פרשנותפדרמן צלח מכשול אחד, נותרו לו עוד כמה בדרך לשליטה בבזן
פרשנות
פדרמן צלח מכשול אחד, נותרו לו עוד כמה בדרך לשליטה בבזן
אחרי שהמכשול המשפטי לאישור הסדר החוב הוסר, נותר לראות באילו צעדים ינקטו האחים חג'ג' שבזן ברחה להם מהידיים, האם יצליחו רוכשי השליטה לשלם 90 מיליון שקל השבוע ולגייס חוב חדש, והאם חתניו של בני שטיינמץ יקבלו חותמת כשרות
השבוע הגורלי של הסדר החוב: דבוקת השליטה בחברת הפטרוכימיים, דיוויד ועדי פדרמן, יעקב גוטשטיין ואלכס פסל, עשתה צעד משמעותי לקראת קבלת היתר שליטה מחודש בבתי הזיקוק בחיפה, אך הפעם עם שותפים חדשים. עם זאת, בפני הקבוצה עומדים מכשולים נוספים בדרך להשלמת הסדר החוב ורכישת השליטה בבתי הזיקוק. שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, חגי ברנר, אישר אתמול את הסדר החוב של חברת פטרוכימיים עם מחזיקי האג"ח שלה, שכולל תספורת של כמיליארד שקל.
מחזיקי ארבע סדרות האג"ח של החברה אישרו עוד קודם לכן את ההסדר שכרוך בתספורת של כמיליארד שקל. פטרוכימיים רוצה לרכוש את השליטה בבזן תוך מימוש זכות סירוב שמוקנית לה מכוח הסכם, על עסקת מכירת מניות החברה לישראל בבזן (16.7%) לאחים צחי ועידו חג'ג' תמורת 550 מיליון שקל.
השופט ברנר הבהיר בדיון לנציגי איגוד ערי המפרץ חיפה, שהתנגדו לאישור העסקה, כי בית המשפט הכלכלי איננו המקום שבו הם אמורים לשטוח את טענותיהם, ואמר להם "אתם לא בבית המשפט הנכון. פסילת ההסדר תגרום לנזק של מאות מיליוני שקלים לבעלי החוב מחזיקי האג"ח. אתם רוצים להעניק שיפוי לדבר כזה"? עם זאת, המכשולים שעומדים עדיין בפני הפטרוכימיים בדרך לשליטה המחודשת והבלעדית בבזן אינם מבוטלים. בראש וראשונה האחים חג'ג' שלא יוותרו בקלות על העסקה שהגו וביצעו בפברואר השנה, לרכוש את השליטה בבזן מידיו של עידן עופר, מתוך כוונה נדל"נית בעיקר, אם כי גם עם תוכנית להבריא את בזן כחברה תפעולית. לפני כמה שבועות טענו האחים במכתב לפטרוכימיים כי החברה לא עמדה בכמה התחייבויות שהיה עליה לשאת בהם, במישור הטכני בעיקר, כמו הצהרה על היקף המזומן בקופת חברה. יהיה מעניין לראות כיצד האחים יתמודדו עם דילמה של מאבק בהסדר שכולל את מרבית הגופים המוסדיים הגדולים, עם ההשלכות של עימות מולם.
מכשול שני הוא הזרמה של 100 מיליון שקל עד 9 בספטמבר, כלומר בסוף השבוע. הסכום אמור להיות מוזרם בידי בעלי השליטה הנוכחיים והשותפים שלהם להסדר (50%) אדר שוורץ, אוהד שוורץ (שניהם חתניו של בני שטיינמץ), מייקל בוברוב שהוא נציג טרפיגורה בישראל ומנהל הפעילות שלה, ויונה פוגל, לשעבר מנכ"ל פז. הקבוצה כבר הפקידה 10 מיליון שקל בנאמנות למחזיקי האג"ח ואם לא תעביר את יתרת 90 מיליון השקלים, סכום זה יחולט.
מכשול שלישי הוא גיוס של 485 מיליון שקל בסדרת אג"ח חדשה במקום חוב של 1.25 מיליארד שקל למחזיקי שלוש סדרות אג"ח, כאשר הרביעית ממירה את חובה ל־8% ממניות בזן שמשועבדות לה. המכרז המוסדי ייערך כבר מחרתיים, יום חמישי. מדובר בסדרה בריבית של כ־7%, לפדיון סופי עד 2027 שבה הקרן משולמת בסוף התקופה באפריל 2024 ואשר לה משועבדות מניות בזן בשווי מיליארד שקל, כך שנראה שהגיוס יסתיים בחיוב.
מכשול רביעי להשלמת העסקה נוגע לקבוצה החדשה שנכנסת לשליטה. זו של חתניו של שטיינמץ. פטרוכימיים קיבלה בקלות יחסית את ההיתר המחודש, חרף מאבקם של ארגוני הסביבה בהסדר. משרד האוצר, בבואו להעניק את ההיתר יבחן שאלות מהותיות כמו מקור ההון של גרין אויל, ובעיקר השאלה אם בני שטיינמץ עומד מאחורי ההון הזה, במקביל לחשדות השוחד מולו בעולם. שטיינמץ הכחיש באמצעות דוברו כל קשר למימון של גרין אויל ולהונה. מבחינת פדרמן, אין כאן בעיה מהותית. במקרה שהקבוצתה לא תקבל היתר שליטה, היא תוכל להעמיד את חלקה למכירה לגורם שכן יקבל שליטה, ובמקרה הזה לפדרמן יהיה שותף חדש, אבל היתר השליטה שלו ישאר בתוקף.
