סגור

הקרן שמציעה להמר נגד קת'י ווד

קרן הסל, שתיקרא SARK, תציע להמר נגד הקרן של ווד, ארק חדשנות, שמנהלת 23 מיליארד דולר, באמצעות חוזי סוואפ. מנהל SARK: "ארק חדשנות מייצגת חשיפה למניות הייטק לא רווחיות, חשבנו שנכון שיהיה למשקיעים כלי לפתוח שורט נגדה"

קת'י ווד (Cathie Wood) הפכה בשנה האחרונה לאחת הכוכבות הגדולות של שוק ההון האמריקאי והגלובלי, וזאת באמצעות חברת קרנות הסל שלה, ארק (ARK), שמציעה קרנות השקעה נושאיות (תמטיות) לא שגרתיות, שהניבו תשואות מסחררות במהלך 2020. אלא שאחת האמירות המפורסמות - בשוק ההון ובכלל ־ היא שכל מה שעולה למעלה חייב, מתישהו, לרדת למטה.


וכך, לפי דיווח ב"בלומברג", ביום שישי האחרון הוגשו לרשויות האמריקאיות מסמכים לצורך פתיחת קרן סל (ETF) שתהמר נגד קרן הדגל של ווד - ארק חדשנות (ARK Innovation), שמנהלת 23 מיליארד דולר. אם אכן תושק בסופו של דבר, קרן הסל, שתיקרא SARK, קיצור של שורט על ארק, תציע להמר נגד הקרן של ווד באמצעות חוזי סוואפ.

1 צפייה בגלריה
קאת'י ווד
קאת'י ווד
קאת'י ווד
(צילום: בלומברג)

קרן הסל לא באה לעולם בחלל ריק. ב־2020 ארק חדשנות הניבה תשואה של 150%, בין היתר באמצעות השקעה בחברות כמו טסלה שבשליטת אלון מאסק, אך ב־2021 התשואה שלה היא שלילית בשיעור של כמעט 3%. זאת, בשעה שמדד S&P 500 עלה בקרוב ל־18%. בנוסף, במהלך יולי, ספגו כל שמונה הקרנות של ארק פדיונות מצד משקיעים, לנוכח התשואות השליליות שחלקן הניבו.
"תמיד יש משקיעים רוצים להמר נגד מנצחים, מתוך הנחה פשוטה שאי אפשר לנצח לנצח", אמר ל"בלומברג" נייט גראצ'י (Nate Geraci), נשיא של חברת תעודות סל בשם חנות ה־ETF.
המנהל של קרן הסל העתידית מארק טוטל (Mark Tuttle) אמר לבלומברג כי "במובן מסויים, ארק חדשנות מייצגת חשיפה לסל של מניות הייטק לא רווחיות. אז חשבנו שנכון שיהיה למשקיעים כלי לפתוח שורט נגד הקרן. למשקיעים שאינם מוסדיים אין אפשרות לפתוח שורט כהלכתו על מניות או תעודות סל, או שיש להם קושי למצוא את מי שישאיל להם את המניות לטובת ביצוע השורט".
אסטרטגיות שורט הן אחד התחומים המורכבים ביותר בשוק ההון, והפעילות המבוססות על אסטרטגיות אלה שמורה לרוב לשחקנים המקצועיים, דוגמת קרנות השקעה, קרנות גידור, גופים מוסדיים ומשקיעי נוסטרו מתוחכמים. המאפיין המרכזי של מכירה בחסר הוא שבניגוד לאחזקת נכס רגילה, שבה אפשר להפסיד לכל היותר את מה שהשקעת, בשורט פוטנציאל ההפסד הוא אינסופי. על כן מדובר בכלי השקעה מסוכן מאוד.
מנגנון שורט עובד כך: משקיע מעריך כי מחירו של נכס, שהוא לא מחזיק בו, צפוי לרדת. הוא שואל את הנכס הזה ממישהו אחר בעלות נמוכה, מוכר אותו, ולאחר ירידת מחיר הנכס הוא קונה אותו כדי להחזירו לגורם שהשאיל לו. את הרווח הוא עושה מההפרש בין המחיר שבו מכר את הנכס למחיר שבו קנה לאחר הירידה. בשל פעולת המנגנון, שדורשת רשת קשרים עניפה בשוק, שורט הוא לא אסטרטגיית מסחר שנגישה לקהל הרחב. בניגוד לכך, קרן סל היא מוצר שנגיש לציבור הרחב וניתן לרכוש אותו בפשטות, ולכן SARK היא דרך עממית ולא ישירה להמר נגד ווד.
עם זאת, יש גם מי שמהמר נגד ווד באמצעות שורט מסורתי. נכון להיום, יתרות השורט הפתוחות נגד ארק חדשנות עומדות על 4.6% ‑ לא רחוק מהשיא שנרשם בחודש מרץ האחרון, אז היתרות עמדו על 5.3%.