קרדיט סוויס יקבל רוח גבית מהנסיך הסעודי ומשקיע אלמוני
קרדיט סוויס יקבל רוח גבית מהנסיך הסעודי ומשקיע אלמוני
יורש העצר מוחמד בן סלמאן יחבור למנכ"ל ברקליס לשעבר ומשקיע שטרם נחשף בהזרמת מיליארד דולר לפחות לבנק ההשקעות החדש של קרדיט סוויס. מניית הבנק השוויצרי התאוששה לאחר שהיו"ר הרגיע כי בריחת הפיקדונות כמעט ונעצרה
יורש העצר הסעודי, חברת השקעות פרטית אמריקאית וגורמים נוספים צפויים להשקיע מיליארד דולר לפחות בבנק ההשקעות החדש של קרדיט סוויס, זאת במסגרת תהליך הארגון מחדש שעובר ענק הבנקאות השוויצרי לאחר שורה של הפסדים — כך לפי דיווח של "הוול סטריט ג'ורנל" שהסתמך על גורמים המעורים בנושא.
יורש העצר מוחמד בן סלמאן בוחן השקעה של כ־500 מיליון דולר בחטיבה החדשה, CS First Boston, שאותה ינהל מייקל קליין, חבר בדירקטוריון קרדיט סוויס ודמות מוכרת היטב בעולם ההשקעות הסעודי. מימון נוסף צפוי להגיע מקרן אטלס מרצ'נט קפיטל שבבעלות הבנקאי בוב דיימונד, לשעבר מנכ"ל ברקליס. דיימונד נמנה עם ותיקי פרסט בוסטון עוד בגלגולו הקודם.
לפי דיווחים קודמים של קרדיט סוויס, משקיע שאת זהותו לא חשף התחייב גם הוא להשקעה של 500 מיליון דולר. בכנס הבנקאות הגלובלי של "פייננשל טיימס" שהתקיים בשבוע שעבר ציין יו"ר קרדיט סוויס אקסל ליהמן, כי הבנק גם קיבל התחייבויות משמעותיות אחרות מאותו משקיע מסתורי.
כחלק ממהלך ההבראה, קרדיט סוויס השלים השבוע גיוס של 4.2 מיליארד דולר במניות חדשות שהופך את הבנק הלאומי הסעודי לבעל המניות הגדול ביותר בבנק השוויצרי, עם אחזקה של 9.9%. בן סלמאן מכהן כיו"ר קרן העושר הסעודית, אשר ביחד עם קרן ממשלתית נוספת מחזיקים בנתח השליטה של הבנק הלאומי. בשלב זה לא ברור אם בכוונת בן סלמאן לבצע את ההשקעה הנוספת דרך הבנק הלאומי.
מניית קרדיט סוויס צנחה בתחילת החודש ברקע אזהרה של הבנק כי לקוחות משכו פיקדונות והשקעות בהיקף של 88.3 מיליארד דולר ברבעון הרביעי. עם זאת, ביום שישי האחרון התחזקה המניה ב־9% בעקבות דברי הרגעה שהשמיע ליהמן, שלפיהם בריחת הפיקדונות כמעט ונעצרה.
פרסט בוסטון מחיה מותג שהפך את קרדיט סוויס לכוח משמעותי בוול סטריט לאחר שהתרחב מחוץ לשוויץ בשנות השבעים. הפרדת פרסט בוסטון מפעילות קרדיט סוויס תאפשר עתה דף מאזנים חלק ותנתק אותו מהפסדי הבנק, כמו גם משורה של תביעות משפטיות התלויות ועומדות נגדו.
קליין, שיעמוד בראש הבנק החדש, מכהן בדירקטוריון קרדיט סוויס מאז 2018 ונמנה עם אדריכלי תהליך הארגון מחדש. לפי ליהמן, שאמר את הדברים בכנס הבנקאות, תהליך הפיכת פרסט בוסטון לישות עצמאית עשוי להימשך שנתיים. עוד ציין, כי נושאי דף המאזנים, המבנה והממשל נידונים בימים אלה מול הבנק הפדרלי המרכזי.
מעורבותו העמוקה של קליין בתהליך הפרדת פרסט בוסטון היא זו שפתחה את הדלת בפני ההשקעה הפוטנציאלית של בן סלמאן — כך לפי גורמים המעורים בשיחות. קליין ביצע כמה ייעוצים פיננסיים עבור הממלכה, בין השאר בתהליך ההנפקה של ענקית הנפט הממשלתית ב־2019.
האחזקה בקרדיט סוויס משקפת את גיוון ההשקעות ששואף לו בן סלמאן, השקעות שהופכות את הממלכה לכוח מתעצם במערב. כך, בן סלמאן קידם השקעות ביצרנית כלי הרכב החשמליים לוסיד מוטורס, טוויטר, אובר, סיטיגרופ ומועדון הכדורגל ניוקאסל יונייטד.
הדיווחים על גיוסי הכספים מגיעים ברקע אזהרה של קרדיט סוויס כי ברבעון הרביעי הוא צפוי לרשום הפסד של 1.6 מיליארד דולר בעקבות משיכת הפיקדונות, שהיקפה הגיע לכ־6% משווי נכסיו, העומד על 1.47 טריליון דולר. גל המשיכות הקודם אירע בשיאו של משבר 2008, ובימים כתיקונם זורמים לבנק פיקדונות בהיקף שנתי של כ־30 מיליארד דולר.
אנליסטים בג'יי.פי מורגן ציינו כי היקף בריחת ההון וגובה ההפסד חמורים הרבה יותר מהצפי. הבנק "לא יצא מכלל סכנה עדיין במונחים של ייצובו", הזהירו.