סגור

הפלופ של הנפקת היפו: משקיעי הספאק משכו 83% מהכסף

רוב המשקיעים בספאק של מייסד לינקדאין ומייסד זינגה, שלתוכו מתמזגת חברת האינשורטק היפו, ביקשו את כספם בחזרה, ובכך איבדה החברה שליש מהכסף שהיתה אמורה לגייס בהנפקה. המהלך מביע חוסר אמון בשווי שלפיו תחל להיסחר היפו

סדק נוסף באידיליה של הנפקות הספאק. מרבית המשקיעים בספאק שלתוכו אמורה להתמזג חברת האינשורטק היפו ביקשו את כספם בחזרה. 83% מההון שגייסה חברת הספאק Reinvent Technology Partners נפדו, ו־192 מיליון דולר חזרו למשקיעים. למעשה, נפדו 19.2 מיליון מניות מתוך 23 מיליון המניות שהונפקו. המשמעות היא שההנפקה תצא אמנם לפעול, והיפו תתחיל להיסחר מחר בערב (ג') בוול סטריט תחת הסימול HIPO, אך החברה תקבל הרבה פחות כסף מכפי שתוכנן.


לפי התוכנית המקורית של מיזוג עם ספאק — חברה ללא פעילות המתמזגת עם חברה בעלת פעילות ריאלית והופכת אותה לציבורית — חברת האינשורטק היתה אמורה לקבל 230 מיליון דולר מכספי הספאק עצמו ועוד 550 מיליון דולר שגויסו ממשקיעים מוסדיים בשלב ה־PIPE. היפו אמנם תתחיל להיסחר לפי שווי של 5 מיליארד דולר, כפי שנקבע עם יזמי הספאק, אך תסתפק ב־550 מיליון דולר "בלבד".

1 צפייה בגלריה
אסף וונד מנכ"ל היפו hippo
אסף וונד מנכ"ל היפו hippo
מנכ"ל היפו אסף וונד. בחברה מושקעים כלל ביטוח, פסגות, בנק הפועלים וקרן FINTLV
(צילום: Hippo Insurance)

פדיון חלק מהסכום שגויס לספאק הוא תרחיש אפשרי, שכן המשקיעים בחברה הם לרוב מה שמכונה "ידיים חלשות", שקונים את מניות הספאק עוד לפני שידועה זהות החברה שתמוזג לתוכה. כדי להפוך את ההנפקות לאטרקטיביות יותר מקבלים המשקיעים בסבב כזה שתי סוכריות — אפשרות לפדות את המניות עבור אותו מחיר של 10 דולר ששילמו בהנפקה, ואופציה למניות החברה הציבורית, שעליהן ניתן לשמור גם אם פודים את האחזקה במניות. במרבית המקרים משקיעים בספאק קרנות גידור ושחקנים ספקולטיביים, המעוניינים בעיקר באופציות למניות, ופחות באחזקת המניות עצמן. לשם כך מתבצע השלב השני של הגיוס, ה־PIPE, ובו כבר משתתפים גופים מוסדיים או "ידיים חזקות", שמעוניינים בחשיפה לחברה שמתמזגת לתוך הספאק. במרבית הנפקות הספאק האחרונות נרשמו פדיוניות של המשקיעים הראשונים, אולם בהיקפים נמוכים מאוד של עשרות מיליוני דולרים בודדים. בחלק מהמקרים יזמי הספאק אף הודיעו כי יזרימו מהונם אם הבקשות לפדיונות יהיו גבוהות מהצפוי, וזאת בניסיון לשדר אמון בחברות המונפקות.
המקרה של היפו הוא תרחיש בלהות קיצוני, שבו החברה המונפקת מאבדת בפועל שליש מהכסף שהיה אמור לזרום לקופתה בהנפקה. יזמי הספאק אף לא טרחו לעדכן על הפדיון הנרחב בהודעה על אישור המיזוג ותחילת המסחר מחר, אלא רק ציינו כי הגיוס הסתכם ב־550 מיליון דולר. במקרה של היפו מדובר בתרחיש מפתיע, לאור הייחוס של יזמי הספאק: האחד הוא ריד הופמן, ממייסדי לינקדאין, והשני הוא מארק פינקוס, ממייסדי חברת הגיימינג זינגה.
מדובר באירוע משמעותי בשוק הספאקים, שמאותת הן על כך שהמשקיעים סבורים כי השווי בהנפקה גבוה מדי ומעדיפים לצמצם חשיפה רק לאופציות מבלי לסכן את כספם, והן על הרוויה בתחום ההנפקות החדשות. היפו אמורה להיות החברה הישראלית השביעית שמונפקת באמצעות מיזוג עם ספאק, ובינתיים הביצועים בשטח לא מלהיבים במיוחד, כאשר מרבית המניות נסחרות מתחת למחיר ההנפקה. בשוק הספאקים העולמי עדיין יש יותר מ־100 מיליארד דולר, שגויסו ומחפשים להתמזג עם חברות טכנולוגיה. בתקופה האחרונה כמעט אין הנפקות של ספאקים חדשים, לאחר שרשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) דרשה שינויים בסיווג האופציות והפכה את ההנפקות לכדאיות פחות, וכן בעקבות הקושי לגייס הון נוסף במסגרת גיוסי PIPE, בעקבות הרוויה בקרב הגופים המוסדיים.
היפו היא מתחרה ישירה של חברת אינשורטק ישראלית נוספת, למונייד, שהונפקה בוול סטריט בשנה שעברה ונסחרת כעת לפי שווי של 4.4 מיליארד דולר. שתי החברות עוסקות בביטוח מבנים ותכולה בעיקר בשוק האמריקאי. החברה הוקמה ב־2015 בידי אסף וונד, המשמש כמנכ"ל, ואייל נבון, סמנכ"ל הטכנולוגיה. להיפו אין פעילות בישראל, אך גופים מישראל מושקעים בה, ובהם כלל ביטוח, פסגות, בנק הפועלים וקרן FINTLV. עד היום גייסה החברה 700 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון הושלם בנובמבר 2020 לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.