סגור

לקראת החלטת הריבית מחר: הדולר מזנק ל-3.13 שקלים

הראל ביטוח ופיננסיים: "הבנק המרכזי בארה"ב עשוי לעדכן כלפי מעלה את תחזית הריבית ל-2 העלאות ב-2022, עקב הלחץ האינפלציוני"; זאת ועוד, "אי-הסימטריה ברכישות בנק ישראל עלול להגדיל את התנודתיות בשוק המט"ח"; בחמישי החלטות ריבית בגוש היורו ובבריטניה

הדולר ביום שני של עליות חזקות מול מקבילו הישראלי - נסחר תמורת 3.133 שקלים, עלייה משמעותית (של 1%) מלפני יומיים אז עוד נסחר מתחת ל-3.09 שקלים. גם היורו חזק לעומת המטבע הישראלי - עולה עד ל-3.54 שקלים, לפני יומיים נסחר מתחת ל-3.49 שקלים. בעולם, הדולר רושם ירידות קלות לעומת היורו והליש"ט.


שוק המט"ח (המקומי והגלובלי) מתכונן לשבוע של החלטות ריבית: מחר (רביעי) החלטת הבנק המרכזי של ארה"ב, בחמישי תורם של גוש היורו ובריטניה. עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "שבוע הנגידים - בימים הקרובים הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם יפרסמו החלטות ריבית משמעותיות – עשוי להיות מעניין".

1 צפייה בגלריה
מימין אמיר ירון ו ג'רום פאוול
מימין אמיר ירון ו ג'רום פאוול
מימין נגיד בנק ישראל אמיר ירון ויו"ר הפד ג'רום פאוול
(צילומים: אלכס קולומויסקי, איי פי)

קליין מוסיף כי "האינפלציה בארה"ב עלתה כצפוי ל-6.8 אחוזים בנובמבר, שיא של 40 שנה כאשר הביקושים של משקי הבית נתקלים בקשיים באספקה, במקביל לזינוק במחירי האנרגיה. בנוסף, האצה בפעילות הכלכלית באוקטובר-נובמבר תרמה לעלייה מהירה יותר בשאר הסעיפים ובמיוחד בסעיף הדיור. הנתונים הללו יובילו להערכתנו את הבנק המרכזי בארה"ב מחר (רביעי) לעדכן כלפי מעלה את תחזית הריבית ל-2 העלאות ריבית בשנה הבאה. במקביל, בהסתברות גבוהה הבנק יודיע שהוא מתכנן להאיץ את צמצום תוכנית הרכישות, השאלה הגדולה היא אם ואיך יתייחס לאי הוודאות הנובעת מווריאנט האומיקרון.
"גם שאר הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם יפרסמו החלטות ריבית השבוע (לפני היציאה לחופשת חד-המולד הארוכה). בחמישי הבנק המרכזי בגוש האירו ישאיר את הריבית ללא שינוי ויאותת שהוא לא מתכוון לשנותה בקרוב לאור העלייה בתחלואה, אך להערכתנו יודיע על סיום תוכנית רכישות החירום ברבעון הראשון של 2022. שעה מוקדם יותר הבנק המרכזי בבריטניה ישאיר להערכתנו את הריבית ללא שינוי, למרות האינפלציה הגבוהה ואיתותים להעלאת הריבית כבר בהודעה הקודמת. כאשר הירידה במחירי האנרגיה, העלייה בתחלואה והידוק ההגבלות ידחו את העלאת הריבית לשנה הבאה. בשישי נשמע את החלטת הריבית של הבנק המרכזי ביפן. אנו צופים שהבנק יודיע שתוכנית רכישות החירום תסתיים כמתוכנן ברבעון הראשון של 2022".
לדברי קליין, "השבוע נראה עליות ריבית נוספת בהונגריה וברוסיה לאור האינפלציה שחצתה את יעדי הבנקים המרכזיים (8.4% ברוסיה ו-7.4% בהונגריה) והפיחות במטבעות המקומיים. מנגד, הבנק המרכזי בשוויץ יותיר את הריבית ללא שינוי בטריטוריה השלילית לאור חוזקו של המטבע המקומי ואינפלציה נמוכה באופן יחסי (1.5% אינפלציה).
הראל ביטוח ופיננסים: "הסתברות גבוהה הבנק יודיע שהוא מתכנן להאיץ את צמצום תוכנית הרכישות"
"סין פועלת הפוך - בשונה מארה"ב הבנק המרכזי בסין הפחית השבוע את יחס הרזרבה לבנקים המסחריים הגדולים בחצי נקודת אחוז (= להפחתת הריבית), כדי להגדיל את הנזילות בשווקים.
"למרות הפחתת יחס הרזרבה של הבנק המרכזי (המקביל להפחתת ריבית) הרנמינבי הסיני (יואן) המשיך להתחזק גם בשבוע האחרון. החוזקה ביצוא הסחורות של סין (הגיע לשיא נוסף בנובמבר) לצד ההיעלמות של התיירות היוצאת מהמדינה תרמו להתחזקות המטבע השנה, כאשר נוסף על כך בשבועות האחרונים חל גם גידול בהשקעות הזרות. החוזקה של המטבע תרמה לכך שהאינפלציה בסין נמוכה יותר בהשוואה למדינות אחרות בעולם (בדומה לישראל) ועומדת על 2.3 אחוזים בנובמבר, מתחת ליעד הבנק המרכזי של 3 אחוזים. עם זאת, לעתיד, אנו רואים פחות גורמים התומכים בהמשך התחזקות של המטבע בהם: ההאטה בכלכלת סין והמדיניות המוניטרית המנוגדת של הבנק המרכזי בסין שמרחיב (לאט), מול מקבילו בארה"ב שצפוי לצמצם".
קליין מציין כי "אי-הסימטריה ברכישות בנק ישראל עלול להגדיל את התנודתיות בשוק המט"ח: רכישות המט"ח של בנק ישראל גדלו בנובמבר ל-4 מיליארד דולר, הרמה הגבוהה ביותר בחצי השנה האחרונה. הדבר לא מנע את ייסוף השקל שנתמך בגידול בעודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים לצד עלייה מהירה בשווקי המניות בחו"ל. אנו עדיין צופים המשך ייסוף בשקל בטווח הבינוני, אך להערכתנו התנודתיות תגדל בשל צמצום המדיניות המוניטרית המרחיבה מאוד בארה"ב ובשל אי-הסימטריות ברכישות/מכירות בנק ישראל שמתרחשת לאור ייסוף מהיר אך לא כתגובה לפיחות מהיר. הייסוף בשקל מפחית את האינפלציה המיובאת ויאפשר לבנק ישראל להישאר סבלני ולא להעלות את הריבית".
עוד על הפרק, ציין קליין כי "מחר (רביעי) יתפרסם בישראל מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר שצפוי להערכתנו להישאר ללא שינוי, כאשר העלייה החדה במחיר הדלק תקוזז עם ירידה במחירי הנופש והירידה במחירי הפירות-והירקות. יש לציין שיש אי וודאות לגבי גודל ההשפעה של המיסוי על כלים חד פעמיים על המחירים בפועל".