הביטול שסולל לנופר את הדרך לעסקה הגדולה בתולדותיה
הביטול שסולל לנופר את הדרך לעסקה הגדולה בתולדותיה
חברת האנרגיה הירוקה חתמה על מזכר הבנות לרכישת שדה תרמו־סולארי באשלים מידי מקרן נוי ב־580 מיליון שקל. נוי מחזיקה ב־20% מנופר, אך העסקה לא תיחשב לעסקת בעלי עניין כי בשבוע שעבר בוטל הסכם בעלי המניות בין הקרן לבעל השליטה בנופר
חברת האנרגיה הירוקה נופר אנרגיה נופר אנרג'י דיווחה באחרונה על ביטול הסכם בעלי המניות עם קרן נוי. על פניו, נראה היה שמדובר בדיווח תמוה. קרן נוי היא השותפה העיקרית של נופר ושל בעל השליטה בחברה, היו"ר עופר ינאי (37.6%). נוי, שנכנסה לנופר עוד בטרם נהפכה לחברה ציבורית, מחזיקה כיום בקרוב ל־20% מנופר עצמה וכן ב־40% מהחברה־הבת נופר־נוי אירופה, שפועלת שם.
אתמול התבהרה התמונה, כשנופר דיווחה על העסקה הגדולה בתולדותיה - מזכר הבנות לרכישת השדה התרמו־סולארי מגלים של קרן נוי במתחם אשלים שבנגב תמורת 580 מיליון שקל. ביטול הסכם בעלי המניות הופך את העסקה הזו לעסקה שאינה עסקת בעלי עניין, ובכך מקל באופן משמעותי את התהליכים הדרושים להשלמתה. המגעים עם קרן נוי בנוגע לעסקה החלו עוד בטרם בוטל הסכם בעלי המניות, והמהלך כולו אושר מראש (פרה־רולינג) עם רשות ני"ע.
מתקן מהגדולים בעולם
הפרויקט התרמו־סולארי באשלים כולל שתי תחנות כוח ובצמוד אליהן שדה סולארי. הקמת תחנות הכוח החלה ב־2014, והפרויקט הופעל ברבעון הראשון של 2019. המתקן מורכב ממערכת של 50.6 אלף מראות, המכוונות למגדל שבו דוד מים המופעל על קיטור. המראות מחממות את המים בדוד, שמייצרים חשמל גם בשעות שלאחר שקיעת השמש, והיקף התפוקה הכולל במתקן הוא 310 מגה־ואט. החלק שנופר עתידה לרכוש הוא 121 מגה־ואט.
מבין שתי תחנות הכוח שבמתחם נופר רוכשת את העיקרית שבהן (תחנת מגלים), שכוללת את המגדל עם דוד הקיטור. תחנה זו הוקמה בידי קרן נוי עם שתי שותפות - ברייטסורס וקרן ג'נרל אלקטריק - ומאוחר יותר רכשה הקרן את השותפות, וכיום היא מחזיקה ב־100% מתחנת הכוח שהיא מוכרת לנופר. מדובר במתקן התרמו־סולארי המניב הגדול בישראל, ומהגדולים מסוגו בעולם. עד היום הוקמו ברחבי העולם כ־20 מגדלים דומים בטכנולוגיה זו.
נופר מבצעת את העסקה הגדולה ביותר שנעשתה בארץ בתחום זה, והיא צפויה להוביל אותה ב־2022 להיות אחת משתי חברות האנרגיה המתחדשת הראשונות בישראל עם 1 ג'יגה־ואט מחוברים לרשת החשמל, שכן בתזמון קרוב אליה בשנה הבאה תהיה גם לאנלייט תפוקה דומה.
המתקן באשלים יניב לנופר הכנסות שנתיות של כ־270 מיליון שקל, ייצר לה EBITDA שנתי של 190 מיליון שקל ו־FFO שנתי של כ־120 מיליון שקל. החוב של הפרויקט עומד על 1.8 מיליארד שקל.
לנופר יש כיום פרויקטים בשלים בהיקף של כ־1.4 ג'יגה־ואט, אשר צפויים להתחבר לרשת בשנתיים הקרובות ולייצר הכנסות שנתיות מייצור חשמל בהיקף של כ־730 מיליון שקל. לפיכך, לאחר השלמת העסקה צפויה התפוקה מנכסי החברה המחוברים לרשת, ואלה שבהליכי הקמה, לעמוד כ־1.1 ג'יגה־ואט, שצפויים לייצר הכנסות שנתיות מייצור חשמל בהיקף של כמיליארד שקל כבר ב־2023, לעומת 19.9 מיליון שקל בלבד הכנסות מייצור חשמל ב־2020.
תעריף גבוה לקוט"ש
הפרויקט הוקם כחלק מזיכיון ברישיון BOT (בנה, תפעל והעבר לבעלות המדינה) ל־28 שנה. התעריף לקוט"ש חשמל שמיוצר באשלים עומד על 85 אגורות, סכום שנחשב לגבוה, שכן בשדה סולארי במכרז קרקעי חדש ורגיל משלמת המדינה 17 אגורות בלבד. אבני הדרך ייסגרו בהמשך, וככל שתשלים את העסקה, נופר תרצה לשפר את יעילות המתחם, כשבכוונתה לחתוך בעלויות התפעול ולהגביר את יעילותו. כיום רק 40% מאנרגיית השמש שנקלטת באשלים מנוצלים לחשמל, ובנופר סבורים שיידעו לטייב זאת.
ביצוע העסקה כפוף, בין היתר, לבדיקת נאותות שתבצע נופר לפרויקט, וצפויה להתחיל בימים הקרובים. השלמת המו"מ צפויה בתוך כמה חודשים, והעברת האחזקות במתקן תהיה כפופה לאישור המדינה, מכוח הסכם הזיכיון בפרויקט. כהכנה להסכם ביצעה נופר הליך בדיקה מקדמי, שבמהלכו ביטל היו"ר ינאי, לקראת סוף יוני, את הסכם ההצבעה שהיה לו עם קרן נוי.
בדיווח על המו"מ לעסקה אתמול הודיעה עוד נופר כי לאחר בחינה מול רשות ני"ע, הרי שמאתמול תאשר החברה התקשרויות עם קרן נוי כמו שמאשרים התקשרויות שבהן אין לבעל השליטה עניין אישי. כלומר, לא מדובר בעסקת בעלי עניין.
אחת הסיבות לעסקה היא הצורך של קרן נוי, בניהולם של פיני כהן, רן שלח וגיל־עד בושביץ, למכור את הפרויקט. קרן נוי 1, שהובילה את מימונו, גויסה ב־2011 ונמצאת לקראת סיום חייה. כלומר, נדרשת לממש את נכסיה. הקרן ונופר התקשרו לראשונה ב־2019 להקמת מערכות סולאריות על מאגרי מים. בהמשך התרחב שיתוף הפעולה, ובאוגוסט 2020, כמה חודשים לפני הנפקת נופר בדצמבר, התקשרו ינאי ונופר עם קרן נוי בהסכם למכירת 24.97% ממניות נופר לקרן תמורת 228 מיליון שקל. אז נכנס לתוקפו גם הסכם ההצבעה בין בעלי המניות.
מקרן נוי נמסר: "עסקת מגלים היא ציון דרך משמעותי עבור הקרן ומשקיעיה. הקמת הפרויקט לוותה בלא מעט אתגרים, ברמת לוח הזמנים וברמת התקציב, ובהובלת הקרן הוא הגיע להפעלה מלאה ברמת ביצועים גבוהה במיוחד, הבאים לידי ביטוי בשווי הפרויקט".