סגור
בני שטיינמץ מגיע לבית משפט ז'נבה שוויץ ינואר 2021
בני שטיינמץ (צילום: בלומברג)

בלעדי
המדינה תבדוק האם שטיינמץ מעורב ברכישת השליטה בבזן

בעלי האג"ח של פטרוכימיים אישרו אתמול את הסדר החוב שבמסגרתו ישתתפו חתניו של בני שטיינמץ בהשקעה שתאפשר לפטרוכימיים לרכוש את חלקה של החברה לישראל בבזן. השב"כ יהיה מעורב בהחלטה אם להעניק לרוכשים היתר שליטה

המדינה, כלומר השב"כ, צפוי לבדוק את שאלת מעורבותו של המיליארדר בני שטיינמץ בעסקת רכישת השליטה בבזן על ידי קבוצה משותפת של חברת גרין אויל והפטרוכימיים, כך נודע ל"כלכליסט". ממשרד ראש הממשלה סירבו להתייחס לנושא. הבדיקה תיערך בשלב השני של רכישת השליטה בבזן על ידי הקבוצה. בשלב הראשון אמורה המדינה, באמצעות משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה, לאשר את היתר השליטה החדש של הפטרוכימיים בבזן. בשלב שני יירכשו מניות החברה לישראל בבזן והקבוצה תגיע לאחזקה של 24% בחברה הזיקוק. עד אמש לא הגיע היתר השליטה הראשון לפטרוכימיים.
גרין אויל נמצאת בבעלות של חתניו של המיליארדר שטיינמץ, אהוד שוורץ ואדר שוורץ, בתו מיטל, ומייקל בורבוב, שהיה מנהל הפעילות הישראלית של קבוצת טריפגורה. טריפגורה טוענת בתוקף כי איננה חלק מהעסקה ואיננה קשורה אליה. גם שטיינמץ טוען כך, ומדגיש כי אין לו חלק במימון החברה ובניהולה, וכי מדובר בפעילות עצמאית של חתניו. אחת השאלות שהמדינה תידרש להן היא אם שטיינמץ העמיד את ההון הדרוש לרכישת גרין אויל בידי חתניו, ואם בפגישות שניהל בורבוב עם בכירי שוק ההון, במתווה המקורי של העסיקה, הוא הציג את שטייננמץ כמי שקשור לעסקה. בקבוצה, שהרוח החיה בה הוא מנכ"ל פז לשעבר, יונה פוגל, הדגישו שוב אתמול כי לשטיינמץ אין כל נגיעה לחברה ולעסקה.
שאלת המעורבות של שטיינמץ, אם היא קיימת, משמעותית משום שהיתר שליטה בחברה ניתן, כאמור, בין היתר על ידי השב"כ ומשרד האוצר. ההרשעה של שטיינמץ בבית המשפט בשוויץ באשמת שוחד נגד בגינאה, היו פוסלות אותו לכאורה מביצוע עסקה כזו וקבלת היתר שליטה. סוגיה נוספת שאליו תידרש המדינה היא האם הקבוצה החדשה מתכוונת להשלים עם פינוי בתי הזיקוק ממפרץ חיפה, כפי שבעל השליטה בחברה לישראל עידן עופר הסכים לעשות, או שתרכוש את החברה כדי להתמקד בפעילות האנרגיה שלה.
החברה לישראל שבשליטת עידן עופר חתמה באפריל על עסקה למכירת 16.7% ממניות בזן לאחים צחי ועידו חג'ג' תמורת 550 מיליון שקל. לפטרוכימיים יש זכות סירוב על העסקה, ובמתווה שגובש, משתלטת למעשה קבוצת משקיעים גרין אויל־הפטרוכימיים על בזן ששווה יותר מ־4 מיליארד שקל, בהשקעה של 100 מיליון שקל במזומן, וחוב של 700 מיליון שקל נוספים.
אתמול אישרו בעלי האג"ח של הפטרוכימיים את הסדר החוב ברוב גדול. בסדרה ב' תמכו מחזיקים של 147 מיליון ערך נקוב של אג"ח מול 2.3 מיליון שהתנגדו, בסדרה ג' תמכו 75.5 מיליון מול 5 מיליון מתנגדים וההסדר עבר ברוב מינימלי של 75%, רוב שהתקבל גם בהצבעת המחזיקים באג"ח מסדרה 1'. בעלי האג"ח מסדרה ח', שמחזיקים בשעבוד על מניות בזן שבידי הפטרוכימיים, שאותן הם ימכרו, לא השתתפו בהצבעה.
במסגרת הסדר החוב של הפטרוכימיים מול מחזיקי האג"ח אמורה קבוצת משקיעים שכוללת את בעלי השליטה בפטרוכימיים, פדרמן גוטשטיין ופסל, להזרים יחד עם חברת גרין אויל 100 מיליון שקל לקופת החברה. הפטרוכימיים שנמצאת למעשה במצב של חדלות פירעון תוכל לשמר באמצעות ההסדר את השליטה בבזן ולהתעורר לתחייה. החברה חייבת 1.65 מיליון שקל לארבע סדרות אג"ח שלה, שתמורתם משועבדות 15.6% ממניות בזן שבהן היא מחזיקה. מחצית מהמניות משועבדות לסדרה ח' ומכסות את כל החוב לסידרה זו, והיתר לשלוש הסדרות, 1, ב וג', שלהם חייבת החברה כ־1.25 מיליארד שקל. במסגרת העסקה יישאר חוב של 2.45 מיליון שקל מהסדרות הנוכחיות ויגויסו 485 מילייון שקל בסדרת אג"ח חדשה שתחליף את הסדרות הקיימות. ל"כלכליסט" נודע כי הגיוס ייהיה בריבית של 7% לארבע שנים. מדובר בריבית גבוהה גם בתנאי השוק הקשים של היום.
מחזיקי האג"ח של הפטרוכימיים, הם חוטפים אמנם תספורת צורבת במסגרת הסדר החוב, אך יחזיקו לאחריו בחברה בעלת עודף נכסים על התחייבויות בהיקף של 300 מיליון שקל לעומת גירעון נוכחי בהון העצמי בגובה של 800 מיליון שקל. מומחה כלכלי מטעם בית המשפט, העריך את שווי מימוש זכות הסירוב על ידי הפטרוכימיים ב־130 מיליון שקל, ובנוסף יתאפשר לחברה להחזיק במלוא היתר השליטה מטעם המדינה בבזן.