סגור
יגאל לנדאו מנכל רציו
יגאל לנדאו, מבעלי השליטה בקבוצת רציו. אם הצעת הרכש תתקבל, פעילות החברה־הבת תמוזג לחברה־האם (צילום: עמית שעל)

משפחות לנדאו ורוטלוי גונזות את חלום חברת האנרגיה הגלובלית

רציו אנרגיות, בעלת השליטה ברציו פטרוליום, הגישה הצעת רכש מלאה בפרמיה של 110%, בדרך למחיקתה מהמסחר. אם ההצעה תאושר, רציו תשלם 17 מיליון דולר, ותנסה להחיות את ניסיון ההתרחבות לחו"ל, לפי הדגם של המתחרה המוצלחת, נאוויטס 

החלום של משפחות לנדאו ורוטלוי על אימפריית אנרגיה גלובלית לא התממש, וכעת הן פועלות כדי למחוק את החברה שהייתה אמורה להוציא אותו לפועל מהבורסה. לאחר שקרסה ב־97% תוך חמש שנים, אתמול דיווחה רציו אנרגיות שבשליטת משפחת לנדאו על הגשת הצעת רכש לכלל מניות החברה־הבת רציו פטרוליום בפרמיה גבוהה במיוחד של 110% על שוויה הנוכחי של החברה־הבת (37 מיליון שקל ערב ההצעה), שבה היא מחזיקה כ־20%. אם ההצעה תתקבל, רציו תשלם 17 מיליון דולר לבעלי המניות.
רציו פטרוליום מחזיקה ברישיונות לחיפושי נפט בגיאנה, בפיליפינים ובמרוקו, אך נכון להיום עדיין לא הצליחה למצוא מאגר שהחל בהפקה מסחרית. אם ההצעה תתקבל, תמוזג הפעילות של רציו פטרוליום לתוך החברה־האם. בעקבות הצעת הרכש רציו פטרוליום זינקה ב־77%, לשווי שוק של 65.6 מיליון שקל. אישור הצעת הרכש דורש רוב של 75% באסיפה הכללית של רציו אנרגיות, בקרב הציבור (55%), והמוסדיים (20%) בהובלת מנורה מבטחים (9%). אם ההצעה תאושר תאושר, היא תוגש לאישור בעלי המניות של רציו פטרוליום, שם יידרש רוב של 95%. הציבור מחזיק ב־61.5% ממניות רציו פטרוליום, כשבעלת מניות בולטת היא קבוצת דלק (5.9%).
ייתכן שהחשש מהתנגדות של בעלי מניות בפטרוליום, והרצון ברציו לקדם עסקה שתעבור במהירות, היתה אחת הסיבות לפרמיה הגבוהה של 110%. הסבר נוסף לפרמיה הגבוהה הוא שרציו פטרוליום היא חברה קטנה - כך שההצעה ביחס לפעילות של רציו אנרגיות, שנסחרת לפי שווי שוק של 3.3 מיליארד שקל, אינה גדולה. היתרון המשמעותי בעסקה מבחינת רציו הוא האפשרות להשתמש בתזרים החזק ממאגר לווייתן שבו היא מחזיקה ב־15% ולהמשיך בצמיחה וחיפוש מאגרי נפט וגז בעולם.
רציו פטרוליום שהוקמה ב־2011, הונפקה בינואר 2017 בתל אביב וכבר בשלב המוסדי גייסה 48 מיליון שקל. המקימים, משפחת לנדאו, נהנו אז מהרוח הגבית של ההצלחה בחיפוש מאגר הגז לווייתן - הגדול ביותר שבחופי ישראל ומכיל כ־600 BCM. בערך חודש לאחר מכן הגיעה הבשורה עבור החברה: ענקית האנרגיה האמריקאית אקסון מוביל החלה להשקיע במאגר נפט (Kaieteur) שבגינאה שבו החזיקה רציו פטרוליום ב־50%. אקסון, שהיתה אחראית על מימון הקידוחים באתר קיבלה כ־25% מהזכויות בנכס ושילמה 450 אלף דולר לרציו פטרוליום. בנובמבר 2020, אחרי קידוח שבו התברר כי כמות הנפט במאגר לא מספיקה לפיתוחו קרסה מניית רציו פטרוליום ב־50%, ובספטמבר 2023 הודיעה אקסון על עזיבת הפרויקט באופן סופי. לפי הדו"ח הכספי האחרון רציו פטרוליום מחפשת שותף חדש לפרויקט, ואם עד פברואר 2027 היא לא תבצע קידוח נוסף, עלול הרישיון לחזור לממשלת גיאנה.
