סגור

חצי שנה בקרנות ההשתלמות: אלטשולר יורדת למקום האחרון, אנליסט בראש

ביוני עלו הקרנות הגדולות ב-0.67% בממוצע, ובשישה חודשים - בכמעט 8%, המחצית הראשונה הטובה ביותר זה עשור. הכוכבת של המחצית: אנליסט, שעלתה ב-9.1%. הרחק בתחתית: אלטשולר שחם עם 7.23%

קרנות ההשתלמות סוגרות חצי שנה חלומית של עליות. בחודש יוני עלו הקרנות הגדולות ב-0.67% בממוצע, והשלימו עלייה של כמעט 8% בתוך שישה חודשים, התשואה הגבוהה ביותר שנרשמה בעשור האחרון למחצית ראשונה של שנה. הקרנות הקטנות, המנהלות פחות מ־3 מיליארד שקל, הציגו עלייה של 8.28% מתחילת השנה.


המגמה החיובית בענף ההשתלמות השנה היא תוצאה של העליות החדות בשוק המניות. המסחר במניות התנהל בעיקר על רקע יציאה הדרגתית של הכלכלה הישראלית מהגל השלישי של נגיף הקורונה וחזרה לפעילות מלאה. בסיכום המחצית הראשונה של השנה, רשמו כל המדדים המובילים עליות; ת"א־35 ות"א־90 עלו ב־12% וב־15% בהתאמה.
המובילה של המחצית הראשונה היא הקרן של אנליסט, שעלתה 9.1% מתחילת השנה. אחריה הקרן של מיטב דש עם עלייה של 8.67%, ובמקום השלישי הקרן של כלל עם תשואה של 8.58%.
אנליסט, למרות ההובלה בתשואה, היא עדיין אחת הקרנות הקטנות, עם הון מנוהל של 3.7 מיליארד שקל. נועם רוקח, סמנכ"ל ההשקעות באנליסט, מייחס את תשואת הקרן לחשיפה הגבוהה למניות ביחס לממוצע בענף. לדבריו, "קרנות ההשתלמות מחזיקות מניות בשיעורי שיא. החשיפה נעה בין 45% ל־50%, ולכן התמסורת בין אפיקי המניות לתשואות ההשתלמות גבוהה. בחצי השנה האחרונה ניכר ביטוי מלא ליציאה מהמשבר. המניות ששייכות לכלכלה המסורתית השיאו תשואות גבוהות יותר מהמניות הטכנולוגיות. ביוני קצב היציאה מהמשבר התמתן ולכן מניות הטכנולוגיה שוב הציגו תשואה עודפת מול מניות הכלכלה הישנה".

האם לאחר שישה חודשי עליות לא הגיע זמן להקטין חשיפה למניות? לפי רוקח, "המחצית השנייה לא תיראה כמו הראשונה. שוקי המניות לא זולים ואפשר למצוא בהם איים של בועות, כמו חברות אנרגיה ירוקה, פינטק ורכבים חשמליים עם מכפילי מכירות גבוהים. אבל החלופה, שוק האג"ח, יקרה יותר באופן קיצוני".
2 צפייה בגלריה
נועם רוקח אנליסט
נועם רוקח אנליסט
נועם רוקח מאנליסט
( אלון פורת)
הקרן שהציגה את התשואה הגבוהה ביותר ביוני היא זו של ילין לפידות שעלתה 0.94%, ומתחילת השנה עלתה ב־8.02%. על פי עומר דגני, סמנכ"ל השיווק של ילין לפידות, המקור לתשואת היתר ביוני הוא אג"ח צמודות מדד, שמחירן עלה עקב העלייה בציפיות האינפלציה. כן הוא מציין לטובה אחזקה במדדי מניות בארה"ב. מבין הקרנות הקטנות, של עד 7 מיליארד שקל, מובילה הקרן של הלמן אלדובי עם תשואה של 0.77% ביוני.
הקרן החלשה ביותר היא של אלטשולר שחם, שעלתה 7.23% מתחילת השנה. תשואות החסר של אלטשולר שחם מול המתחרים עד כה לא גרמו לפגיעה במותג בית ההשקעות, אך כן פגעה בדומיננטיות שלו בענף הגמל. הוא איבד את הבכורה בטבלת הניודים לבית ההשקעות מור. הניודים של מור הסתכמו ב־5.75 מיליארד שקל בין ינואר למאי, בעוד אלה של אלטשולר שחם עמדו על 5.45 מיליארד שקל.
בבחינת שלוש שנים מובילה כלל, שעלתה 27.17%, במקום השני אקסלנס של הפניקס עם 26.94%. אלטשולר שחם שלישי עם 26.83%; היקף הנכסים בקרן שלו עדיין הגבוה באופן משמעותי מול היתר, עם הון מנוהל של 58.5 מיליארד שקל. ילין לפידות מנהל את הקרן השנייה בגודלה במסלול עם 16.1 מיליארד שקל.