סגור
אלפרד אקירוב יו"ר אלרוב נדל"ן
אלפרד אקירוב יו"ר אלרוב נדל"ן (צילום: עמית שעל)

אקירוב: "לא אמחק את אלרוב מהמסחר כדי לרכוש שליטה בכלל ביטוח"

אלפרד אקירוב אמר לכלכליסט כי הוא ממשיך לבחון את האפשרויות לקבלת היתר השליטה בכלל. ההחזקה במניות כלל סייעה לאלרוב שבשליטתו לעבור לרווח ברבעון השני. ההכנסות מהפעילות המסורתית של בתי המלון והנדל"ן המניב זינקו בעד 30%

אלפרד אקירוב לא מוותר: בעל השליטה באלרוב נדל"ן ומלונאות (87%), נתקל בשנתיים האחרונות בכתף קרה מצידה של רשות שוק ההון בכל הנוגע לרצונו לקבל היתר שליטה ולהעלות את היקף החזקותיו בכלל החזקות, חברת האם הציבורית של כלל ביטוח, שאלרוב מחזיקה בה 14%.
כחלק מהדרכים לקידום המהלך נבחנה האפשרות למחיקתה של אלרוב מהמסחר, כדי שלא תיחשב כחברת שכבה לצורכי החוק לקידום התחרות ולצמצום הריכוזיות. אולם בשיחה עם "כלכליסט" אתמול אמר אקירוב: "עדיין לא החלטנו לגבי התוכניות ארוכות הטווח בנוגע לכלל, אנחנו בודקים את האפשרויות וממשיכים בחשיבה. מחיקת אלרוב מהמסחר לא על הפרק בשלב זה".
אלרוב סוגרת את הרבעון השני של 2023 עם רווח של 29 מיליון שקל המיוחס לבעלי המניות שלה, בעקבות צמיחה בהכנסות בשני מגזרי הפעילות שלה: המלונאות והנדל"ן המניב, לצד הכנסות של 100 מיליון שקל ממניות כלל ובנק לאומי שברשותה, ולמרות הפסדים של 111 מיליון שקל מירידת שווי נכסיה.
בסיכום המחצית הראשונה כולה רושמת אלרוב הפסד של 76 מיליון שקל, המהווה עלייה של 17% לעומת המחצית המקבילה, בעיקר בגין הפסד של 113 מיליון שקל ברבעון הראשון מהחזקותיה בניירות ערך.
במגזר המלונאות לאלרוב חמישה מלונות יוקרה, בהם מצודת דוד וממילא בירושלים ושלושה אחרים בפריז, לונדון ואמסטרדם, שבהם יותר מ־1,000 חדרים. במגזר הנדל"ן המניב היא מחזיקה ב־41 נכסים מניבים, שלושה מהם בישראל, בהם בית אסיה בתל אביב ואזור המסחר ממילא בירושלים, והשאר בצרפת, אנגליה ושוויץ.
ברבעון השני נהנתה אלרוב משיפור של 30% בהכנסותיה מבתי המלון שהגיעו ל־250 מיליון שקל. זאת בהשפעת עלייה חדה במחירי החדרים. כתוצאה מכך נרשם במחצית רווח תפעולי מגזרי של 107 מיליון שקל לעומת 68 מיליון שקל במחצית המקבילה, התוצאה הטובה ביותר מאז פתיחת המלונות.
בנדל"ן המניב נרשם ברבעון השני שיפור של 24% ל־117 מיליון שקל ושל 20% בסיכום המחצית ל־224 מיליון שקל. זאת, בעקבות צמצום השטחים הפנויים בנכסים בשוויץ, עלייה בשער החליפין של הפרנק השווייצרי ועלייה בדמי השכירות בנכסים בישראל.
החזקותיה של אלרוב במניות כלל (598 מיליון שקל) ובנק לאומי (112 מיליון שקל) הניבו לה הכנסה רבעונית של כמעט 100 מיליון שקל לאור ההתאוששות במניית כלל (עלייה של 13% במהלך אפריל — יוני). אולם בעקבות הפסד מהן של 113 מיליון שקל ברבעון הקודם (ירידה של 18% בשווי המניה בינואר עד מרץ) בסיכום המחצית מגיע ההפסד של אלרוב מניירות הערך ל־14 מיליון שקל (לעומת הפסד של 187 מיליון במחצית המקבילה), כשמתחילת יולי נרשם מהם הפסד של 36 מיליון שקל נוספים.
בנוסף ספגה אלרוב הפסד רבעוני של 111 מיליון שקל מירידת שווי של נכסיה, מהם 82 מיליון שקל באלו באנגליה עקב עלייה בשיעורי ההיוון של תזרים המזומנים החזוי מהם.
לכך התווספו הוצאות מימון של 77 מיליון שקל ברבעון, לעומת 6 מיליון שקל ברבעון המקביל, ושל 138 מיליון שקל במחצית לעומת 9 מיליון שקל במחצית המקבילה. עיקר הפער נוגע לירידה של 80 מיליון שקל בהכנסות המימון משערוך עסקאות עתידיות להחלפת ריבית, ובהשפעת העלייה בריבית על התחייבויותיה של החברה.
כתוצאה מכל אלה, הרווח התפעולי הגיע ברבעון ל־127 מיליון שקל והרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ל־־29 מיליון שקל. זאת לעומת הפסד של 39 מיליון שקל ו־53 מיליון שקל בהתאמה ברבעון המקביל.
בסיכום המחצית מגיע הרווח התפעולי של אלרוב ל־75 מיליון שקל (לעומת הפסד של 39 מיליון שקל במחצית המקבילה אשתקד) ולבעלי המניות שלה מיוחס הפסד של 76 מיליון שקל, עלייה של 17% ביחס למחצית המקבילה. זאת בעקבות הפסד תפעולי של 52 מיליון שקל והפסד של 105 מיליון שקל המיוחס לבעלי המניות ברבעון הקודם.
לאלרוב חוב של 7 מיליארד שקל באשראי והלוואות בנקאיות שאינו צמוד למדד וכן אג"ח צמוד למדד בהיקף של 1.2 מיליארד שקל. עליית המדד הובילה לתוספת הוצאות מימון של 28 מיליון שקל במחצית הראשונה, לעומת 40 מיליון שקל במחצית המקבילה. כל עלייה של 1% במדד תוסיף 12 מיליון שקל להוצאות המימון השנתיות.
מחצית מההתחייבויות הן בריבית משתנה, ועליית הריבית גרמה לתוספת הוצאות מימון של 63 מיליון שקל ברבעון כשלהערכת החברה כל שינוי של 1% בריבית יוביל לעלייה של 39 מיליון שקל בהוצאות המימון השנתיות.
אספת בעלי המניות של אלרוב תתבקש לאשר באוקטובר את הארכת ההתקשרות עם אקירוב בכהונתו כיו"ר החברה ועם רעייתו חווה המכהנת בה בדרגת סמנכ"ל כנאמנת מיצוב וסטנדרטים של מלונות הקבוצה. עלות התגמולים השנתית של אלפררד אקירוב ב־2023 מוערכת ב־3.6 מיליון שקל ושל אשתו בכ־750 אלף שקל.