סגור
כנס מטרו 2023 פרופ' אמיר ירון נגיד בנק ישראל
ימכור דולרים כדי לחזק את המטבע המקומי? נגיד בנק ישראל אמיר ירון (צילום: אוראל כהן)

ישלים פערים במרץ? השקל מזנק אחרי מחיקה של 6% מול הדולר בפברואר

הדולר יורד ב-0.9% ונסחר תמורת 3.636 שקלים - האמריקאי נחתך בחדות גם מול המטבעות המובילים; רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות: "פיחות חד בשקל יגרור עלייה בלחצי האינפלציה, ולכן, פרט להעלאה אגרסיבית יותר של הריבית, יש באפשרות בנק ישראל למכור דולרים - צעד כזה עשוי להיות בעל השפעה חדה ומיידית על השוק"

המטבעות המובילים רושמים ירידה לעומת השקל בפתח חודש מרץ: הדולר יורד ב-0.9% מהשער היציג אתמול ונסחר מתחת ל-3.636 שקלים, היורו נסוג ב-0.3% ונסחר תמורת 3.879 שקלים והפאונד נחתך ב-1.2% ל-4.380 שקלים. בשוק המט"ח העולמי הדולר רושם ירידות חדות סל 6 מול המטבעות העיקריים.
השקל נפל בחודש בפברואר ב-6% לעומת הדולר, בצל המהפכה המשפטית שהובילה למחאה מצד כלכלנים, אנשי עסקים בכירים ומנהיגים פוליטיים בארץ ובחו"ל שדורשים לעצור את החקיקה.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות: "בחודש האחרון היינו עדים להתחזקות משמעותית של הדולר כנגד האירו ובעולם, בשל ההערכות כי הריבית בארצות הברית תעלה יותר מכפי שצפו בעבר. זו גם אחת הסיבות להיחלשות השקל מול המטבע האמריקאי.
"לכך יש להוסיף את הסיפור המקומי – ההסלמה הביטחונית (והתקרבות התקופה הרגישה של חודש הרמדאן), הנתונים החלשים, יחסית, בתקציב המדינה בחודש שעבר והמשך העימותים סביב הרפורמה המשפטית.להערכתי, שילוב האירועים בחו"ל ובזירה המקומית גרם לפיחות החד והמהיר יחסית, שאנו רואים מתחילת השנה. עם זאת, לא בהכרח ניתן להסיק מכך לגבי ההמשך.
"שוק המט"ח תנודתי מאוד ובפרק זמן של ארבעת החודשים האחרונים נע בין 3.4 ל-3.7 שקלים לדולר. כמו כן, נראה כי חלק מפיחות השקל נגזר מפרמיית סיכון בעקבות האירועים המקומיים ואם וככל שחוסר הוודאות סביבם יקטן – לא מן הנמנע כי יתקזז.
"בנוסף, פיחות חד יגרור עלייה בלחצי האינפלציה שבנק ישראל רוצה למנוע ולכן, פרט להעלאה (אגרסיבית יותר) של הריבית, יש באפשרותו לנקוט צעדים נוספים, כמו מכירה של דולרים מיתרות העתק שלו. מדובר בצעד לא שגרתי, אך לפני שנתיים רכש בנק ישראל כמויות גדולות של מט"ח כשהשקל התחזק ואיים לפרוץ רף של 3 שקלים לדולר. צעד כזה עשוי להיות בעל השפעה חדה ומיידית על השוק.
"לבסוף, נתוני המשק עדיין חזקים, יחסית, ממשקים רבים אחרים ולאורך זמן מדובר בגורם שתומך במטבע המקומי. התנודתיות החדה, כך או כך, צפויה להימשך".
מומחי המט"ח של הבנק השוויצרי המתמחה בבנקאות פרטית, לומברד אודייר על שינויים האחרונים בערך השקל: "לאורך החודשים האחרונים היינו זהירים לגבי השקל, ועכשיו אנחנו מבצעים כמה שינויים כדי לשקף את תחזיתנו כי המטבע ימשיך להיחלש. הסיבות לתחזיתנו הן אי הודאות הפוליטית השוררת בישראל, במיוחד סביב שינויים במערכת המשפט, והחשש כי פוליטיקאים יתערבו בהחלטות הבנק המרכזי – אלו עלולים להוביל לירידת ערך המטבע.
"בעוד המאזנים החיצוניים של ישראל עדיין נותרו חזקים, הם אינם חזקים כבעבר. בנוסף, חוסר הוודאות המתמשך בישראל מצטרף לתיקון בסקטור הטכנולוגיה שמוביל באופן ישיר לירידת גובה ההשקעות בתחום ולהאטה בייצוא. זרימות כספים אלה כבר הראו היחלשות בסוף 2022 ולכך מתווספת העובדה כי מרבית הייצוא הישראלי במגזר הטכנולוגיה הינו לארה"ב והאטה צפויה בחציון השני של 2023 תכביד עוד יותר על מצב ייצוא הטכנולוגיה מישראל (7% מהתמ"ג). שילוב של כלל הגורמים המוזכרים מצביע על כך שהדולר יעמוד על 3.85 שקלים בטווח הקרוב".