בלעדיכך נמנע בעל השליטה באאורה מלהביא את העסקת הבן שלו למבחן הציבור
בלעדי
כך נמנע בעל השליטה באאורה מלהביא את העסקת הבן שלו למבחן הציבור
נחום אטרקצ'י, בנו של בעל השליטה באאורה, מגיע למשרדיה מדי יום, משתתף בפגישות ועובד בה בפועל, אך לפי אביו, הוא מועסק על ידי חברה פרטית שלו. לכן, לגישת חברת הנדל"ן היזמי, אין צורך לדווח על כך לציבור או לקבל את אישורו. אאורה: "תמונה מעוותת"
העסקת בני משפחה בחברה ציבורית שבה בעל שליטה כרוכה בהליכים שאינם מסבים נחת לבעל השליטה. יש צורך לזמן אסיפת בעלי מניות מיוחדת, לחשוף את התגמולים המבוקשים, וישנה הסכנה שהציבור לא יאשר את תנאי ההעסקה. חרף זאת, ישנם לא מעט בעלי שליטה שמעסיקים בני משפחה בחברות הציבוריות שלהם. בניגוד אליהם, יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה בחברת הנדל"ן היזמי אאורה (48.9%), בוחר ללכת עם ולהרגיש בלי.
ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה כי נחום אטרקצ'י, בנו בן ה־30 של יעקב, שמחזיק בתואר ראשון במשפטים, עובד בצורה פעילה באאורה. הוא מגיע למשרדיה במגדלי עזריאלי בתל אביב מדי יום, שוהה בהם לאורך שעות העבודה, משתתף בפגישות עבודה, וגורמים שהיו בקשרים עסקיים עם אאורה סיפרו ל"כלכליסט" כי איש הקשר שמולו עבדו היה נחום אטרקצ'י, שהציג את עצמו כבנו של בעל השליטה בחברה.
אולם לפי יעקב אטרקצ'י, הבן שלו אינו עובד של אאורה, אלא של חברה פרטית שלו, שבאמצעותה הוא מחזיק במניות של אאורה. מדובר בחברה בשם ס.י אבן החדשה, שהיא גם זו שמקבלת את דמי הניהול שמשולמים לאטרקצ'י האב עבור עבודתו כמנכ"ל החברה. משום שלפי יעקב אטרקצ'י הבן שלו אינו עובד של אאורה, המעורבות שלו בחברה לא דווחה לציבור, ולכן, לטענתו, בעלי המניות שלה לא נדרשים לאשר את תנאי העסקתו. אילו אטרקצ'י הבן היה מועסק ישירות על ידי אאורה, היה צורך לקבל את אישורם של רוב מבין בעלי מניות המיעוט לכך.
בשיחה עם "כלכליסט" אמר יעקב אטרקצ'י כי הבן שלו "עוזר לי מתוקף תפקידו. הוא עושה דברים ולא מקבל כסף. החברה נהנית ממנו בחינם. הכל בסדר. הוא עוזר לי מתוקף זה שהוא הבן שלי. הוא עוזר בהרבה מאוד דברים, סבבה? את המשכורת שלו הוא מקבל בחברה פרטית שלי. כל התרומה שלו לאאורה היא בחינם. פה זה מתחיל ופה זה נגמר".
אלא שלפי משפטנית שמתמחה בדיני חברות וני"ע ששוחחה עם "כלכליסט", במקרה שבו קרוב משפחה של בעל השליטה עובד בחברה, נותן לה שירותים או מבצע בה פעולות, עשויה לחול חובת גילוי מצד החברה: "את בעלי המניות מעניין מי נותן שירותים ומי ממלא פונקציות בחברה. אם לאותה חברה פרטית יש עוד עיסוקים שלא קשורים לחברה הציבורית, אז על פניו זה לא עניינם. אבל אם בפועל הבן נותן שירותים לחברה הציבורית ומבצע בה פעולות, זה משהו אחר. אם קרוב משפחה ממלא בפועל פונקציה בחברה וזה לא מדווח לציבור, יש פה קושי משפטי. לכן זה מאוד תלוי בפונקציה שהבן ממלא".
בשיחה עם "כלכליסט" סירב יעקב אטרקצ'י לפרט על אודות עיסוקיו או מעורבותו של הבן שלו באאורה, או מה השכר שהוא מקבל מהחברה הפרטית. לשאלה אם לחברה הפרטית יש עיסוקים נוספים, השיב כי "יש קצת הכנסות משכירות, כל מיני דברים מהעבר".
החברה הפרטית של יעקב אטרקצ'י נקראת, כאמור, ס.י אבן החדשה. היא הוקמה ב־2013, כשנה לאחר שאטרקצ'י רכש את השליטה באאורה באמצעות חברה פרטית אחרת בעלת שם דומה - ס.י אבן יזמות. בהמשך מוזגה החברה הזו עם אאורה. לפני המיזוג התחייב אטרקצ'י בפני בעלי המניות של אאורה שלא יפעל באופן פרטי בתחום הבנייה למגורים בישראל, כדי למנוע מצב של ניגוד עניינים מול אאורה שפועלת באותו התחום. משום כך, מתחייב שגם החברה הפרטית החדשה אינה עוסקת בתחום זה.