במקביל לחברה היה נכס משמעותי נוסף בסורינאם (20%), שגם הוא הכזיב, . רציו פטרוליום החזירה את רישיון החיפוש למדינה, ועלות סאגת הקידוח בסורינאם עלתה לשותפות 63 מיליון דולר. בשניים מתוך שלושת הנכסים שמחזיקה רציו פטרוליום, במרוקו ובפיליפינים, היא שותפה עם נאוויטס שבניהולו של גדעון תדמור, מנכ"ל דלק קידוחים לשעבר, השותפה של רציו במאגר לווייתן. בין שתי השותפויות עוברים לא מעט קווי דמיון - כשאם תתקבל הצעת הרכש לרציו פטרוליום, ייתכן וקווי הדמיון יגדלו עוד יותר. בשנים שלאחר ההנפקה המניה של נאוויטס עלתה בהדרגה ובאיטיות לעומת רציו פטרוליום שזינקה. בנובמבר 2020 התמונה התהפכה ונאוויטס עקפה את השווי של רציו פטרוליום. מאז ההנפקה עלתה מניית נאוויטס ב־675% לשווי של 5.3 מיליארד שקל בעוד רציו פטרוליום איבדה 69% מאז ההנפקה.
לא מן הנמנע שההסבר לפער בין החברות הוא תוצאה של האסטרטגיה השונה שבחרו: בעוד שברציו פטרוליום חלמו על גילוי של מאגרי נפט או גז במקומות שונים בעולם - בנאוויטס בחרו להתמקד אך ורק במאגרים מוכחים, לפחות בשלב הראשון. כלומר - לוותר על הסיכון שכרוך בחיפושים היקרים אחרי מאגרי נפט. בנוסף, בנאוויטס גם החליטו להתמקד בתחילה במאגרי נפט מוכחים שניתן לרכוש בהנחה משמעותית דרך חברות שנכנסו לקשיים. כך הגיע אליה אחד הנכסים המרכזיים שלה - מאגר שננדואה.
לפי ד"ר עמית מור, מנכ"ל אקו אנרג'י ייעוץ כלכלי אסטרטגי ומרצה בכיר באוניברסיטת רייכמן: "השלב הראשון בגילוי הוא מיפוי ססמולוגי תלת־מימדי בתת הקרקע לשם חיפוש כיסים שבהם ייתכן ויש נפט או גז. אם המיפוי יוצא חיובי, עושים קידוח אקספלורציה (חיפוש). אם קידוח זה מצליח, מבצעים קידוח אימות. עלות קידוח במים עמוקים נכון להיום יכולה לעמוד על 100-50 מיליון דולר. אם הקידוח מסתיים בתגלית מסחרית, מבוצעת החלטת השקעה סופית, כשרק 20%-15% מהקידוחים שמבוצעים בסופו של דבר גם מובילים לתגליות גז או נפט שכדאי לפתח. ההשקעות הראשונות של נאוויטס, לדוגמה, היו גם בשדות שבהם התקיימו כבר תגליות - ולכן, אף שהפרמיה בהשקעה בשדות מסוג זה לעתים נמוכה יותר מאשר בביצוע קידוחי חיפוש באזורים בתוליים, הרי ההשקעה בטוחה יותר". במחצית הראשונה של 2024 ההכנסות של נאוויטס עמדו על 42.7 מיליון דולר והרווח הנקי עמד על 15.3 מיליון דולר לעומת הכנסות של 42.4 מיליון דולר בתקופה המקבילה ורווח הנקי של 10.2 מיליון דולר. רציו פטרוליום, לעומת זאת, רמה הפסד של 3.4 מיליון דולר כתוצאה מחיפושי גז ונפט בינואר־יוני 2023. והפסד של כמה מאות אלפי דולרים בלבד, בינואר־יוני.