סגור

נחשף בכלכליסט
רודב, גבאי וארקין ינסו לשחזר את ההצלחה של בזק גם בפרטנר

אבי גבאי הפתיע אתמול את שוק התקשורת כשהתפטר מניהול סלקום; סיבת ההתפטרות נחשפה רק שעות לאחר מכן: חבירה לשלמה רודב ולמורי ארקין כדי לרכוש את מניות האצ'יסון בפרטנר ב־300 מיליון דולר; הפניקס, מנורה וכלל יממנו וישקיעו בעסקה; בתגובה לפרסום בכלכליסט: מניית פרטנר זינקה ב־9%

באחד המהלכים הדרמטיים בשוק ההון בשנים האחרונות הודיע אתמול אבי גבאי, מנכ"ל סלקום על התפטרותו מהחברה.
זה היה שיאו של תהליך שנמשך כמה שבועות ובו התגבשה קבוצת משקיעים לרכישת השליטה בחברת פרטנר, המתחרה הגדולה של סלקום בשוק הסלולר, מידי האצ'יסון הסינית. ההתפטרות והסיבות שהובילו אליה נחשפו אתמול באתר "כלכליסט".
קבוצת המשקיעים שהתגבשה לצורך רכישת השליטה בפרטנר (25.3% מהמניות שמוחזקות על ידי האצ'יסון) כוללת את גבאי ואת שלמה רודב ששימש עד לפני שנה יו"ר בזק, שצפויים לכהן כמנהלים־שותפים של הקבוצה, וירכשו יחד כ־2.5% ממניות פרטנר בעסקה (10% ממניות השליטה).
3 צפייה בגלריה
אינפו הדרמה, הפרסומים
אינפו הדרמה, הפרסומים
הדרמה, הפרסומים
שותף מהותי נוסף בקבוצת הרכישה המתגבשת הוא איש העסקים מורי ארקין, שיחד עם חיים סבן וקרן אייפקס החזיק בעבר בשליטה בחברת בזק – אחזקה שהניבה להם רווח של מיליארדי שקלים. רודב כיהן כיו"ר בזק מטעם אייפקס, סבן וארקין וגבאי כמנכ"ל החברה.
הקבוצה כוללת גם שלושה גופים מוסדיים, ובראשם חברת הביטוח הפניקס, כשגם קבוצת מנורה־מבטחים וחברת כלל ביטוח צפויים יחד להשתתף במימון העסקה כמשקיעים פיננסיים ול"כלכליסט" נודע, כי הקבוצה מציעה 300 מיליון דולר עבור המניות – בדיוק הסכום שדורשת האצ'יסון. ההצעה הועמדה להאצ'יסון לזמן קצוב של כמה ימים שלאחריהם היא תפוג.
המניות מחכות לרוכש
מניות פרטנר עומדות למכירה מזה כחצי שנה והיא מתנהלת בשנה האחרונה כחברה ללא גרעין שליטה, כשבראש הדירקטוריון שלה יושבת אסנת רונן. מניות השליטה חזרו לידי קרן האצ'יסון אחרי שחיים סבן ויתר עליהן בשל חוב שנטל מאותה האצ'יסון לצורך רכישת המניות.
למעשה מדובר בחוב דומה לזה שנטל בשעתו אילן בן־דב כשרכש את השליטה בפרטנר מאותה האצ'יסון ועם כניסת החברות שבשליטתו לחדלות פירעון חזרו אותן המניות להאצ'יסון ומשם נמכרו לסבן. המניות מופקדות כיום בידי נאמן, עו"ד אהוד סול, לאחר שהאצ'יסון לא קיבלה אינדיקציות לכך שתקבל היתר שליטה חדש מהמדינה ומתוך החלטה שלה למכור אותן. האצ'יסון מבוססת בהונג קונג ומצויה בשליטת המיליארדר לי קא שינג.

