האם שוק ההנפקות הראשוניות מתעורר סופסוף?
האם שוק ההנפקות הראשוניות מתעורר סופסוף?
שנת 2023 הייתה חלשה עבור שוק ההנפקות הראשוניות (IPO), אבל יש סיבה טובה להאמין ששנת 2024 תהיה מעניינת בהרבה; הכותב הוא אנליסט מניות חו"ל באגף הייעוץ בהשקעות בבנק לאומי
שוק ההנפקות הראשוניות התאפיין במגמה שלילית במהלך 2023, כתוצאה מתהליך הידוק מוניטרי שהחל בשנת 2022 של בנקים מרכזיים רבים מסביב לעולם. עליית הריבית הובילה לתנודתיות גבוהה בשוק המניות הגלובלי, אשר לצד אי וודאות כלכלית, היוו שני גורמים מרכזיים לירידה בהיקף ההנפקות הראשוניות.
יתרה מכך, חברות פרטיות רבות ניצלו בתבונה רבה את תנאי השוק החיוביים ששררו בשנת 2021 וביצעו סבבי גיוס משמעותיים בהערכות שווי נדיבות. אלו סיפקו להם אורך רוח תזרימי מספק לפעילותן שנים קדימה.
החולשה בשוק ההנפקות הראשוניות הומחשה היטב בנתונים. על פי נתונים של פירמת ראיית החשבון הבינלאומית EY, מספר ההנפקות הגלובלי בשנת 2023 הסתכם ב-1,293 הנפקות חדשות בלבד, ירידה של 8% בהשוואה ל-1,415 הנפקות חדשות בשנת 2022 והנמוך ביותר מאז שנת 2020. ירידה זו איננה מספרת את כל הסיפור. נדגיש כי בעוד שמספר ההנפקות רשם ירידה של 8% בלבד, הרי שהיקף התקבולים הכולל שגויס במסגרת הנפקות אלו, רשם צניחה חדה של 33% בהשוואה לשנת 2022 לרמה של 123.2 מיליארד דולר בלבד.
גם במונחי "טרום קורונה", שנת 2023 מסתמנת כחלשה ביותר, כאשר היקף התקבולים שגויס בשנת 2023 מהווה ירידה חדה של כ-40% בהשוואה לשנת 2019, ערב פרוץ המגיפה. מספר ההנפקות הגלובלי בשנת 2019 עמד על 1,146 והיקף התקבולים בשנה זו עמד על 208.3 מיליארד דולר.
על אף תנאי שוק מאתגרים, מספר חברות בודדות הצליחו לבצע הנפקות מוצלחות יחסית במהלך 2023. ההנפקה הבולטת בשנת 2023 הייתה של חברת הטכנולוגיה הבריטית ARM בבורסת נאסד"ק, לפי שווי שוק של כ-55 מיליארד דולר. לצידה, גם ההנפקות של חברת ההנעלה Birkenstock, בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 8.6 מיליארד דולר, חברת משלוחי המזון Instacart בבורסת נאסד"ק לפי שווי שוק של כ-10 מיליארד דולר וחברת מוצרי הצריכה הבסיסית ,Kenvue בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 41 מיליארד דולר, משכו את תשומת הלב של המשקיעים.
בראייה רחבה יותר עולה המסקנה שהנפקות אלו היוו את היוצא מן הכלל, זאת בהינתן העובדה שמספר לא מועט של חברות שהונפקו במהלך שנת 2023, התקשו לייצר תשואה חיובית משמעותית מאז הנפקתן. בהסתכלות על מדד IPO בסיכום שנתיים האחרונות, הוא רשם תשואה שלילית של 17% בהשוואה לתשואה חיובית של 20% שרשם מדד ה-S&P 500.
2024 - תרחיש "הנחיתה הרכה" יביא לתפנית חיובית?
גורם משמעותי אשר עשוי להוביל להתאוששות מהותית בהיקף ההנפקות הראשוניות ב- 2024, הוא התממשותו של "תרחיש הנחיתה הרכה", קרי מצב בו האינפלציה מתמתנת ללא התפתחותה של האטה כלכלית משמעותית. במובן זה במהלך השנה החולפת נרשמה ירידה משמעותית בקצב האינפלציה בארצות הברית וגוש היורו. ירידה זו צפויה להוביל את הבנק המרכזי האירופי להוריד את הריבית במהלך חודש יוני, כאשר החוזים העתידיים על הריבית הפדרלית בארצות הברית, מתמחרים כעת אפשרות להורדת ריבית הפד במהלך חודש נובמבר.