מכשול משמעותי שעמד בפני פדרמן היו ארגוני הסביבה. השרים אביגדור ליברמן וקארין אלהרר חתמו על היתר השליטה המחודש לפטרוכימיים כבר שלשום. ראש הממשלה יאיר לפיד דחה את ההחלטה עד לאחר הדיון בבית המשפט. אחרי קבלת ההחלטה על ההסדר שיגרה פטרוכימיים מכתב ללפיד, במהלך מתבקש, ובו הודיעה לראשונה ללפיד כי תעמוד במחויבותה ותשתף פעולה עם כל הגורמים הרלבנטיים למימוש החלטת הממשלה 1231, שלפיה יפונו חברות האנרגיה המזהמות ממפרץ חיפה בעשור הקרוב. האמירה, שלפיד המתין לה, תאפשר לו לחתום על ההיתר, וייתכן שעשה זאת אחרי סגירת הגליון.
פדרמן מציג - נס מיליארד השקל: הסיטואציה הנוכחית שבה מוצא את עצמו דיוויד פדרמן היא כמעט בגדר נס. ואפילו נס כפול. עד לפני שבועות בודדים הוא ומשפחתו היו חלק מקבוצת בעלי שליטה, שהם בעלי שליטה על הנייר בלבד, בגופה בורסאית, שכן פטרוכימיים היא חברה חדלת פירעון שאין ביכולתה לעמוד בהתחייבויות הענק שלה, בהיקף של 1.65 מיליארד שקל, לבעלי האג"ח.
והנה, אתמול, לאחר שניתן אישור בית המשפט להסדר הנושים שהוצע על ידי פטרוכימיים, עולמו של פדרמן השתנה באחת: הוא ושותפיו בפטרוכימיים, חברה ששווי השוק שלה עומד על כ־4 מיליון שקל בלבד, בדרך להיות בעלי השליטה בבתי הזיקוק (בזן) – חברה ששווי השוק שלה עומד על 4.2 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה זינקה השנה ב־54%. זאת תוך שהם מבצעים תספורת של כמיליארד שקל על החוב של פטרוכימיים. מדובר בתספורת שמכניסה את פדרמן ושותפיו למועדון שכולל דמויות כמו לב לבייב, יצחק תשובה, נוחי דנקנר ואליעזר פישמן, ואיכשהו היא חומקת מתחת לרדאר של תשומת הלב הציבורית ומתקבלת כמעט בשוויון נפש.
כמה זה יעלה לפדרמן ושותפיו? לא הרבה. בעלי השליטה הנוכחיים בפטרוכימיים יזרימו, יחד עם שותפים חדשים שעליהם נמנים חתניו של בני שטיינמץ, 100 מיליון שקל לחברה.
איך כל זה קרה? בזכות הסערה המושלמת. פטרוכימיים חישבה את קיצה לאחור, ובעלי האג"ח שלה אף מימנו את הפעילות שלה. והנה הגיעו האחים חג'ג' שביקשו לקנות את מניות השליטה מידי החברה לישראל של עידן עופר, שותפתה הוותיקה של פטרוכימיים לשליטה בבזן, תמורת 550 מיליון שקל, הפנו את הזרקור לפוטנציאל הנדל"ני שטמון בבזן, הזניקו את המניה (שקיבלה גם רוח גבית מהמלחמה בין רוסיה לאוקראינה שהעלתה את מחירי האנרגיה בכל העולם וגם את קרנן של החברות הפועלות בתחום הזה) ועוררו את התיאבון של פטרוכימיים לממש את זכות הסירוב שלהם לעסקה.
רק שלפטרוכימיים לא היה את הסכום הדרוש. בעלי האג"ח בחנו דרכים לממש את זכות הסירוב והבינו שבשל הרגולציה אין ברירה אלא לעשות זאת באמצעות בעלי השליטה הנוכחיים בבזן. זאת משום שהיתר השליטה בבזן, שהמדינה מעניקה שכן בזן היא נכס חיוני, הוא רחב במיוחד, והוא כזה שמוענק אישית לא רק לחברה אלא גם לבעלי השליטה בה, לאחר בדיקות מדוקדקות שמבצעת המדינה. להוציא את בעלי השליטה בפטרוכימיים מהתמונה ולקבל היתר שליטה חדש זה לא בלתי אפשרי, אבל זה לוקח הרבה זמן; זמן שאין לאף אחד מהצדדים, שכן את זכות הסירוב יש לממש עד 15 בספטמבר, עוד תשעה ימים, אחרת עופר מוכר את מניות השליטה לחג'ג'.
וכך מוצאים את עצמם פדרמן ושותפיו, שדה־פקטו כבר נעלמו מהנוף העסקי וחדלו לתמוך בחברה חדלת הפירעון, שוב במרכז העניינים, עם נכס ששווה מיליארדים ועם לגיטימציה כמעט מלאה מהמוסדיים שמנהלים את החסכונות של הציבור, שיספגו תספורת גדולה, שאולי, בעתיד, תצדיק את עצמה. אולי.