סגור

עוצמה בירוק: הדולר בשיא של שנתיים מול הפאונד, היורו צולל ל-1.006 דולר

מטבע הגוש האירופי מאבד 1.1% וקרוב מאי פעם ליחס של 1:1 מול הדולר, ברמתו הנמוכה מאז 2002; פסגות: "הבנק האירופי צריך לבחור בין אינפלציה למשבר חוב, יהיה לו קשה מאד לעשות את העבודה שלו בלי להסתכן במשבר חובות"; הפאונד צולל ב-1.1% ונסחר תמורת 1.18 דולרים, כשברקע אי יציבות פוליטית בממלכה הבריטית

היורו מאבד גובה בשווקים הבינ"ל: נחתך ב-1.1% ונסחר ב-1.006 דולר - שפל מאז 2002, כשהוא קרוב מאי פעם ליחס של 1:1 מול הדולר. הפאונד יורד ב-1.1% ונסחר תמורת 1.18 דולרים, שפל של שנתיים, כשברקע אי יציבות פוליטית בממלכה הבריטית אחרי התפטרות ראש הממשלה בוריס ג'ונסון.
אשר לחולשת היורו, מסביר אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות: "הסיפור בשבועות האחרונים הוא ללא ספק ההיחלשות של היורו; וקשה לומר עד כמה המצב באירופה בעייתי מבלי להיסחף לאובר-דרמטיזציה. משבר האנרגיה באירופה ובעיקר בגרמניה רחוק מסיום ובהתאם לכך האינפלציה בגוש היורו תתמתן פחות מאשר בארה"ב.
מצד שני, אם האינפלציה הגבוהה היתה אמורה להביא את הבנק האירופי (ECB) להעלות את הריבית מהר יותר, הרי שפתיחת המרווחים בתשואות האג"ח של איטליה תקשה מאוד על הבנק המרכזי לעשות את העבודה שלו מבלי להסתכן שידור חוזר של משבר החובות של 2012. במילים אחרות, ה-ECB שגם כך לא ממש מפורסם בהחלטיות שלו צפוי להיות מהוסס יותר מתמיד שכן הוא נמצא בין הפטיש לסדן וצריך לבחור בין משבר אינפלציה למשבר חובות".
ברקע למסחר במט"ח בימים הקרובים, הציפיה לנתוני האינפלציה, בישראל ובארה"ב: מדד המחירים לצרכן בישראל יתפרסם בשישי - לפי ממוצע התחזיות, המדד עלה ביוני ב-4.3% בקצב שנתי, לאחר נתון של 4.1% במאי.
בגולדמן זאקס התחזיות הן מעט גבוהות יותר, לעלייה שנתית של 4.5% וחודשית של 0.4%. "אנו שומרים על תחזית האינפלציה שלנו בישראל מעל הקונצנזוס, שני נתוני האינפלציה האחרונים הפתיעו גם אותנו וגם את הקונצנזוס. יחסית לציפיות שלנו, גם אינפלציית המזון הייתה חלשה יותר בהתחשב בהיקף זעזוע מחירי סחורות המזון, וגם אינפלציית הליבה חרגה מהתחזית שלנו. ההתפתחויות האינפלציה האחרונות ממחישות עוד יותר כי דינמיקת האינפלציה בישראל חיובית במידה ניכרת מאשר במקומות אחרים, מה שבמקרה שלנו מרמז שהמקרה המקומי להידוק אגרסיבי במדיניות הריבית פחות משכנע מאשר ברוב הכלכלות האחרות".
בארה"ב, ביום רביעי יתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש יוני – התחזיות הן לעלייה שנתית של 8.8%, בהמשך לעלייה של 8.6% במאי. העלייה החודשית צפויה לעמוד על 1.1%, לאחר עלייה של 1% במאי. התחזית למדד הליבה של המחירים לצרכן (ללא אנרגיה ומזון): עלייה שנתית של 5.8% ועלייה חודשית של 0.6%. בחמישי יצא בארה"ב מדד המחירים ליצרן ליוני: התחזית הן לעלייה שנתית של 10.7% ועלייה חודשית של 0.8% - במאי עמדה העלייה השנתית על 10.8% והחודשית על 0.8%.
ד"ר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון, מצפים אמנם להמשך העלאות ריבית בישראל, אף שלא בשיעור חריג. "נראה שעד כה בנק ישראל נהנה מדרגות חופש רבות יחסית בניהול תהליך העלאת הריבית גם על רקע מהלך ההיחלשות של השקל, בעיקר מול הדולר, מראשית השנה.
בחודשים הקרובים על רקע אפשרות להתחזקות מחודשת של השקל וציפייה לירידה מסוימת בסביבת האינפלציה נראה כי בנק ישראל יהיה מאותגר יותר בכל הקשור למהלך העלאות ריבית מהיר וחד יחסית", אומרים בפמן ורזניק.
השניים מוסיפים: "העובדה כי לאחרונה נרשמה ירידה הציפיות האינפלציה לטווחים בינוניים וארוכים מעידה על אמון של השוק ביכולת להפחית את האינפלציה בהמשך. זאת תוך ירידה באינדיקטורים מובילים של האינפלציה, כאשר מדובר בהשפעה עתידית ולא מידית. על רקע זה נראה כי העלאות הריבית בהמשך השנה צפויות להיות סביב רמה של 25 נ"ב בכל העלאה".