ירידת הריבית צפויה לייצר שתי השפעות חיוביות מקבילות. אחת. וודאות כלכלית גבוהה יותר בקרב מנהלי החברות ביחס לסביבה המאקרו כלכלית, צפויה לנטוע בהם ביטחון כי הגיעה העת הנכונה להנפקת החברה. שתיים. להביא לעלייה בתיאבון הסיכון של המשקיעים, אשר צפויה לבוא לידי ביטוי בהערכות שווי גבוהות יותר שהם מוכנים להעניק לחברות בשוק הציבורי.
בסקר שנערך על ידי פירמת ראיית החשבון EY, בקרב מנכ"לים של חברות פרטיות בחודש אוקטובר האחרון, עולה כי 40% מהם שוקלים את האפשרות לצאת להנפקה ראשונית במהלך 12 החודשים הקרובים. סיגנל חיובי נוסף התומך בהתאוששות שוק ההנפקות הראשוניות, מגיע משוק המיזוגים והרכישות. היקף הפעילות בשוק זה מתבסס, בין היתר, על תיאבון הסיכון של פירמות עתירות משאבים לשלם פרמיה משמעותית על הערכת השווי העדכנית של החברה הנרכשת בשוק הציבורי או הפרטי ויכול ללמד על תיאבון המשקיעים להנפקות.
לאחרונה חלה התעוררות בהיקף הפעילות, כאשר חלק בלתי מבוטל מהעסקאות נסגרות בפרמיה משמעותית. לשם המחשה, על פי חברת המחקר S&P Global, ברבעון הראשון של שנת 2024 היקף העסקאות הגלובלי עמד על כ-595 מיליארד דולר, גידול של כ-19% בהיקף בהשוואה לרבעון הראשון בשנת 2023. בולט במיוחד סקטור הפארמה, עם הכרזות על עסקאות רכישה רבות של מתחרות קטנות יותר מצד חברות ענק כגון: Merck, Bristol Myers, AstraZeneca ועוד.
צנרת הנפקות מבטיחה. במבט ל-2024, ישנה רשימה ארוכה של חברות שמתכננות לצאת להנפקה המבוססת על הערכות של גופים שונים בשוק. שלוש חברות ותיקות אשר השלימו כבר סבבי גיוס רבים מקרנות הון סיכון, עשויות למשוך את מרבית תשומת הלב של המשקיעים בשנה הקרובה. ראשונה חברת הדאטה והבינה המלאכותית DataBricks, אשר בסבב הגיוס האחרון שלה, בחודש ספטמבר האחרון, הוערך שוויה ב-43 מיליארד דולר סבב הגיוס האחרון שלה היה ב-2021 אז היא הוערכה לפי שווי של 38 מיליארד דולר.
שנייה ענקית הפינטק ,Stripe אשר על פי הערכות שוויה עומד על כ-50 מיליארד דולר כיום ובעבר נחשבה לחברה הפרטית בעלת הערכת השווי הגבוהה ביותר בעולם. שלישית חברת אופנת האונליין הסינית Shein, אשר בסבב הגיוס האחרון שלה מחודש מאי הוערך שוויה ב-60 מיליארד דולר.
גולדמן זאקס - שחקן מרכזי בשוק ההנפקות הראשוניות
נהנה פוטנציאלי מהתאוששות שוק ההנפקות הראשוניות, ועלייה בהיקף המיזוגים והרכישות בשנת 2024, הוא בנק ההשקעות הגלובלי, Goldman Sachs. הבנק הוא אחד מבנקי ההשקעות המובילים בעולם במונחי הכנסות, עם היקף נכסים מנוהל של כ-2.7 טריליון דולר. הוא מדורג ראשון בעולם במספר קטגוריות מובילות כגון: חיתום בניירות ערך, מיזוגים ורכישות, ובהכנסות ממסחר בניירות ערך. בפרט, על פי חברת המידע הפיננסי בלומברג, בשנת 2023 העניק הבנק העניק שירותי ייעוץ ל-31% מעסקאות המיזוגים והרכישות שהושלמו וממתינות לסגירה, אשר היקפן הכולל עמד על כ- 670 מיליארד דולר. פעילות הבנק מתחלקת לשתי חטיבות מרכזיות.
בנקאות בינלאומית ושווקים פיננסיים (מהווה כ-70% מהכנסות החברה ב-12 החודשים האחרונים) ומציעה ללקוחות מגוון רחב של שירותים כגון: ייעוץ בנושאי מיזוגים ורכישות, שירותי חיתום, מסחר בניירות ערך, אשראי לתאגידים, עשיית שוק ועוד, וחטיבת ניהול השקעות ונכסים פיננסיים (מהווה כ-30% מהכנסות החברה ב-12 החודשים האחרונים. בשיחת הוועידה עם משקיעי החברה, לאחר פרסום הדו"חות לרבעון הראשון, שפרסם הבנק ב-15 לאפריל, ציינה הנהלת החברה כי חל גידול בצנרת עסקאות המיזוגים והרכישות הפוטנציאליות בהם מעורב הבנק במתן ייעוץ.
