סגור

אלטשולר שחם מציג שפל של שנה וחצי ברווח הנקי ברבעון השלישי

הרווח הנקי של חברת הגמל נחתך ב־35% לעמת הרבעון המקביל, ל־50.5 מיליון שקל, זאת אחרי שמתחילת השנה שווי הנכסים המנוהלים שלה איבד כמעט 70 מיליארד שקל. המשקיעים אהבו את שורת הרווח והמניה אלטשולר שחם פיננסים עלתה ב־3.2%

הנכסים ואיתם ההכנסות והרווחים של אלטשולר שחם ממשיכים במגמת הנסיגה. אלטשולר שחם פיננסים, החברה־האם הציבורית של אלטשולר שחם גמל ופנסיה הפרטית והחברה־הבת של בית ההשקעות הפרטי אלטשולר שחם — פרסמה את הדו"ח הכספי לרבעון השלישי והציגה שפל של שנה וחצי ברווח הנקי, שנחתך ל־50.5 מיליון שקל, ירידה של 35% לעומת הרבעון המקביל שבו עמד הרווח על 77 מיליון שקל וירידה של 7% לעומת הרבעון הקודם שבו הרווח הנקי עמד על 53.8 מיליון שקל.
ירידה זו ברווח הנקי היא תוצאה ישירה של התכווצות עמלות מניהול קופות גמל שגבתה החברה, בעקבות הנטישה המתמשכת של לקוחות לטובת המתחרים ובעקבות התשואות השליליות של החברה שמקטינות את שווי הנכסים.
מתחילת השנה התכווצו נכסי אלטשולר שחם בכמעט 70 מיליארד שקל - משיא של 244 מיליארד שקל, ל־179 מיליארד שקל נכון לסוף הרבעון השלישי. מתוך כך גם הכנסות החברה מעמלות קטנו מ־390 מיליון שקל בסוף 2021, למעט יותר מ־300 מיליון בסוף הרבעון השלישי, כלומר בתוך תשעה חודשים קטנו הכנסות החברה בכמעט רבע. שיא הנכסים בתחילת השנה נרשם לאחר רכישת פסגות ומיזוג קופות הגמל של בית ההשקעות - שניהלו 50 מיליארד שקל, לתוך הקופות של אלטשולר. אולם, בעקבות תשואות החסר של אלטשולר שחם למול המתחרים, ירדו הנכסים של חברת הגמל הגדולה בישראל לשפל של שנה וחצי, וכיום הם קטנים יותר מהנכסים שהיו ברשותה עוד טרם רכישת פסגות.
לאורך השנים דגלו באלטשולר שחם בחשיפה גבוהה למניות, בעיקר במסלולים הכלליים שבהם מנוהלים מרבית הנכסים. גילעד אלטשולר, המנכ"ל המשותף והדמות שמובילה את מערך ההשקעות, התבטא באופן פומבי ביחס לכך שלפי דעתו הציבור הישראלי סובל מחשיפת חסר לשוק המניות בהשוואה לחוסך האמריקאי הממוצע, שכן החשיפה הממוצעת של החוסך בישראל עומדת על 40% בעוד בארה"ב החשיפה הממוצעת עומדת על 60%. עוד טען אלטשולר כי מוטב לחוסך הישראלי להשקיע שיעור גבוה יותר בנכסים מחוץ לישראל על מנת לפזר סיכונים.
במהלך השנה, לאור הירידה בשווקים על רקע הפלישה הרוסית לאוקראינה, בית ההשקעות הגדיל את החשיפה שלו למניות תוך ניצול מחירן הזול, להשקפתו, אך לאחרונה בית ההשקעות הוריד במעט את החשיפה שלו למניות, ובאופן יחסי הוא ביצע את ההורדה החדה ביותר מבין בתי ההשקעות. המהלכים הללו לא הטיבו עם החוסכים של אלטשולר שחם בעקבות המגמה השלילית בשוק המניות לאורך השנה הנוכחית, ולנוכח התשואה העודפת שהניב שוק המניות המקומי לעומת שוק המניות בארה"ב. כך, מזה חודשים רבים חברת הגמל של אלטשולר שחם נמצאת בתחתית טבלת התשואות, ובמסלול הכללי בקרנות ההשתלמות היא גם נמצאת בתחתית הטבלה במרבית קבועי הזמן שעליהם מסתכלים בשוק — מתחילת 2022, בשלוש השנים האחרונות ובחמש השנים האחרונות.
על פי יאיר לוינשטיין, המנכ"ל המשותף באלטשולר, הדו"ח מציג את העוצמה של חברת הגמל, מאחר שגם בתקופה בה עוזבים אותה חוסכים היא עדיין מציגה רווחיות גבוהה. עוד הוסיף לוינשטיין כי דבר לא השתנה בצוות ההשקעות של החברה, זאת חרף העובדה שגייסה מנהל השקעות חדש. "אנחנו נמצאים בסייקל פחות טוב ועדיין מרוויחים 50 מיליון שקל ברבעון, זו עוצמה". לגבי השאלה של הורדת דמי ניהול, על מנת להילחם בעזיבת הלקוחות ועל רקע תשואות החסר, הבהיר לוינשטיין כי זה לא על הפרק.
על רקע הדו"ח נסחרה מניית אלטשולר שחם פיננסים במגמה חיובית והוסיפה 3.2% לשווייה, אך מתחילת השנה הנוכחית איבדה המניה 55% מערכה, לשווי שוק של כ־1.5 מיליארד שקל. אומנם מדובר על שווי גבוה מזה שלפיו החברה הונפקה ב־2019 - 900 מיליון שקל - אולם שווייה הנוכחי רחוק מאוד מהשיא שאליו הגיעה במהלך 2021, ואשר עמד על 4.5 מיליארד שקל.
על רקע תשואות החסר של בית ההשקעות גייסה לאחרונה החברה את מנהל ההשקעות זיו גיל, שניהל בעבר את קרן הגידור רימון עד לסגירתה ב־2020. גיל ישמש כחבר ועדת ההשקעות של אלטשולר שחם גמל ופנסיה. מעבר לשינויים בצוות ניהול ההשקעות, אלטשולר שחם חווה גם שינויים בהנהלה. לפני כשבועיים עזבה את דירקטוריון אלטשולר שחם פיננסים גליה ז'אן בר וילף שבועיים בלבד לאחר שכהונתה חודשה לשנה נוספת, ואת מקומה בדירקטוריון תתפוס אמא שלה, רוני בנין בר. משפחת בר היא השותפה השקטה בבית ההשקעות, שמחזיקה בכ־10% מאלטשולר שחם, 2.67% בחברת הגמל והפנסיה ו־5% בקרן הגידור של בית ההשקעות נץ גידור. לבר וילף יש קשרים נוספים עם בית ההשקעות וחברות הגמל. מאז 2014 אלטשולר שחם גמל ופנסיה שוכרת את משרדיה בחיפה מבר וילף. המשרדים משמשים בעיקר את מחלקת שירות הלקוחות של החברה.