3 צפייה בגלריה
מימין אבי גבאי מורי ארקין ו שלמה רודב
מימין אבי גבאי מורי ארקין ו שלמה רודב
מימין: אבי גבאי, מנכ"ל סלקום הפורש, מורי ארקין ושלמה רודב
(צילומים: אלכס קולומויסקי, עמית שעל)

כפי שנחשף בעבר ב"כלכליסט", מתעניינת נוספת במניות היא קרן ההשקעות אפולו האמריקאית שמנהלת מו"מ לרכישת המניות. אפולו לא ויתרה ככל הידוע על הרכישה אבל הסכום שהציעה היה נמוך מזה שביקשה האצ'יסון, ולפי ההערכות היא תתמודד כעת ראש בראש מול ההצעה של גבאי ורודב.
פרטנר נסחרת לפי שווי של 3.2 מיליארד שקל, כך שאחזקותיה של האצ'יסון נאמדות בכ־800 מיליון שקל, עבורן היא דורשת כ־300 מיליון דולר - סכום ששווה להלוואות שהעמידה לטובת הבעלים הקודמים. עד היום היה הסכום גבוה משמעותית מסכום החוב להאצ'יסון, אבל הצניחה בשער הדולר גורמת למצב שבו פרמיית השליטה התכווצה משמעותית. זו יכולה למצוא עצמה אף במצב שתקבל סכום גבוה יותר מהחוב, במידה ויגיעו רוכשים נוספים שיתמודדו מול קבוצת גבאי־רודב־ארקין.
חוצה את הקווים
במידה ועסקה למכירת המניות לגבאי־רודב־ארקין תצא אל הפועל הרי שמדובר בסוג של מפץ בעולם התקשורת. לא זכור מקרה של מנכ"ל שעוזב חברה ועובר מיד לפוזיציה של תחרות ישירה מולה. ככל הידוע, בחן גבאי את הנושא משפטית ומאחר שאינו מתכוון לנהל את פרטנר אלא לעבור לפוזיציה של בעלים, הרי שניסיון של בעלי השליטה בסלקום להיאבק בו משפטית נראה כרגע בעל סיכויים נמוכים. נכון לאמש גם לא נעשה ניסיון להניא את גבאי מההחלטה. מאחר שגבאי לא צפוי להתמנות לתפקיד רשמי בפרטנר בתקופה הקרובה – שכן עדיין אין עסקה – המעבר בין החברות בכל מקרה לא צפוי להיות מיידי.
ההתפטרות של גבאי נחשפה אתמול בבוקר באתר "כלכליסט" וגררה גל של ניחושים לגבי המניע ולאן מועדות פניו. גבאי נכנס לתפקיד בתחילת 2020 ביוזמתו של אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה לשעבר בדיסקונט השקעות שמחזיקה בסלקום, ושל עמי אראל שכיהן כיו"ר החברה, כמחליפו של ניר שטרן שעבר לנהל את פז. הוא הוביל את סלקום לרווחיות אחרי משבר לא פשוט כשאת תשעת החודשים הראשונים של 2021 סיימה החברה עם רווח נקי של 6 מיליון שקל אחרי שלוש שנים של הפסדים ואחרי מהלכי התייעלות אגרסיביים שהוציא אל הפועל.
גבאי היה זה שהוביל את רכישת גולן טלקום באוגוסט אשתקד וכן הוביל את המהלך לשימור הסכם שיתוף הרשתות בין החברה לבין אקספון, אחרי הקשיים שאליהם נקלעה האחרונה בבעלות חזי בצלאל. עוד קודם לכן הגיע גבאי להסכמות עם ועד העובדים, שלפיהן 450 עובדים יפרשו מרצון בחברה בתנאים משופרים בעלות של 55 מיליון שקל. בתקופתו של גבאי הכניס מיזם הסיבים IBC שבו היתה שותפה סלקום עם חברת החשמל וקרן תש"י גם את המתחרה HOT. בנוסף נכנסה סלקום בתקופת גבאי לתחום אספקת חשמל לצרכנים, פעילות שאמורה להתחיל בחודשים הקרובים.
למרות הזמן הקצר יחסית שחלף מאז מינויו, גבאי חש ככל הנראה שמיצה את התפקיד, אחרי שהעביר את החברה לפסים של רווחיות ואחרי זינוק של יותר מ־40% במחיר המניה. גבאי עצמו לא יהנה מכך, שכן חלק מהאופציות שקיבל עם מינויו לתפקיד נמצאות עדיין מחוץ לכסף.
הבעלים התחלפו
גורם נוסף שנכנס למשוואה מבחינת גבאי הוא שינוי בעמדת הבעלים של סלקום. אלשטיין הפסיד לפני כשנה את השליטה בדסק"ש לאחר שאי.די.בי פתוח לא עמדה בתשלום קטן למחזיקי האג"ח שלה, ואלו מכרו את השליטה לקבוצה של מגה אור וצחי נחמיאס, אלקו של האחים מייקי ודני זלקינד, ורמי לוי. גבאי רצה כבר אז לעבור ממעמד של מנהל שכיר למעמד של בעלים, והציע לבעלי המניות החדשים בחברה לרכוש מהם את סלקום. האחים זלקינד ואלקו שנושא התקשורת קרוב לליבם היו אלה שהתנגדו למהלך. מייקי זלקינד מכהן כדירקטור בסלקום, כשלתפקיד היו"ר הם מינו את דורון כהן.

