סגור
סמנכ"ל הטכנולוגיה של סנט־טק שהורשע ברצח הראל הרשטיק, ומנהל טכנולוגיות ראשי בסנט־טק פרופ' שמואל שפירא
הראל הרשטיק מימין ופרופ' שמואל שפירא (צילומים: איה בירגר, דולב ג'ולי)

פרופ' שמואל שפירא נאלץ לעזוב את סנט-טק של הראל הרשטיק

אחרי שמנכ"ל סנט-טק התפטר לפני חודש, כעת גם מנהל הטכנולוגיות הראשי אולץ לעזוב, משום שנדרש בצינון ברקע קשרי החברה עם המכון הביולוגי שאותו ניהל; יו"ר המועצה המדעית פרופ' זאב רוטשטיין: "סימן שאלה גדול מה כיוון החברה מהבחינה הפיננסית-ניהולית". במקביל, מנכ"ל רשת 13 לשעבר הוביל מהפכה בדירקטוריון נקסט ג'ן, שמנסה למזג לתוכה את סנט-טק, בעוד הרשטיק מתכונן לקרב משלו

פרופ' שמואל שפירא, מנהל המכון הביולוגי לשעבר, שמשמש מאז פברואר כמנהל הטכנולוגיות הראשי של סנט-טק מדיקל, עוזב את חברת הביומד שייסד הראל הרשטיק, הנימוק: "פרופ' שפירא נאלץ להודיע על הפסקת עבודתו בחברה בחברת סנט-טק לאחר שלא קיבל מנציבות שירות המדינה היתר לעבודה בחברה בתקופה זאת". כך דיווח אמש (ג') לבורסה השלד נקסט ג'ן, אשר מזה קרוב לשנתיים מנסה ללא הצלחה למזג לתוכו את סנט-טק.
בנציבות שירות המדינה גורסים כי שפירא נדרש לתקופת צינון בין תפקידו במכון הביולוגי בנס ציונה לבין כהונתו בסנט-טק, לאור שיתוף הפעולה שהחלה סנט-טק לקיים לפני כשנה (ושנמשך עד היום) עם הזרוע המסחרית של המכון הביולוגי. ההכרזה של סנט-טק על שיתוף הפעולה המחקרי נעשתה באוגוסט 2021, כמה חודשים לאחר עזיבתו של שפירא את המכון.
פרופ' שפירא לא הסכים עם טענת הנציבות שלא התירה לו להמשיך לעבוד בסנט-טק, אולם החליט שלא להילחם בה. בדיווח לבורסה צוין כי פרופ' שפירא ביקש להודיע לבעלי מניות החברות כי הוא "מאמין בסנט-טק ובמוצר אותו היא מפתחת, ויבדוק את האפשרות לקבל את היתר העבודה בעתיד כדי לחזור לסייע לחברה ככל יכולתו".
שפירא מונה בחודש פברואר השנה לתפקידו בחצי משרה, והחליף רשמית את הרשטיק בתפקיד, בין השאר במטרה להסית מעט את האש סביב החברה לאחר שב"כלכליסט" נחשף כי ה"מוח" הטכנולוגי שלה הוא הרשטיק, אשר הורשע כי רצח בשנת 96' את לוכד הנחשים יעקב סלע וישב 25 שנה בכלא עד שחרורו בשנה שעברה כ"אסיר ברישיון" עם מגבלות שונות.
עם זאת, הרשטיק ממשיך להיות בפועל "הרוח החיה" והגורם הדומיננטי בחברה, ולהחזיק בתפקיד טכנולוגי בכיר אחר בחברה, ופעל לצידו של שפירא כדי לקדם את פיתוח הטכנולוגיה של החברה שמתיימרת לזהות מחלות ונגיפים (בין היתר נגיף הקורונה) באמצעות נשיפה למכשיר "ינשופון".
עזיבתו של שפירא מגיעה פחות מחודש לאחר התפטרותו של מנכ"ל סנט-טק רן טל, גם הוא אחרי שבעה חודשים בלבד בתפקיד, על רקע הקשיים הפיננסיים של החברה, כפי שפורסם ב"כלכליסט". החברה נימקה אז את העזיבה של טל ב"אי בהירות בנוגע למימון התקציב הנדרש לפעילות השוטפת של סנט-טק".
הבעיה המרכזית של סנט-טק היא שעיכוב ובלימת המיזוג שלה לתוך נקסט ג'ן מזה כשנה בעקבות התערבותה ודרישותיה של רשות ני"ע, פגעו ביכולת של סנט-טק לממן את המשך פעילות הפיתוח. מצב זה אילץ את החברה לקחת הלוואות מנקסט ג'ן ומבעל המניות המרכזי בסנט-טק דרו מוריס, והעמיס על התקציב גם הוצאות גבוהות מאוד למימון קידום המיזוג. לאחרונה סנט-טק החלה לחפש נתיב חדש לבורסה כשבחודש שעבר חתמה על מזכר הבנות לא מחייב לקדם מיזוג משולש – שלה ושל חברת התרופות ההולנדית קוד-פארמה לתוך נקסט ג'ן.