אטרקצ'י הבן אינו קרוב המשפחה היחיד שמספק שירותים לאאורה, והמעורבות שלו בחברה היא לא הפעם הראשונה שבה אטרקצ'י מצניע דברים שאינם נוחים לו. משרד עורכי הדין של סיגל אטרקצ'י, אשתו של יעקב אטרקצ'י, מטפל בחוזי מכר של דירות של החברה. לפי הסכם שנחתם עם המשרד ב־2015, המשרד זכאי לעמלה בגובה 1.2%—1.5% ממחירה של כל דירה שנמכרת שבה הוא מטפל. ב־2018, בעת שהגיעה העת להאריך את ההסכם ולקבל את אישור הציבור, אאורה ביקשה לשנות חלקים ממנו בדיעבד. לפי אאורה, לאורך שלוש שנים ההסכם היה אמור להניב למשרד שכר טרחה של 16 מיליון שקל, אולם חשיפת "כלכליסט" הראתה שהוא עתיד להניב למשרד סכום עתק של 213 מיליון שקל. הדבר הוביל להתערבות של רשות ני"ע, שבעקבותיה החלה אאורה לצמצם את ההתקשרות עם המשרד. משנת 2021 אאורה אינה מעבירה למשרד פרויקטים חדשים, והוא ממשיך לטפל בפרויקטים קודמים עד לסיומם. בשנים 2020—2022 שילמה אאורה למשרד שכר טרחה בהיקף של 23 מיליון שקל.
כמו כן, במאי 2022, בעת שפרסמה אאורה את הדו"חות הכספיים לרבעון הראשון של אותה שנה, היא התייחסה להליך משפטי נגדה שמתקיים בארה"ב, אולם היא לא התייחסה לכך שיום לפני פרסום הדו"חות ביהמ"ש פסק נגדה והחליט שתפצה קבוצת משקיעים ב־5 מיליון דולר.
מאאורה נמסר כי ״מהכתבה עולה ניסיון לצייר תמונה מעוותת שאינה מתכתבת עם האמת, אינה תואמת את העובדות, והפרשנות העולה ממנה אינה מחוברת למציאות. נחום אטרקצ׳י אינו מועסק, ומעולם לא היה מועסק, באאורה, ולא קיבל ממנה תגמול. נחום מועסק על ידי חברה פרטית של יעקב אטרקצ׳י ופועל עבורה, והעסקתו אינה טעונה דיווח כלשהו. החברה הפרטית היא המחזיקה במניות אאורה, ובאמצעותה מעניק יעקב אטרקצ׳י את שירותי הניהול לאאורה. על כן מדובר בטענה רכילותית וחסרת שחר. אאורה שומרת לעצמה את הזכות לנקוט בכל דרך שתמצא לנכון מול פרסומי כזב, ככל שיהיו״.
מה עושה באאורה עובד בכיר לשעבר במעון ראש הממשלה ועד בתיק 1000?
מי שראו את נחום אטרקצ'י מסתובב במסדרונות אאורה מעידים על כך שלפגישות שונות שהוא עורך או נוכח בהן מתלווה אליו אפי אזולאי, שעבד תחת ראש הממשלה בנימין נתניהו ושימש יועץ תפעולי במעון ראש הממשלה. יעקב אטרקצ'י נחשב למקורב לרה"מ נתניהו, ואף היה חבר בצוות המשא ומתן הקואליציוני מטעם הליכוד להקמת הממשלה הנוכחית, וכן בצוות שהקים ממשלות קודמות עבור נתניהו.
אזולאי נכלל ברשימת העדים שביקשה הפרקליטות לזמן בתיק 1000, שבו נתניהו מואשם בהפרת אמונים בשל קבלת מתנות לכאורה במאות אלפי שקלים מאנשי עסקים, משום שלטענת הפרקליטות אזולאי הוא זה שתיאם את קבלת בקבוקי השמפניה ששלח ארנון מילצ'ן למעון. אך ברשימת עדים מעודכנת שנמסרה בינואר 2021 לבית המשפט על ידי הפרקליטות, שמו כבר לא נכלל בה.
באפריל 2023 נציבות שירות המדינה בלמה ניסיון של נתניהו למנות את אזולאי ליועץ בכיר במשרד רה"מ. הנציבות התנגדה למינוי בשל הליך משמעתי שנפתח נגד אזולאי בנובמבר 2021, אז הנציבות הגישה נגדו תובענה. לפי הנטען בה, אזולאי מסר מידע וגרם להעברת תשלום לספק רהיטים עבור פריטי ריהוט שלא סופקו. ב־2017, בעת שנתניהו כיהן כרה"מ ולקראת ביקור נשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ, אזולאי אישר תשלום של 118 אלף שקל עבור רכישת פריטי ריהוט ובהם שולחן וכיסאות אוכל. אלא שעל פי טענת הנציבות, ההזמנה הזו בוצעה ללא מכרז ובניגוד להנחיית יועמ"ש האוצר. בנוסף, נטען כי התגלה שחלק מהפריטים לא סופקו, לכן בדיעבד אושר לשלם לספק רק כ־68 אלף שקל. בימים אלה מתקיים הליך הוכחות בתיק זה בבית הדין למשמעת של הנציבות.
אפי אזולאי מסר כי הוא מכיר את נחום אטרקצי' אך אינו עובד עבורו.