סגור

ברקע השיחות בין רוסיה לאוקראינה: הדולר בשפל של חודשיים

המטבע האמריקאי ירד מוקדם יותר מתחת ל-3.18 שקלים ונחלש גם בשוק הבינ"ל, כשהמשקיעים ממתינים להתפתחויות בשיחות הישירות בטורקיה; כמו כן, מסביר רונן מנחם הכלכלן הראשי במזרחי טפחות כי "ההערכות שהריבית בישראל תעלה כבר החודש תורמת גם להתחזקות המהירה של השקל"

הדולר נופל ב-1% לעומת מקבילו הישראלי, בשפל של כמעט חודשיים (מאז ה-4 לפברואר), ונסחר ברמה הנמוכה שלו מאז תמורת 3.178 שקלים. השקל מתחזק גם לעומת היורו שנסוג ל-3.54 שקלים, והפאונד שנופל ב-1% ל-4.17 שקלים.


ברקע, בין היתר, השיחות בין רוסיה לאוקראינה מושכות את המשקיעים החוצה מחוף המבטחים אל השקל ואל המטבעות החזקים בעולם, במיוחד למטבע האיחוד האירופי שנמצא בשיא של שבועיים מול מקבילו האמריקאי.

1 צפייה בגלריה
דולר דולרים כסף מזומן מט"ח מטבע חוץ
דולר דולרים כסף מזומן מט"ח מטבע חוץ
הדולר בשפל של חודשיים לעומת השקל
(צילום: רויטרס)

רונן מנחם הכלכלן הראשי בבנק מזרחי טפחות מסביר כי יש שתי סיבות לנסיגת הדולר בעולם: "האחת, סבירות גבוהה בהרבה לסיום דיפלומטי של מלחמת אוקראינה לאור הצהרות הצדדים, מפחיתה מהביקוש לשטר הירוק בתור נכס חוף מבטחים, לאחר שקודם לכן כבר הגיע מדד הדולר העולמי לשיא של 3 שבועות ולכן היה לו מהיכן לרדת".
הסיבה השנייה, מסביר מנחם, "להערכתי, בשוק סבורים כעת כי בסופו של יום, מסלול העלאות הריבית של הפד יהיה פחות אגרסיבי ביחס להערכות שהיו עם תחילת התהליך והעלאת הריבית הראשונה - בין אם משום שסיום מהיר יותר של המלחמה יצמצם את לחצי המחירים מכיוון שוקי האנרגיה והסחורות, ובין אם מחשש שהמלחמה תגרום בכל זאת להאטה כלכלית משמעותית יותר. תחזיות אחרונות של ה-OECD למשל תומכות בתרחיש זה".
"לגבי ישראל", מוסיף מנחם, "אין ספק שהתחזקות ההערכות כי הריבית בישראל תעלה כבר החודש ואולי אף לרמה של חצי אחוז, תורמת גם להתחזקות המהירה של השקל. דברי הנגיד מאתמול והמשנה לנגיד בסוף השבוע שעבר הופכים זאת כמעט לעובדה מוגמרת".
אך מנחם מציין כי "עם זאת, יש לשים לב היטב לאירועים הביטחוניים האחרונים, שאם חלילה יגרמו להבלמה ביטחונית משמעותית עלולים לגרום לפיחות של השקל, לפחות במבט לטווח הקצר".
המטבע האמריקאי רושם יום נוסף של נסיגה גם לעומת המטבעות העיקריים בעולם - היורו מטפס ב-0.2% ל-1.11 דולרים, הפאונד עולה ב-0.3% ונסחר תמורת 1.31 דולרים. המטבעות באסיה מתחזקים אף הם לעומת הדולר.