סגור
חנן מור בעל השליטה בחנן מור ו דודו זבידה מנכ"ל מבנה לשעבר
חנן מור, דודו זבידה (צילומים: אוראל כהן, תומר לוי)

בלעדי
שחקן חיזוק מפתיע: חנן מור מגייס את דודו זבידה לפרויקט בשדה דב

חנן מור מעוניין להכניס משקיעים בשיעור של 30%-50% לפרויקט בת"א שלוחץ את המניה של החברה שבשליטתו מטה. לשם כך שכר מור את שירותיו של דודו זבידה, שאחראי למהפך שעברה חברת הנדל"ן מבנה. זבידה כבר מקיים שיחות בנושא עם גופים מוסדיים

חנן מור מצטייד בשחקן חיזוק: ל"כלכליסט" נודע שדודו זבידה, מנכ"ל מבנה היוצא, נשכר על ידי מור כדי ללוות את חברת הנדל"ן שנושאת את שמו ושבה הוא שולט בהליך של הכנסת משקיעים לפרויקט שדה דב בת"א. עוד נודע כי זבידה כבר מקיים שיחות מול גופים מוסדיים במטרה לעניין אותם בכניסה לפרויקט, ובהמשך הוא עשוי לנהל מהלכים נוספים עבור חנן מור. חנן מור מעוניינת להכניס לפרויקט שותפים בשיעור של 30%-50%.
שדה דב הוא פרויקט הדגל של חנן מור. החברה רכשה את הקרקע תמורת 1.5 מיליארד שקל באוגוסט 2021, במסגרת מכרז שבו זכו גם ישראל קנדה, לווינשטיין הנדסה ומבנה עצמה, כך שלזבידה יש היכרות עם הפרויקט. מדובר על קרקע בשטח של 7,600 מ"ר שבה חנן מור מתכוונת לבנות 381 דירות למכירה, 77 דירות להשכרה לטווח ארוך, מלון שבו 80 חדרים, ונדל"ן להשכרה בשטח 1,500 מ"ר. החברה מימנה 25% מעלות הרכישה ממקורות עצמיים ואת השאר באמצעות הלוואה של 1.3 מיליארד שקל, שנושאת ריבית של פריים+1%, שאותה נטלה בנובמבר 2021 ושאותה עליה לפרוע עד דצמבר 2024. חנן מור שעבדה את הקרקע כנגד ההלוואה. ההלוואה ניתנה בימים שבהם הריבית במשק הייתה אפסית. כלומר, הריבית על ההלוואה עמדה על 2.6%. כיום, לפי תנאי ההלוואה, הריבית עומדת על 7%.
סביבת הריבית הנוכחית גרמה לכך שפרויקט שדה דב הפך מקפיצת מדרגה מובהקת עבור חנן מור לסיבה לדאגה. וכך, מתחילת השנה ירדה מניית חנן מור ב־50%, ובכך השלימה צניחה של 80% ב־12 החודשים האחרונים. זאת בשעה שמדד ת"א־נדל"ן ירד ב־12.4% מתחילת השנה וב־40% ב־12 החודשים האחרונים. וכך, שווי השוק של חנן מור עומד כיום על 184 מיליון שקל, בעוד בשיא, בינואר 2021, הוא הגיע לכ־1.1 מיליארד שקל. גם שבע סדרות האג"ח של החברה, שהיקפן 728 מיליון שקל, הגיבו לכך. כיום הן נסחרות בתשואה של עד 14.5% (סדרה י"ב).
זבידה עזב את מבנה בחודש שעבר, לאחר שכיהן במשך תשע שנים כמנכ"ל החברה. זבידה נפרד ממבנה לאחר שהיחסים מול הדירקטוריון עלו על שרטון, זאת בשל העסקה שרקם לרכישת דסק"ש, וכן בשל דרישות שכר שהעלה. לפי הדירקטוריון, שבראשו עומד טל פורר, בנו של בעל המניות הגדול במבנה דוד פורר (18.6%), העסקה למיזוג עם דסק"ש נרקמה בלי לעדכן את הדירקטוריון. כמו כן, לפי ניתוח חיצוני של דרישות השכר של זבידה, שנעשה לבקשת דירקטוריון מבנה, אלה הסתכמו בכ־120 מיליון שקל לארבע שנים.
זבידה עזב לאחר שהגיע להסכמות עם דירקטוריון מבנה על כספי הפיצויים שיקבל ועל האופן שבו יוכל לממש את חבילת האופציות שקיבל בינואר 2020, שמגלמת הטבה של עשרות מיליוני שקלים. האופציות הוענקו במחיר מימוש של 7.93 שקלים, כשתקופת ההבשלה שלהן נקבעה על פני ארבע שנים ומועד הפקיעה על 5.5 שנים מיום הקצאתן. כיום האופציות בתוך הכסף. כדי להתגבר על המכשול שמאלץ את זבידה לממש את האופציות בתוך 180 יום ממועד עזיבתו, מבנה וזבידה הגיעו לסיכום שלפיו הוא יועסק כיועץ לחברה לענייני דאטה סנטרס, וכך הוא יוכל לממש את האופציות עד יוני 2025.
זבידה נחשב למי שיש לזקוף לזכותו את המהפך שעברה מבנה. עד 2015 מבנה הייתה בשליטת אליעזר פישמן ואז היא יצאה מידו במסגרת הליך פשיטת הרגל שעבר. נושי החברה לא רצו לתמוך בה פיננסית, וזבידה הוביל מהלך בזק של גיוס הון גדול, שאיפשר לחברה לשנות את פניה, וגם הפך אותה לכזו שאין בה עוד גרעין שליטה. כיום מבנה היא אחת מחברות הנדל"ן המניב הגדולות בישראל ושווי השוק שלה עומד על 7.6 מיליארד שקל.