השורה התחתונה
קווליטאו חוששת ממלחמת הסחר הרבה יותר מהמלחמה בעזה
החברה מנס ציונה, שמפתחת ציוד בדיקה לתעשיית המוליכים למחצה, מייצאת כמעט את כל מוצריה, ומנייתה הנסחרת בת"א ייצרה תשואה נחשולית של מעל 1,500% בחמש שנים. אך מדיניות המכסים של טראמפ והגבלות על יצוא לסין, השוק העיקרי עבורה, מאיימות להפסיק את החגיגה
קווליטאו, שמפתחת ציוד בדיקה ייעודי לתעשיית המוליכים למחצה, נמנית עם קבוצה מצומצמת של חברות שלא הושפעו ממלחמת "חרבות ברזל".
לאור העובדה שפעילותה של קווליטאו מרוכזת בחברה־הבת בארה"ב, המלחמה לא השפיעה על תוצאותיה העסקיות. עם זאת, קווליטאו לא חפה מהשפעות שליליות של מלחמה אחרת – מלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין – שעלולה להרוס את החגיגה שניכרת הן בדו"חות הכספיים של החברה והן בשער המניה שלה.
2024 היתה שנת שיא לחברת קווליטאו, שהוקמה בשנת 1993 והונפקה לראשונה בבורסה בישראל בינואר 2000. בשורה העליונה ההכנסות צמחו ב־12.5% והסתכמו ב־46.2 מיליון דולר, ובשורה התחתונה הרווח הנקי עלה ב־13.1% והגיע ל־13.9 מיליון דולר.
בשנה שחלפה קווליטאו הציגה תוצאות שיא כתוצאה מעלייה בהזמנות ברחבי העולם בעקבות כניסה של טכנולוגיות אריזה מתקדמות שונות ליצרני מוליכים למחצה מובילים, כמו גם הגדלת הזמנות לטכנולוגיות מתקדמות אחרות בעלות ביקוש גבוה.
כאמור, קווליטאו מפתחת, מייצרת ומשווקת ציוד בדיקה ייעודי לתעשיית המוליכים למחצה, והפתרונות שהיא מציעה מסייעים ללקוחות של החברה לבדוק ולאפיין תופעות פיזיקליות מסוימות שגורמות לירידה באמינות פעולתם של מעגלים משולבים. הבדיקות האלו הן חלק ממערך הבדיקות הנדרשות להכשרת טכנולוגיות חדשות לייצור ולהבטחת האיכות והאמינות השוטפת של הרכיבים המיוצרים.
במבחן התוצאה, קווליטאו של 2024 שונה באופן מהותי מקווליטאו של 2014. בשורה העליונה ההכנסות גבוהות פי 4.4 מההכנסות של החברה עשור קודם לכן, ובשורה התחתונה קווליטאו עברה מהפסד של 2.4 מיליון דולר לרווח של 13.9 מיליון דולר.
שנת שיא גם לצבר ההזמנות
שנת השיא של קווליטאו חורגת מהדו"חות הכספיים והגיעה גם לצבר ההזמנות של החברה. צבר ההזמנות שבסוף שנת 2023 הסתכם ב־19.2 מיליון דולר, זינק בסוף שנת 2024 ל־41.5 מיליון דולר, ובסמוך למועד פרסום הדו"ח השנתי בסוף מרץ 2025, הוא כבר הגיע ל־57.6 מיליון דולר.
פילוח צבר ההזמנות של קווליטאו על בסיס צפי מועד האספקה מגלה מצב מעניין. קווליטאו צפויה לספק ללקוחותיה מוצרים ושירותים בהיקף של 51.5 מיליון דולר במהלך שנת 2025. אם אכן כך יקרה, החברה צפויה לשבור כבר במהלך 2025 את השיא שנרשם בשנה שחלפה.
מצבת העובדים של קווליטאו ל־31 בדצמבר 2024 עמדה על 72 עובדים, עובד אחד יותר מכפי שהחברה העסיקה שנה קודם לכן. לטענת הנהלת החברה, קווליטאו מסוגלת לייצר הכנסות שנתיות של 70 מיליון דולר מבלי להידרש להגדיל את מצבת העובדים.
נתון מעניין נוסף שעולה מניתוח צבר ההזמנות של קווליטאו נוגע לאזורי הפעילות שלה. חלק הארי של הצבר, 78% ממנו, מיוחס ללקוחות מהמזרח הרחוק. אירופה וישראל אחראיות ל־12% מהצבר, וצפון אמריקה ל־10% הנותרים.