פרופ' רוטשטיין: "כרגע יש סימן שאלה גדול מה הכיוון אליו החברה הולכת"

דמות שלישית מרכזית בסנט-טק, היא פרופ' זאב רוטשטיין, לשעבר מנהל בתי החולים הדסה ושיבא, שמונה בנובמבר אשתקד ליו"ר הוועדה המדעית המייעצת לחברה. בשיחה עם "כלכליסט" הבוקר (ד') אומר רוטשטיין כי "כרגע החברה נמצאת בסבב של החלטות פנימיות שגם יגזור את המעורבות שלי. הבעיות שישנן היום בחברה הן לא בעיות טכנולוגיות או מדעיות אלא בעיות פיננסיות כתוצאה מכך שהחברה לא הצליחה לממש את העסקה שלה בשוק ההון, ולכן כרגע יש סימן שאלה גדול מה הכיוון אליו החברה הולכת - אבל לא מהבחינה המדעית אלא מהבחינה הפיננסית-ארגונית-ניהולית".
לדברי רוטשטיין, "אני הצטרפתי לחברה מהצד המדעי כי חשבתי שזיהוי חומרים אורגניים נדיפים זה חלק חשוב מהרפואה המתקדמת והעתידית ואמרתי לעצמי שלא אדע מנוח אלא אם אכנס ואבדוק לגופו של ענין את הטכנולוגיה הזו. בשבועות האחרונים היה מאוד קשה להגיע לחברה ולהמשיך את תהליך המעקב שלי אחרי התוצאות ואת התרומה שלי מהבחינה המדעית, כי החברה כרגע מארגנת את עצמה. העזיבה של פרופ' שפירא היא בשל אילוץ מצד נציב שרות המדינה שקבע שהוא לא יכול להמשיך לעבוד כי הוא חייב צינון. הוא היה כוח מניע בהתפתחות המדעית, והעזיבה שלו כרגע יצרה ואקום ואני מחכה לראות איך הדברים יתפתחו. ברגע שהחברה תהיה בתוך הפעילות המדעית יהיה לי מה לעשות שם. הדברים יתבררו כנראה בשבועות הקרובים ואם תמשיך הפעילות המדעית של החברה בצורה כזו או אחרת, אני ארצה למצות את השאיפה שלי להגיע לטכנולוגיות שיזהו זיהומים חידקיים - כי זה מציל חיים".

