לא מפיקה לקחים ולא מניבה רווחים: שמיים נסחרת בשווי של שלד בורסאי
לא מפיקה לקחים ולא מניבה רווחים: שמיים נסחרת בשווי של שלד בורסאי
חברת הטכנולוגיה שהקים אופיר פלדי מחקה כבר 87% משווייה מאז הנפקתה בשנה שעברה. מוסדי שלקח חלק בהנפקה: "החברה כמעט שלא הציגה צמיחה ברבעון האחרון, וממשיכה לשרוף מזומנים"
עונת הדו"חות הקרובה תהווה מבחן עבור החברות שהונפקו בשנה שעברה, שיצטרכו להתמודד עם קהל משקיעים קצר רוח, ובפרט עבור חברות הטכנולוגיה שהגיעו לאחוזת בית כשהן רוכבות על הייפ ההנפקות. אחת מהן היא חברת שמיים אימפרוב שפיתחה פלטפורמה טכנולוגית שמסייעת לארגונים עסקיים להפיק לקחים באמצעות למידה מבוססת תחקיר.
שמיים, שבשל שווייה הנמוך מפרסמת דו"חות אחת לחצי שנה, פרסמה בשבוע שעבר את הדו"חות הכספיים למחצית הראשונה של 2022, שבהם הציגה הכנסות של 475 אלף דולר לעומת 452 אלף דולר במחצית המקבילה ב־2021. ההפסד הנקי של שמיים הסתכם ב־3 מיליון דולר לעומת הפסד של כ־7 מיליון דולר במחצית הראשונה של השנה שעברה. תזרים המזומנים של החברה הוא שלילי, והסתכם במחצית הראשונה של השנה ב־2 מיליון דולר לעומת 4 מיליון דולר ב־2021. לחברה מזומנים ושווי מזומנים בהיקף של 3.5 מיליון דולר בלבד.
עוד עולה מהדו"חות הכספיים כי יחס ה־ARR - שמציג את העלייה הצפויה בהכנסות של חברות טכנולוגיה בתחילת דרכן על בסיס צירוף לקוחות חדשים - הסתכם בסוף המחצית הראשונה של השנה ב־759 אלף דולר לעומת 412 אלף דולר בתקופה המקבילה בשנה שעברה (צמיחה של 84%). ואולם למרות השיפור, המשקיעים שלחו את המניה ביומיים הראשונים של השבוע לירידות של 38%, והחברה נסחרת בשפל של 23 מיליון שקל בלבד - שווי שמתאים יותר לשלד בורסאי מאשר לחברה פעילה.
שמיים, שהוקמה ומנוהלת על ידי אופיר פלדי (54.2%), הגיעה לשוק ההון שטופת אופטימיות. ביוני 2021, החברה גייסה 22 מיליון שקל לפי שווי של 75 מיליון שקל (לפני הכסף), בהנפקה שבה לקחו חלק המוסדיים מור ומיטב. מבין השניים, רק מור היא עדיין בעלת עניין בחברה (9.5%). פלדי, בעברו טייס בחיל האוויר, הקים את החברה במטרה ליישם את תרבות התחקירים של חיל האוויר בארגונים אזרחיים. לקוחותיה של החברה הם ארגונים עסקיים שעוסקים בהכשרת כוח אדם, חברות ביטחוניות ומחלקות מחקר ופיתוח - בהם צה"ל, רפאל, טבע, חברת החשמל, בנק הפועלים, מדטרוניק וסטרטסיס.
ואולם, למרות נתוני הפתיחה המחמיאים, שווי החברה ירד ב־87% מאז ההנפקה, בשל העובדה שהחברה היתה רחוקה מלעמוד בצפיות. "חברה עם הכנסות בהיקף של מאות אלפי דולרים צריכה להציג צמיחה בעשרות אחוזים מדי רבעון וצמיחה של מאות אחוזים שנה על פני שנה. בפועל, שמיים כמעט שלא הציגה צמיחה ברבעון האחרון - והגרוע מכל, המוצר לא מתרומם והחברה שורפת מזומנים כמו בל"ג בעומר", מסביר מוסדי שלקח חלק בהנפקת שמיים.
בשיחה עם "כלכליסט" מבקש פלדי מהמשקיעים להתאזר בסבלנות, במיוחד לאחר התוצאות האחרונות שהציגה החברה. "ברבעון האחרון נרשם אמנם קיפאון ב־ARR אך זה הופיע לאחר שהחברה הציגה במשך שישה רבעונים רצופים צמיחה בנתון זה. בנוסף, הגרסה של המוצר שלנו בתחום ההכשרות הופך את העסקאות ליותר גדולות, ואלה לוקחות יותר זמן", הוא אומר.
לדבריו של פלדי, בחברה מרגישים היטב את השינוי ביחס לחברות טכנולוגיה: "בחצי השנה הקודמת רצו שנוציא כמה שיותר כסף, וזה היה בסדר, היום המצב הפוך. לכן עשינו שינוי בהוצאות ובמיפוי העסקאות. אנחנו מקווים שהקיצוץ שדיווחנו עליו יראה קיטון בהפסד התפעולי תוך עמידה ביעדי הצמיחה". בנוגע לגיוס עתידי, פלדי אומר כי "לחברה יש כסף לשנתיים של פעילות. בעולם של סטארט־אפים זה נצח".