סין – מקור הכנסות ומקור לדאגה
38% מצבר ההזמנות של קווליטאו מגיעים מסין. זה הרבה, אבל פחות מהחלק של סין בהכנסות החברה, שהסתכם ב־55%. גם בסעיף המכירות סין דומיננטית מאוד, אבל פחות מכפי שהיא היתה בשנת 2023, אז המכירות לסין היוו 65% מההכנסות של קווליטאו. הירידה בחלק של סין בהכנסות של קווליטאו מגיעה לאור עלייה במכירות ליפן ולטייוואן.
בין ארה"ב לסין מתנהל סכסוך כלכלי שנמשך זה כמה שנים, ובמסגרתו ממשלת ארה"ב מפרסמת רשימה של חברות המוגבלות למשלוח ולמסחר. בדו"ח של קווליטאו נכתב במפורש כי ישנן כמה חברות שרכשו מהחברה בעבר ונמצאות כעת ברשימת החברות המוגבלות. עם זאת, כל ההזמנות שהחברה קיבלה מחברות הרשומות בסין לאספקה בשנים 2025 ו־2026 התקבלו מחברות הרשומות בסין שנכון למועד זה אינן נמנות עם רשימת החברות המוגבלות.
בשיחת ועידה למשקיעים שהתקיימה בתחילת אפריל, ימים ספורים לאחר פרסום הדו"ח התקופתי לשנת 2024, מנכ"ל קווליטאו, קובי הרשמן, התייחס לנעשה בסין ואמר: "מלחמת הסחר המתמשכת בין סין לארצות הברית הביאה להכנסת כמה מכלל לקוחותינו בסין לרשימת החברות האסורות במסחר עם החברות האמריקאיות. איסור זה הוא מקור לדאגה אמיתית עבורנו, שכן הסלמה אמיתית עשויה לפגוע בפעילותה של החברה".
לאחר מכן הוא הוסיף כי "הטרנד שאנחנו רואים גם בשנה שעברה וגם השנה, שהמון טריטוריות קונות הרבה יותר והתלות בשוק הסיני יורדת. עם זאת, השוק הסיני היה וימשיך להיות מאוד חשוב עבורנו. נמשיך להשקיע ולפתח אותו, ואנחנו לא מתכוונים לוותר עליו".
אם אין סין, יש הודו
בקווליטאו אומנם לא מתכוונים לוותר על סין, שאחראית על יותר ממחצית ההכנסות של החברה, אבל גם לא טומנים את הראש בחול. ההנהלה של קווליטאו מכירה בכך שסין חובשת שני כובעים בעת ובעונה אחת – היא גם לקוח חשוב ביותר, וגם גורם שחותר להעתיק את הטכנולוגיה של החברה.
"הממשלה הסינית מעודדת חברות מקומיות להעתיק טכנולוגיות של חברות מערביות כדי להתמודד עם הרשימה השחורה. לכן צומח פה תת־שוק כלשהו ולכן מתפתחות חברות בתחומים שונים שמבוססות על העתקות", אמר הרשמן. הוא ציין שיש ניסיון להעתיק גם את הטכנולוגיה של קווליטאו, אולם נכון לעכשיו, עוד לא קרתה מכירה של חברה מתחרה סינית ללקוח של קווליטאו. עוד הוסיף המנכ"ל של קווליטאו כי "אנחנו עוקבים אחרי זה ובמידה שיצוץ מקרה כזה, לא נהסס לנקוט בצעדים לגאליים כדי לנסות ולבלום את התופעה הזו, אבל כידוע לכם, הסינים יעשו כל מה שהם צריכים כדי לנסות ולספק לעצמם פתרונות טכנולוגיים. זה לא יהיה פשוט עבורם".
נראה שההנהלה של קווליטאו מבינה שלא היא תהיה זאת שתעצור את הסינים מלהיות סינים, וכנראה שהפתרון נעוץ במקום אחר ‑ הודו. בשנת 2024 קווליטאו רשמה מכירה ראשונה ללקוח בהודו, ובחברה מצפים להרחיב את הפעילות בשוק ההודי כבר בשנת 2025. לדברי הרשמן, המענקים שהממשלה ההודית נותנת לטובת מפעלים בשטחה הם מענקים גבוהים ביותר שלפי פרסומים רשמיים מגיעים עד 75%. לדבריו, "ביצענו כבר מכירה ללקוח אסטרטגי בהודו. אנחנו מצפים להרחבת השוק השנה. אנחנו מצפים גם שהשוק הזה ייתן פיצוי לגבי ירידה במכירות במידה שתהיה בשוק הסיני, כתוצאה מחברות שנמצאות ברשימה השחורה".
