סגור

בלעדי
עסקת המיזוג בין משק אנרגיה ודליה אנרגיה על סף חתימה

עם השלמת העסקה, הדורשת את אישור אסיפת בעלי המניות של משק אנרגיה, יחזיקו משקי הקיבוצים 68%‑70% ממניות האחרונה. משק אנרגיה עצמה תחזיק ב־40% ממניות דליה אנרגיה. ארגוני הקיבוצים עודכנו בפרטי העסקה המתגבשת

עסקת המיזוג בין משק אנרגיה ומשקי הקיבוצים, בעלי השליטה בדליה אנרגיה, מצויה על סף חתימה.


ל"כלכליסט" נודע כי מהלך המיזוג מגיע לסיומו כארבעה חודשים מאז פורסם על בחינת המהלך. בסיומו, נקבע כי משקי הקיבוצים יחזיקו בכ־68%־70% ממניות משק אנרגיה, שבעצמה תחזיק ב־40% ממניות דליה אנרגיה. העסקה תחתם בימים הקרובים, לאחר ששתי החברות סיכמו על תנאיה.

2 צפייה בגלריה
תחנת הכוח דליה תחנת כוח דליה אנרגיה
תחנת הכוח דליה תחנת כוח דליה אנרגיה
תחנת הכוח דליה אנרגיה
(צילום: דגן פתרונות דיגיטליים)

בכך, מקימה התנועה הקיבוצית חברת אנרגיה קונבנציונלית ומתחדשת ענקית. משק אנרגיה הבורסאית, שבשליטת (52.2%) שמונה ארגונים כלכליים של הקיבוצים, רוכשת את אחזקות קבוצת משקי הקיבוצים בחברת דליה אנרגיה (40.7%), ואת פעילות הסחר בחשמל והחלוקה והאספקה של חשמל לקיבוצים בחברה. זאת, בתמורה להקצאת מניות בחברת משק אנרגיה, שנסחרת בבורסה בשווי של 561 מיליון שקל, לאחר שמנייתה טיפסה ב־6.2% אתמול.
במהלך ארבעת החודשים האחרונים, בחנה ועדה בלתי תלויה של משק אנרגיה שהורכבה מהדירקטורים הבלתי תלויים והחיצוניים בחברה, יעל אנדורן, ורדה קלל ודורית בן סימון את תנאי העסקה ובסופו של דבר הגיעה למתווה המומלץ. הוועדה לוותה בעו"ד ליאור פורת ממשרד גורניצקי. מתווה העסקה הוצג בפני חלק מארגוני הקיבוצים בארץ.
ניר גינברג ושרון זאוארבך מחברת MMS שימשו כיועצי הועדה הבלתי תלויה של משק אנגריה בעיסקה.
העסקה דורשת את אישור אסיפת בעלי המניות של משק אנרגיה כעסקת בעלי עניין, בשל החפיפה החלקית בין בעלי מניותיה של משק אנרגיה לבין בעלי מניותיה של דליה אנרגיה.
דליה אנרגיה מוחזקת על ידי קבוצת משקי הקיבוצים (40.7%); חברה בבעלות ג'ורג' חורש (21%); קרן תש"י (5%); קבוצה של צבי ברק, דניאל חודיסמן וקרנות ההשתלמות לגננות ולמורים (20%), וקרן סיגמא אפסילון (13%). החברה הקימה ומפעילה את תחנת הכוח באתר צפית. מדובר באחת התחנות הגדולות בארץ שהספקה 912 מגה־ואט, בטכנולוגיה של מחזור משולב באמצעות שתי טורבינות גז וקיטור.

2 צפייה בגלריה
חן מלמד מנכ"ל משקי אנרגיה שדות סולאריים ב כפר טראבין אל סאנע ב נגב
חן מלמד מנכ"ל משקי אנרגיה שדות סולאריים ב כפר טראבין אל סאנע ב נגב
חן מלמד מנכ"ל משקי אנרגיה; ברקע, שדות סולאריים בכפר טראבין אל סאנע בנגב
(צילום: דאוד עבד אל חי)

דליה אנרגיה ניסתה להנפיק את מניותיה בבורסה בחודש מרץ 2021 לפי שווי חברה של 4.5 מיליארד שקל, אולם ההנפקה נכשלה, לאחר שחלק מהמשקיעים, ובראשם קרן תש"י, לא התלהבו מאופק הצמיחה המוגבל של החברה, ומהעובדה שלא היתה לה כל נוכחות בתחום האנרגיה המתחדשת.
משק אנרגיה, שמנוהלת ע"י חן מלמד, מובילה את המיזוג עם דליה אנרגיה, שמנוהלת ע"י עובד דבי, כדי לבנות חברת אנרגיה שמזכירה את או.פי.סי שבשליטת עידן עופר וקנון (59%). החברה הממוזגת תחזיק בתחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל, שמספקת 5% מכושר ייצור החשמל בישראל; במתקנים פוטו־וולטאיים שמחוברים לרשת שהספקם 102 מגה־ואט; בנכסים בהקמה ולאחר זכייה במכרזים שהספקם 367 מגה־ואט, ונכסים בפיתוח שהספקם 1,209 מגה־ואט.
דליה אנרגיה מייצרת תזרים מזומנים של מיליארד שקל, כך שרכישת אחזקות משקי הקיבוצים בחברה תספק לחברת משק אנרגיה תזרים מזומנים חזק ויציב, שיוכל לממן את ההשקעות במתקנים הפוטו־וולטאיים שלה, שנמצאים בהליכי פיתוח, ולהאיץ את כניסתה לתחומים משיקים כמו אגירת אנרגיה, והקמה ותפעול של עמדות טעינה לרכבים חשמליים.
יחס ההחלפה משקף למשק אנרגיה שווי של 623 מיליון שקל, פרמיה של כ-15% מעל שווי השוק של החברה בבורסה ומשקף לפעילות הנרכשת שווי כולל של כ-1.32 מיליארד שקל. לטענת החברה השווי תואם את טווח הערכת השווי של היועצים הכלכליים של הוועדה, ומשקף לדליה אנרגיה שווי חברה של 3.18 מיליארד שקל, ולשאר רכיבי הפעילות הנרכשת שווי של 28 מיליון שקל. השווי נמוך משמעותית מהשווי אליו כיוונה דליה בהנפקה לפני חצי שנה אבל לדברי גורמים בשוק ההון הוא עדיין גבוה.