כמו כן הבנק הביע אופטימיות כי שוק ההנפקות הראשוניות והמשניות צפוי לרשום התאוששות בשנת 2024. בשנה האחרונה רשמה מנית הבנק עלייה של כ-41% בהשוואה לעלייה של 23% במדד ה-S&P 500. במבט קדימה, אנו סבורים כי המומנטום החיובי בסביבה העסקית בשווקי הפעילות המרכזיים של החברה, יוביל לשדרוג תחזיות האנליסטים כלפי מעלה.
IAI - ETF העוקבת אחר מניות של גופים הפעילים בענף שירותי ההשקעות
דרך אפקטיבית נוספת להיחשף להתעוררות מחודשת בתחום המיזוגים והרכישות, פעילות החיתום והמסחר בשוק ההון היא באמצעות השקעה בקרן הסל-IAI, מבית ענקית ניהול ההשקעות Blackrock. הקרן מכילה כ-30 חברות של ברוקרים ודילרים, פלטפורמות מסחר, חברות דירוג, עורכי מדדים וכדומה.
מבין האחזקות המובילות במדד, ניתן למנות בנקי השקעות וברוקראז' כגון Goldman Sachs, Morgan Stanley ו- Charles Schwab, פלטפורמות מסחר בני"ע, מטבעות ונגזרים כמו CME, CBOE, Nasdaq ו-ICE, חברות המחקר והדירוג S&P Global ,Moody's ו-MSCI.
בשנת 2021 לדוגמה, שנת שיא בשוק ה-IPO הגלובלי, רשמה הקרן תשואת יתר של כ-12% על פני מדד ה-S&P 500. מנגד, בשנתיים האחרונות אשר היו בעלי היקף פעילות נמוך, רשמה הקרן תשואת חסר של כ-1% בהשוואה למדד ה-S&P 500.
השורה התחתונה
שוק ההנפקות הראשוניות הגלובלי התמודד עם לא מעט אתגרים בשנת 2023. הצפי להורדת ריבית בשנת 2024, לצד הצורך של חברות בחיפוש אחר מקורות מימון, עשויים להביא סופסוף לשינוי המיוחל. סיכון לתחזית זו הוא ירידה בתיאבון הסיכון של משקיעים, כתוצאה מהשפעה שלילית של התפשטות המתיחות הגיאופוליטית על הכלכלה העולמית או האטה כלכלית חדה בלתי צפויה.
אופציות להשקעה בענף:
גולדמן זאקס סימול - GS
הינו אחד מבנקי ההשקעות המובילים בעולם במונחי הכנסות, עם היקף נכסים מנוהל של כ-2.7 טריליון דולר. בשנה שהסתיימה ב- 31 בדצמבר 2023, רשם ,Goldman Sachs הכנסות בהיקף של כ- 46 מיליארד דולר, קיטון של 2.3% בהשוואה להכנסותיו בשנה הקודמת. בפרט, הכנסות החברה מחטיבת בנקאות ההשקעות, רשמו קיטון של 29% ברבעון הרביעי בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה. במהלך שנת 2023 השיבה החברה לבעלי המניות סך כולל של כ-9.4 מיליארד דולר, זאת באמצעות רכישה עצמית של מניותיה וחלוקת דיבידנד. שווי השוק של החברה עומד על כ-129 מיליארד דולר, המניה נמצאת סביב שיא כל הזמנים.
iShares U.S. Broker-Dealers & Securities Exchanges (סימול: IAI))
ה-ETF המומלצת עוקבת אחר מחירי כ-30 מניות אשר צפויות ליהנות מהתעוררות מחודשת בתחום המיזוגים והרכישות, פעילות החיתום והמסחר בשוק ההון. אחזקות בולטות כוללות חברות כגון: S&P global, Morgan Stanley ו-Goldman Sachs. תדירות חלוקת הדיבידנד היא אחת לרבעון, כ-1.8% במונחים שנתיים ודמי הניהול השנתיים עומדים על כ-0.4%.
הכותב הוא ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בהשקעות בבנק לאומי.
"לכותב הסקירה אין עניין אישי בנושא הנדון לעיל. הנתונים והמידע המובאים לעיל אינם מהווים ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם"