סגור
 יהונתן כהן בעל השליטה בגיבוי חברת אשראי חוץ-בנקאי
יהונתן כהן, בעל השליטה בגיבוי אחזקות (צילום: אייל יצהר)

גיבוי לא דיווחה על מצבה הכספי, ודירוג האג"ח ממשיך ליפול

גיבוי אחזקות, שחובותיה האבודים מוערכים בעשרות מיליוני שקלים, לא פרסמה דו"חות לרבעון השני. על רקע זאת, מידרוג הורידה בפעם השנייה בתוך שבוע את דירוג האג"ח שלה - לרמה אחת לפני הרמה הנמוכה ביותר

חברת האשראי החוץ־בנקאי גיבוי לא תפרסם את דו"חותיה הכספיים עבור הרבעון השני במועדם. החברה, שעוסקת במתן אשראי כנגד צ'קים של לקוחות ומתמודדת עם חובות אשראי מסופקים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, הודיעה כי אין ביכולתה לפרסם את הדו"חות עד לסוף אוגוסט - המועד האחרון לפרסומם. על רקע ההודעה, מניית גיבוי נסחרה אתמול בעליות של עד 3.1%, ככל הנראה מתוך תקווה כי החברה תוכל לפרסם את הדו"חות בחודש הקרוב וכי אינה עומדת בפני פירוק. שווי החברה מסתכם כיום ב־13 מיליון שקל, לאחר שמתחילת השנה איבדה מנייתה 92%.
גיבוי אחזקות, בהוראת הדירקטוריון, תנסה לפרסם את הדו"חות עד ל־23 בספטמבר. בנוסף, החברה תנסה להעריך מחדש את היקף האשראי שניתן בסניף הצפוני שנמצא בסיכוני גבייה. בפרסומה האחרון העריכה גיבוי כי החוב האבוד מהסניף הצפוני יגיע ל־38 מיליון שקל, ואולם בבדיקה פנימית שנערכה בגיבוי, בהובלת החוקר הכלכלי עופר אלקלעי, עלה כי הסכום הסופי עלול להיות גבוה יותר. תיק האשראי של סניף מזרע, הסניף הצפוני של גיבוי, מהווה כמעט 60% מהתיק של החברה ומסתכם ביותר מ־300 מיליון שקל. לחברה סניפים גם בתל אביב ובכפר סבא, אך על רקע קריסת סניף מזרע, שני הסניפים הנוספים לא מעניקים אשראי חדש ללקוחות אלא מתמקדים בגביית החובות הקיימים.
החוב של גיבוי לבנקים מסתכם ב־130 מיליון שקל, ומובטח על ידי שעבוד בצ'קים בהיקף של 224 מיליון שקל - מתוכם צ'קים עם מועד פירעון של עד נובמבר 2022 בהיקף של 115 מיליון שקל. ההמחאות הקצרות המשועבדות לבנקים מהוות את הרוב המוחלט של ההמחאות שבידי גיבוי לחודשים הקרובים - בשל הסדרים עם לקוחות ופריסת תשלומים לתקופות ארוכות יותר.
בתחילת השנה, כדי להגדיל את מסגרות האשראי לחלוקה של החברה, גייסה גיבוי אג"ח בבורסה בהיקף של כ־140 מיליון שקל בשתי סדרות: א' וב'. על רקע אי־פרסום הדו"ח הרבעוני, מידרוג הורידה אתמול את דירוג האג"ח של גיבוי לרמה של Ca.il ושינתה את כיוון הבחינה של החברה מבחינה עם השלכות שליליות בעתיד לבחינה ללא כיוון ודאי. הורדת הדירוג משקפת הערכה לכך שכושר ההחזר האשראי של גיבוי חלש באופן קיצוני וכי החברה קרובה מאוד למצב של כשל פירעון עם כמעט ללא סיכויים כלשהם להחזר קרן וריבית. הדירוג הנוכחי הוא אחד לפני הרמה הנמוכה ביותר (C) שמעיד על אי־יכולת החזר מוחלטת.
להערכת מידרוג, תיק האשראי הנוכחי של גיבוי הוא 390-350 מיליון שקל, כשרובו שייך לסניף צפון. על כן, מידרוג ערכה תרחיש רגישות שבו שווי נכסי החברה נכון לתחילת אוגוסט הופחת ב־50%-40% "לאור אי־ודאות גבוהה באשר לשיעור הגבייה של תיק האשראי, בין היתר בהינתן גילוי חשד למעילות בחברה, והידרדרות במצבה הפיננסי והעסקי של החברה". תחת תרחיש הפחתה זה וההנחה כי רוב הצ'קים שמתקבלים בחברה מופנים לבנקים שעמם עובדת גיבוי - לאומי, דיסקונט ומזרחי טפחות - יכולת השבת החוב כמעט אינה קיימת בגיבוי.
פרסום הדירוג של גיבוי נעשה לאחר חשיפת "כלכליסט" שלפיה בשבוע שעבר הודה בעל השליטה בגיבוי, יהונתן כהן, בפני בעלי האג"ח של החברה כי בעקבות סגירת מסגרות האשראי על ידי הבנקים ובשל העובדה שהחברה לא נותנת אשראי ללקוחות נוספים, הוא רואה בסבירות נמוכה את היכולת של החברה לשלם את החוב הציבורי, בהנחה שהבנקים ימשיכו לפרוע את האשראי שנתנו לגיבוי השנה. בהתאם, מחיר האג"ח צלל בעשרות אחוזים ביום הפגישה. אתמול אג"ח ב' שנפדתה ב־2025 נסחרה בתשואה של 75%, ואג"ח א' שנפדתה בסוף השנה נסחרה בתשואה של 760%.
הורדת הדירוג הנוכחית של מידרוג מתרחשת שבוע בלבד לאחר הורדת דירוג קודמת לחוב של גיבוי מרמה Baa1 ל־Ba1 עם השלכות שליליות. כלומר, מידרוג הורידה את הדירוג של גיבוי בתשעה שלבים בבת־אחת. כך או כך, הורדות הדירוג של מידרוג הן בבחינת מעט מדי ומאוחר מדי עבור המשקיעים שרכשו אג"ח שערכן צלל החודש ב־41% ו־47% (א' וב' בהתאמה). זאת במיוחד בשל העובדה שמידרוג בחרה להעלות את דירוג האג"ח של החברה בפברואר - אף שתיק האשראי שלה זינק ל־400 מיליון שקל בשנה וחצי, בהובלת הסניף הצפוני. בסקירה האחרונה של מידרוג על גיבוי לא ניתן היה למצוא התייחסות לצמיחה המואצת בסניף אחד, למעט הערה שולית על כך שהגדלת תיק אשראי עשויה להגדיל את הסיכונים.