט גייסה לפי שווי של 110 מיליון דולר. במסגרת הגיוס הנוכחי הופכת קרן פורטיסימו לבעלת השליטה
לא מדפיסה כסף: שנת 2023 לא הייתה מוצלחת במיוחד עבור ORT. החברה הציבורית, שעוסקת בפיתוח מערכות נתונים לתחבורה ציבורית והשקעה בחברות טכנולוגיות, רשמה הפסד של 19 מיליון שקל ב־2023, זאת לעומת רווח של 5.8 מיליון שקל ב־2022. המעבר להפסד של ORT נובע בעיקר מירידה בשווי אחת החברות שבהן השקיעה - ולוקס (Velox).
עד לפני כמה חודשים ולוקס, שפועלת בתחום הדפוס הדיגיטלי, נראתה כמו סיפור הצלחה. באוגוסט האחרון, החברה ביצעה גיוס לפי שווי של 110 מיליון דולר. ORT השתתפה בגיוס הזה בהיקף של 3 מיליון דולר. זו לא הפעם הראשונה שבה ORT השקיעה בחברה. ב־2018 השתתפה באחד מסבבי הגיוס שלה והשקיעה 7.5 מיליון דולר; ב־2018 השקיעה עוד 2.4 מיליון דולר; ובשנת 2021 השקיעה סכום נוסף של 1.5 מיליון דולר, ובסה"כ 14.4 מיליון דולר לאורך השנים.
אלא שלפי הדו"חות הכספיים של ORT לסיכום 2023, לפני ימים בודדים, ב־28 במרץ, ביצעה ולוקס גיוס נוסף, שבו ORT גם השתתפה. הגיוס הזה נערך לפי שווי של 8.75 מיליון דולר בלבד לחברה, לפני הכסף. ולוקס גייסה בסיבוב הזה 14 מיליון דולר, ונתנה למשקיעים אופציה להשקיע עוד 12 מיליון דולר בסוף השנה הנוכחית וסכום זהה בסוף שנת 2025. כלומר, היקף הגיוס הכולל יוכל להגיע לעד 38 מיליון דולר. ל"כלכליסט" נודע שאת הסבב הובילה משקיעה חדשה בחברה — קרן הפרייבט אקוויטי פורטיסימו, שבראשה עומד יובל כהן. בגיוס משתתפים גם אילן אחזקות,Waypoint Investors ו־Evonik. שיעור ההחזקה של פורטיסימו בוולוקס לאחר הסבב לא ידוע, אולם לפי הדו"חות של ORT המשקיעה החדשה קיבלה את הזכות למרבית קולות ההצבעה בדירקטוריון. בעלי המניות הקיימים בוולוקס מזרימים חצי מהסכום בסיבוב המדובר.
על רקע הצניחה בשווי ולוקס, ORT התבססה בדוחות שלה על בדיקת מעריך שווי חיצוני שהעריך בתחילת השנה את שווי החברה ב-49.1 מיליון דולר (לפני הכסף) ושווי האחזקה של ORT בחברה ב-5.7 מיליון דולר. כתוצאה מהערכת השווי, ORT נדרשה למחוק רק 18.2 מיליון שקל על ההשקעה הזו.
ולוקס הוקמה בשנת 2012 על ידי האחים מריאן קופלר, שמכהן עד היום כמנכ"ל, ואדריאן קופלר. החברה עוסקת בפיתוח של מערכות טכנולוגיות ודיו לדפוס דיגיטלי בקצבים תעשייתיים, בצורה ישירה על גבי אריזות קשיחות. השניים הם יוצאי חברות ההדפסה הדיגיטלית נור מאקרופרינטרס, HP אינדיגו, HP סאיטקס וקורנית. לוולוקס 150 עובדים. החברה הפסידה 12.3 מיליון דולר ב־2022 ו־13.3 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2023.
ולוקס אינה ההשקעה היחידה שלא מסיבה נחת ל־ORT שבשליטת תנחום אורן (59.7%). החברה, שמנוהלת על ידי תמר רז־נחום, הבת של בעל השליטה, השקיעה גם 10 מיליון דולר בקרן האשראי הצרכני של חברת הפינטק הישראלית פאגאיה שנסחרת בנאסד"ק. חצי מהסכום הושקע ב־2017 וחצי מהסכום ב־2021.
בשל עודף בקשות משיכה מקרן האשראי, שעונה לשם פאגאיה אופורטיוניטי, הקרן עצרה את האפשרות לפדות כספים והפעילה מנגנון של פדיונות חלקיים. ביוני 2023 המנגנון איפשר למשקיעים לבקש משיכה של עד 10% מההשקעה שלהם מדי רבעון, כאשר 10% מהסכום הוא במזומן (כלומר 1% מגובה הבקשה), והיתרה מופנית לקרן ייעודית לטובת פדיונות עתידיים.
בסוף 2023 שינתה פאגאיה את המנגנון והציעה למשקיעים שתי אפשרויות. הראשונה היא להמשיך לקבל 10% מהסכום המבוקש מדי רבעון, אבל לקבל 40% במזומן והיתרה לאותה קרן ייעודית; האפשרות השנייה היא לבקש למשוך 20% מהסכום ולקבל אותו בחלוקות רבעוניות שוות. כלומר, 80% מהכסף יוותר בקרן. ORT בחרה באופציה הראשונה.
ORT מדוות בדו"חות השנתיים שלה כי הכסף שהשקיעה למעשה כלוא בפאגאיה, שהיא מתנגדת למנגנון המוצע ושהיא נערכת לקרב משפטי מול החברה. "לחברה טענות כנגד אופן התנהלותה של קרן פאגאיה, הן באופן כללי והן בקשר לצעדים החריגים והיקף ההגבלה הקיצוני שהטילה על סכומי המשיכה, והיא נערכת למימוש זכויותיה גם באמצעים משפטיים תוך שיתוף פעולה עם משקיעים נוספים בקרן", לשון הדו"ח.
פאגאיה נכנסה לנאסד"ק בשנת 2022 באמצעות מיזוג עם SPAC אמריקאי, לפי שווי של 8.5 מיליאר דולר. מאז המניה בעיקר ירדה וכיום שווי השוק של החברה עומד על כ־600 מיליון דולר.
מפאגאיה נמסר: "קרן האשראי הצרכני של פאגאיה היא בעלת הביצועים הטובים בתחום. הקרן היתה הראשונה להגיב לשינויי השוק והפעילה מנגנוני הגנה על משקיעים בתחילת השנה שעברה. בשנה האחרונה התווספו לרוכשים של מוצרי ההשקעה של פאגאיה עשרות גופים מוסדיים מהמובילים בעולם. החברה משיקה בימים אלה קרן חדשה הפונה למוסדיים ומטרתה לנצל את הפוטנציאל הגבוה בשוק האשראי הצרכני בשנה הקרובה".
יובל כהן והמדפסת של ולקוס. פורטיסימו קיבלה רוב בדירקטוריון החברה