הקבוצה של אבי בן טל משתלטת על דירקטוריון נקסט ג'ן

במקביל, היו אמש התפתחויות משמעותיות גם בדירקטוריון של נקסט ג'ן, לאחר שקבוצת משקיעים שמוביל אבי בן טל, עד לאחרונה מנכ"ל רשת13, הצליחה להשתלט על הדירקטוריון ולנצח בהצבעה את קבוצת המשקיעים שהוביל הראל הרשטיק.
בהצבעה שקיימו אתמול (ג') משקיעי נקסט ג'ן נבחרו חמישה דירקטורים חדשים שהציעה קבוצת בן-טל: חיים טולדנו, רחמים כהן גבורה, רונן נסים צדיק, דניאל בנלולו שמואל מישוק. מנגד, המשקיעים דחו את אישור מינוי כל הדירקטורים שהציעה קבוצת הרשטיק, כולל המינוי שהוצע על ידה לדח"צ במקום ח"כ לשעבר קולט אביטל שהתפטרה לאחרונה.
יו"ר נקסט ג'ן יעקב עמידרור, שקבוצת בן טל נסוגה מכוונתה הראשונית להחליפו, יוותר בתפקיד והשבוע גם אושרה בקשתו לקבל תגמול רטרואקטיבי על עבודתו בחברה ב-20% משרה מאז חודש מרץ 2021 - 13,200 שקל בחודש שישולמו לו במניות. מעתה הוא יקבל את השכר הזה על תפקידו וכן אושר לו תגמול עתידי בסכום כולל של 300 אלף שמותנה בהצלחת המיזוג ובתנאים נוספים.
בן טל ושותפים נוספים להשקעה בסנט-טק, המחזיקים גם במניות נקסט ג'ן, ראו בשנה האחרונה כיצד מניית השלד צונחת בעשרות אחוזים על רקע אי הצלחת המיזוג עם סנט-טק. בנוסף הם היו מוטרדים מהנעשה בחברות וממה שהגדירו כ"חוסר שקיפות מספק". זו התבטאה בין השאר בחשיפת "כלכליסט" בחודש מאי האחרון על דו"ח בדיקה של מומחה חיצוני לחברת סנט-טק, שהזמין דירקטוריון נקסט ג'ן, ולמרות הממצאים המטרידים שהוא העלה – הדו"ח לא דווח למשקיעים.
בין השאר, כתב הבודק החיצוני ד"ר אמיר תורן בדו"ח על סנט-טק: "אני חושב שהחברה כפי שהוצגה לי אינה בשלה להשקעה". הוא ציין שלסנט־טק יש אמנם "טכנולוגיה ייחודית ופטנט חזק", אולם תיאר "יתרונות תיאורטיים" שעדיין לא הפכו להוכחות קליניות ממשיות, וללא בידול ברור לעומת מוצרים מתחרים. עוד צוין שהחברה עדיין מתנהלת כחברת מו"פ ללא "מכשיר ולידי עובד", ללא תוכנית סדורה, ללא אבני דרך שיווקיות ומסחריות, ללא אסטרטגיית כניסה לשוק או מודל עסקי מאושר, בלי יד מכוונת ועם שורה של בעיות ניהוליות. "החברה צריכה לשנות פאזה", נכתב בדו"ח.
בן טל אמר הבוקר ל"כלכליסט" כי מטרת המהלך שהוביל היא "לדאוג שהחברה תתפקד יותר טוב, לאחר שהדברים התנהלו ללא שקיפות מספקת. נמשיך לפעול לקידום המיזוג לטובת המשקיעים בשקיפות ובהוגנות ואנו מקווים שהדברים יעבדו כעת יותר מהר אחרי שנתיים שבהם כלום לא זז. אנו לא מגיעים כדי להתנגד למיזוג או לעצור אותו, אלא כדי שהדברים יקרו".
הקבוצה של הראל הרשטיק נערכת לקרב על דירקטוריון נקסט ג'ן: בשיחה עם "כלכליסט" אמר הראל הרשטיק בתגובה: "למרות שפרופ' שפירא החל לעבוד כבר לפני חודשים רבים בסנט-טק ודיווח על כך לנציבות והכל היה ידוע, היא החליטה לפתע להחיל עליו צינון, בשל השת"פ בין המכון לחברה. פרופ' שפירא לא היה מעורב בשום שלב מצד המכון בהתנהלות מולנו, ומי שהיה אחראי על השת"פ זו הזרוע האזרחית של המכון, שחתמו איתנו ועובדים איתנו גם היום. עם זאת, עורכי הדין שלנו ייעצו שלא להתחיל במאבק, כי עד שהוא יסתיים שפירא כבר יוכל להגיש בקשה חדשה לקבל היתר לחזור לתפקיד. שפירא הוא אחד האנשים הראויים והחברה מאוד שמחה שהוא הצטרף אליה ותשמח שהוא יחזור בהמשך".
לגבי ההפסד של הקבוצה שלו בהצבעה על דירקטוריון נקסט ג'ן אמר הרשטיק כי "הבוקר הגשנו בקשה לכינוס אספה נוספת להצבעה חוזרת מאחר שתמונת האחזקה בחברה השתנתה דרמטית מאז תחילת אוגוסט – המועד הקובע על מנת להצביע באספה על מינוי הדירקטורים. אני יודע שנעשו פניות רשמיות לעורכי הדין של נקסט ג'ן מצד בעלי מניות שלא יכלו להצביע כי רכשו את המניות אחרי המועד הקובע".
לגבי המצב הפיננסי והניהולי בסנט-טק, אומר הרשטיק כי "החברה נמצאת כרגע בסיבוב גיוס ממשקיעים של כ-1.5 מיליון שקל נוספים לחברה - מתוכם אני אזרים כ-400 אלף שקל - כדי להמשיך את פעילותה ואת המיזוג עם חברת נקסט ג'ן. במקביל אנו נמצאים במו"מ עם שני מועמדים למינוי כמנכ"ל במקום רן טל ומי שיחליף את שפירא כמנהל טכנולוגיות ראשי יהיה ג'ף פרימן, אחד מאנשי הדאטה סיינס המובילים בעולם שהגיע לחברה לפני כמה חודשים ויכהן גם כמשנה למנכ"ל".