המטבע המקומי מתחזק: היורו מתחת ל-4 שקלים, הדולר ב-3.65
המטבע המקומי מתחזק: היורו מתחת ל-4 שקלים, הדולר ב-3.65
היורו נסחר בפתח השבוע תמורת 3.985 שקלים, הפאונד יורד ל-4.51 שקלים; פסגות: "המגמה באינפלציה כלפי מטה אך מוקדם לחגוג - ייקח זמן עד שנגיע ליעד של בנק ישראל והריבית תישאר גבוהה עוד תקופה ארוכה"
השקל מטפס בפתיחת שבוע המסחר, בעיקר מול מקבילו האירופי: היורו נסוג ל-3.985 שקלים, הפאונד ב-4.51 שקלים והדולר יורד ל-3.65 שקלים; בשוק העולמי, הדולר אינדקס (המטבע מול סל 6 במטבעות העיקריים) עולה ב-0.7% ל-101.89 נקודות, היורו יורד ב-0.8% ל-1.09 דולר.
אורי גרינפלד, האסטרטג והכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות, מציין ביחס לנתוני האינפלציה המעודדים שפורסמו ביום שישי כי אף שהכיוון הוא בהחלט חיובי, מוקדם לנוח על זרי הדפנה.
"סביבת האינפלציה בישראל השתפרה במרץ לפי כמעט כל חיתוך; אינפלציית ענפי השירותים שהיא האיום המרכזי בעיני בנק ישראל ירדה מ-5.7% ל-5.4%. גם בחתכי הזמן השונים שעליהם בנק ישראל מסתכל יש שיפור כאשר האינפלציה החצי שנתית ירדה מ-5.0% ל-4.4% והאינפלציה ל-3 חודשים ירדה מ-4.8% ל-3.6%. בצד המוצרים התמונה נראית עוד יותר טוב, עם ירידה מ-2.7% ל-2.2%.
בשורה התחתונה, אפשר לומר שהאינפלציה בישראל במגמת ירידה. בה בעת, לפני שחוגגים ופותחים את בקבוקי השמפניה, גם אם המגמה היא כלפי מטה, האינפלציה עוד רחוקה מהטווח העליון של היעד של בנק ישראל (3%) ויקח עוד זמן עד שנגיע לשם. לכן, גם אם בנק ישראל יעצור את העלאות הריבית (יש עוד מדד ונתוני תוצר עד ההחלטה הבאה), זו תישאר גבוהה עוד תקופה ארוכה יחסית, להערכתי, עד סוף השנה (אם לא יהיו הפתעות רעות בדרך)", מציין גרינפלד.
אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב, מבהיר בסקירתו השבועית כי הודעת מודי'ס מסוף השבוע על הורדת תחזית הדירוג של ישראל "תומחרה בשוק המקומי, שכבר הוריד את הדירוג של ישראל".
"שוק המניות בישראל השיג תשואת חסר של כמעט 12% לעומת MSCI World; תל בונד שקלי הציג תת ביצוע של כ- 3.5% ביחס למדד האג"ח בדירוג השקעה בארה"ב. גם מדד האג"ח הממשלתיות הציג ביצוע חסר דומה לעומת המדד המקביל בארה"ב. השקל היה בין המטבעות החלשים ביותר בעולם ונחלש בכ-5.5% מול סל המטבעות".
סקר של חברת סטארט-אפ ניישן סנטרל (Start-Up Nation Central) בקרב 1,142 בכירים המייצגים 873 חברות טכנולוגיה חשף ש-84% מהמשקיעים צופים השפעה שלילית של החקיקה על חברות הפורטפוליו שלהן, ו-80% מהסטארט-אפים צופים השפעה שלילית על החברות שלהם. 69% מהבכירים בחברות הרב-לאומיות בישראל חוששים כי לחקיקה תהיה השפעה שלילית על פעילותן בארץ.
"תוצאות הסקר חשובות לדעתנו אף יותר מההודעה של Moody's כי פעילות חברות הטכנולוגיה בישראל מרכזית לצמיחה ומהווה מנוע הצמיחה העיקרי של המשק. אם החקיקה תפגע בתעשייה זו, הצמיחה במשק הישראלי תרד משמעותית", אמר זבז'ינסקי.