סגור
מונית של חברת דידי ב סין
מונית של חברת דידי בסין (צילום: גטי אימג'ס)

בייג'ינג הנחיתה על דידי קנס בסכום של 1.2 מיליארד דולר: "חייבת להיענש בחומרה"

במערך הסייבר הסיני טוענים כי ענקית שיתופי הנסיעות אספה באופן לא חוקי מידע על מיליוני משתמשים במשך 7 שנים, ובכך סיכנה באופן משמעותי את ביטחון המדינה; תחת מכבש הלחצים הסיני והרשות לני"ע בארה"ב, דידי נמחקה בסוף 2021 מהמסחר בניו יורק אחרי נפילה כואבת במחיר המניה

בייג'ינג ממשיכה להתעלל בענקית שיתופי הנסיעות דידי – קנסה אותה בסכום של 1.2 מיליארד דולר (8 מיליארד יואן), בטענה כי הפרה את חוקי הפרטיות באמצעות שימוש במידע על צרכנים.
מניית דידי נמחקה מהמסחר בבורסות ניו יורק בלחץ הרגולטור הסיני בסוף 2021, והיא נסחרת עתה בבורסת הונג קונג, כשגם הרשות לני"ע האמריקאית (ה-SEC) פתחה בחקירה כנגדה בנושא הנפקתה חמישה חודשים קודם למחיקתה מהמסחר.
דידי הונפקה בניו יורק לפי שווי של 68 מיליארד דולר, אך מאז ועד מחיקתה המניה צנחה בשווי. את ההנפקה ביצעה על אף שהתבקשה על ידי הרגולטורים הסיניים לא להוציא זאת לפועל עד לסיום בדיקה על ההתנהלות שלה.
הרשויות בסין, או ליתר דיוק מערך אבטחת הסייבר הלאומי - Cyberspace Administration of China (CAC), מסרו במהלך היממה האחרונה כי מצאו שדידי אספה באופן בלתי חוקי מידע על מיליוני משתמשים במשך תקופה של שבע שנים החל מיוני 2015, ועסקה בפעילות בהסתמך על המידע שהשפיעה באופן משמעותי על ביטחון המדינה.
"ההפרות מצד דידי רציניות והיא חייבת להיענש בחומרה כל כך", מסרו מבייג'ינג. מדידי מסרו בתגובה כי הם מקבלים את החלטת הרגולטור לקנוס אותה בסכום המדובר, וכי החברה תבצע בחינה עצמית לאור הממצאים נגדה ותיישר קו עם בייג'ינג.
בדצמבר 2021 הודיעה כאמור דידי כי היא מסירה עצמה מהמסחר בוול סטריט, חמישה חודשים בלבד לאחר ההנפקה וכי בכוונתה להירשם למסחר בבורסת הונג קונג, כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס. המהלך הגיע לאחר שהחברה עוררה את זעם הרגולטורים הסינים כשלא נענתה לבקשתם לדחות את ההנפקה בארה"ב.
בעקבות זאת, הורו הרגולטורים לחנויות האפליקציות במדינה להסיר 25 אפליקציות של דידי ועל החברה נאסר לרשום משתמשים חדשים. הטענה הייתה - חשש לפגיעה בביטחון הלאומי ובאינטרס הציבורי. עתה, דידי נסחרת בהונג קונג בשווי של 17 מיליארד דולר.
בעקבות מקרה דידי ומקרים נוספים של הנפקות חברות טכנולוגיה סיניות בארה"ב, שנחשפו לנחת זרועה של בייג'ינג: הרשות לני"ע בארה"ב הודיעה כבר ביולי 2021 כי תדרוש חשיפה מלאה יותר של מידע מחברות שרשומות בסין ומעוניינות להנפיק מניות ולגייס כסף ממשקיעים אמריקאים.
ברקע, אותן חברות נמצאות תחת פיקוח הדוק של בייג'ינג, כפי שנוכחנו לדעת מדוגמאות כמו דידי ועליבאבא, והמשקיעים האמריקאים שרוכשים מניות של אותן חברות שרשומות בסין, לא תמיד מודעים לסיכון שמהווה בייג'ינג להשקעה שלהם.