"התפתחויות משפטיות יובילו להמשך תנודות חדות": השקל מזנק, הדולר ב-3.5 שקלים
"התפתחויות משפטיות יובילו להמשך תנודות חדות": השקל מזנק, הדולר ב-3.5 שקלים
ברקע היחלשות הדולר בעולם וניסיונות להגיע לפשרה פוליטית בארץ - המטבע האמריקאי נופל ב-1.1%, היורו נסוג ב-0.4% ונסחר תמורת 3.766 שקלים; המשקיעים ממתינים לנתוני האינפלציה בארה"ב שיתפרסמו היום בצהריים
השקל מתחזק הבוקר (ג') בשוק המט"ח המקומי, בתנודתיות גבוהה לאחר הירידה החדה שרשם אתמול בבוקר וברקע ניסיונות הקואליציה להגיע לפשרה בנוגע לשינויים המשפטיים.
הדולר נופל ב-1.1% ל-3.5 שקלים, היורו נחלש ב-0.4% ונסחר ב-3.766 שקלים. אתמול בצהריים נקבעו השערים היציגים לאחר ירידות ניכרות של השקל. הדולר התחזק ב-0.9% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.54 שקלים. היורו עלה ב-0.7% לסביבת 3.78 שקלים
גם בשווקים הבינלאומיים נחלש המטבע האמריקאי, אם כי הירידה מתונה יותר, והיורו מטפס ב-0.3% ל-1.075 דולר ליורו.
המשקיעים והסוחרים בשוק נושאים את עיניהם לנתוני מדד המחירים לצרכן בארה"ב שיתפרסמו היום בשעה 15:30 (שעון ישראל).
לפי ציפיות האנליסטים, נתוני המדד לחודש ינואר יראו אינפלציה שנתית של 6.2%, לאחר אינפלציה שנתית של 6.4% שנמדדה בחודש הקודם.
"תיסוף השקל ביחס לדולר עשוי להיות קשור לארבעה גורמים הפועלים במקביל", אמר היום רונן מנחם, כלכלן השווקים הראשי בבנק מזרחי טפחות.
ראשית, תיקון לפיחות החד שחל אתמול, תופעה מקובלת כששער החליפין תנודתי כפי שהוא בשבועות האחרונים. שנית, לעליות השערים בארצות הברית בדרך כלל נלווה תיסוף של השקל, בשל עלייה של חשיפת המט"ח אצל גופים מוסדיים והצורך שלהם להמיר מט"ח לשקלים על מנת לקזז זאת.
"שלישית, פיחות של הדולר כנגד היורו בשוקי חו"ל, בין השאר לקראת פרסום מדד המחירים לצרכן אחר הצהריים וההערכות כי תימשך שם הירידה בקצב האינפלציה.
"ולבסוף, אפשרות למרחב תמרון במחלוקת המשפטית, לנוכח העובדה שהקריאה הראשונה על הסעיפים שאושרו תהייה בשבוע הבא והקריאות השנייה והשלישית – בעוד כחודש. מובן שסביב הנושא הרביעי עשויות להיות התפתחויות חדות ומהירות – שבהתאם לכיוונן ישפיעו על כיוון השקל גם בהמשך, כך שהתנודות החדות יימשו".
אשר לכיוון השקל – מן הסתם רמה גבוהה של אי ודאות תפעל לפיחות, אך בנק ישראל יוכל לווסת זאת (אם יחשוב שהתנודות חדות מדי) באמצעות יתרות המט"ח הגדולות העומדות לרשותו.
בקשר לנתוני האינפלציה בארה"ב אמר מנחם כי למרות הציפיות להאטה שביעית ברציפות בקצב האינפלציה, היא עדיין צפויה להיות גבוהה פי שלושה מהיעד.
מנחם הזכיר כי נגיד הבנק המרכזי של ארה"ב, ג'רום פאוול, ובכירות ובכירים נוספים בבנק הדגישו לאחרונה כי אין די בירידת האינפלציה עד כה, משום שהיא עדיין גבוהה מדי ובפרט ברכיב השירותים שלה.
"רכיב זה חשוב בשל הקשר שלו לשוק העבודה – שנתוניו עדיין חזקים מאוד כפי שהתברר מדוח התעסוקה לחודש ינואר, שפורסם לפני שבועיים והראה תוספת מקומות עבודה של פי חמישה מציפיות השוק.
"ללא התמתנות של שוק העבודה לא יהיה די בקצב הנוכחי של ירידת האינפלציה והריבית תוסיף לעלות, או לפחות לא תרד מרמותיה הגבוהות הנוכחיות במשך חודשים ארוכים".
מנחם סיכם כי במבט לנתונים שיתפרסמו היום, "רק הפתעה גדולה כלפי מטה תוכל, להערכתי, לתת דחיפה לשוקי המניות ואיגרות החוב".