3 צפייה בגלריה
מימין אסנת רונן  יו"ר פרטנר  ו אבי צבי המנכ"ל
מימין אסנת רונן  יו"ר פרטנר  ו אבי צבי המנכ"ל
מימין: אסנת רונן יו"ר פרטנר ואבי צבי המנכ"ל
(צילום: ישראל הדרי, ישראל שם טוב)

כהן קיבל את הדברים בהפתעה מסויימת למרות שבשבוע שעבר כבר רמז לו גבאי כי בכוונתו להתפטר. בדסק"ש, כולל בעלי המניות נחמיאס, זלקינד ורמי לוי, לא ידעו עד לשעות הצהריים לאן מועדות פניו של גבאי ונדהמו לקרוא באתר "כלכליסט" על התוכנית לרכוש את החברה המתחרה.
מה יהיה בסלקום ביום שאחרי? אילן סיגל הוא המועמד הפנימי המוביל לניהול סלקום אחרי עזיבתו של גבאי, שצפויה להיות מיידית. סיגל מנהל כיום את גולן טלקום ובשבוע שעבר מונה למנהל הפיתוח העסקי בסלקום.הוא גויס לחברה באוקטובר 2020 אחרי שזו רכשה את השליטה בגולן. הוא שימש אז כסמנכ"ל השיווק והפיתוח העסקי בחברות הבנות של קבוצת בזק – פלאפון, yes ובזק בינלאומי – והיה ממובילי השקת הדור החמישי בפלאפון ושל המעבר של yes משידורי לוויין לשידורים על גבי רשת האינטרנט. דירקטוריון סלקום צפוי להקים ועדת איתור, שבה תיבחן מועמדותו של סיגל, כמו גם מועמדותם של אנשים מחוץ לחברה.
רעש גם בפרטנר
גם בחברת פרטנר חוללה הידיעה אתמול סערה בדרגים הבכירים, תחת היו"ר רונן והמנכ"ל אבי צבי. משמעותה של עסקה שבה תרכוש הקבוצה את השליטה בפרטנר היא דרמטית עבור היו"ר רונן שקרוב לוודאי תיפרד מתפקידה במקרה כזה. צבי, שמונה למנכ"ל החברה באפריל האחרון, הובא על ידי רונן וכבר הספיק לאייש את הנהלת החברה באנשיו, ולפיכך עומד סימן שאלה גם בנוגע לעתידו.
העובדה שמניית פרטנר זינקה ב־9% היתה סוג של ביטוי לאמון שרוחש השוק לצוות שלכאורה צפוי להיכנס לנעלי בעלי השליטה, אבל גם חוסר הערכה לצוות הניהולי הקיים ולדירקטוריון בראשות רונן. רונן שימשה דירקטורית בפרטנר ומונתה לתפקיד היו"ר אחרי שהאצ'יסון ויתרה על הניסיון לקבל היתר שליטה, כשהיא מפגינה יכולת תמרון "פוליטית", ונבחרת למרות הנסיון הדל יחסית שלה בתחום התקשורת.
אבל עד לעסקה חתומה הדרך עדיין ארוכה. האצ'יסון צריכה להחליט ראשית האם לקבל את ההצעה של הקבוצה, ובמידה וכן יצטרך הנושא לעבור אישור בית משפט ואישורים רגולטוריים שבהם יעמדו רודב וגבאי כמי שמבקשים את היתר השליטה בחברה, ומאחוריהם הגופים המוסדיים.