"אנחנו בתקופה של שינויים טקטוניים"
קווליטאו לא חשופה למלחמת "חרבות ברזל" המקומית, אולם היא חשופה למלחמה כלכלית גלובלית. הממשל הקודם בארה"ב, של ג'ו ביידן, פרסם בסמוך לסיום כהונתו שורת מגבלות חדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית. זאת, בהמשך לשורת מהלכים שנועדו להגביל ייצוא של יכולות בינה מלאכותית לסין. המגבלות החדשות מתמקדות ביצוא של מעבדי AI למדינות שונות והגבלת כוח מחשוב ה־AI שכל מדינה תוכל להחזיק, תוך יצירת מדרג של 3 קבוצות מדינות בהתאם לקריטריונים שונים שקבע הממשל הקודם.
ימים ספורים לפני פרסום הדו"ח התקופתי לשנת 2024 הממשל החדש בארצות הברית הטיל מכסים על מוצרים וחומרי גלם המיובאים מסין ומדינות נוספות. בדו"ח של קווליטאו צוין שהחברה מעריכה כי אלה לא צפויים להשפיע מהותית על צבר ההזמנות לשנת 2025, אך הם עשויים להשפיע על עלות המכר של החברה.
"אני חושב שכל העולם מנסה ללמוד ולהבין מה ההשלכות, מוקדם מדי גם לדעת האם תהיה פה עוד פאזה של משא ומתן מול שאר העולם, האם תהיה הקלה במכסים או לא. התוכנית שלו (של טראמפ — י"ר) לדעתי עדיין לא סגורה", אמר מנכ"ל קווליטאו בשיחת הוועידה למשקיעים. לדבריו, "אנחנו בתקופה של שינויים טקטוניים ביחסים בין מדינות, מניח שתהיה לזה השפעה כלשהי על עלות החומר (חומר הגלם — י"ר). עם זאת, אני רוצה לציין שמכיוון שנכנסנו לשנת 2025 עם צבר מרשים ומכיוון שהצטיידנו לא מעט לטובת 2025, כמובן לא לכל השנה כי ממשיכות להיכנס עוד הזמנות, אבל מכיוון שכל הפעולות האלו נעשו, אני לא צופה השפעה דרמטית על הנתונים הפיננסיים שלנו, אבל אנחנו נצטרך עדיין ללמוד מה ההשלכות של המיסוי החדש שדובר עליו אתמול וכנראה ימשיכו לשוחח עליו עוד שבועות ואולי חודשים רבים".
כבר לא "תאגיד קטן"
השיפור בתוצאות העסקיות מחד, והאיום של מלחמת המכסים מאידך, ניכרים בגרף המניה של קווליטאו. על רקע שנת השיא בביצועים ולנוכח הקפיצה בצבר ההזמנות, המניה של קווליטאו זינקה ב־12 החודשים האחרונים ב־99%, והשלימה טיסה של 1,543% בחמש שנים. מנגד, החשש מפני מלחמת המכסים "תרם" לירידה של 30% בשווי השוק של קווליטאו שנרשמה בחודשיים האחרונים.
קווליטאו היא חברה ללא בעל שליטה. גדי קריגר, שייסד את קווליטאו לפני יותר משלושה עשורים, מכר בשנת 2021 את החזקותיו בחברה (7%) במחיר של 38 שקל למניה. נכון להיום, שער המניה של קווליטאו עומד על 203 שקל. בעלי המניות הגדולים בה הם ילין קופות גמל (15.1%), אלפא קרנות השקעה (10%) והראל (5.4%). כבר לפני 20 שנים הדירקטוריון של קווליטאו אימץ מדיניות חלוקת דיבידנד שנתי בסכום שלא יפחת מ־25% מהרווח הנקי של החברה בשנה הקלנדרית הקודמת. ב־2024 קווליטאו חילקה לבעלי המניות שלה דיבידנד בהיקף של 6.2 מיליון דולר.
קווליטאו מנוהלת על ידי שני מנהלים ותיקים: האחד הוא הרשמן, שהחל לעבוד בקווליטאו בשנת 1998, ומכהן כמנכ"ל ונשיא החברה, נשיא החברה־הבת בארה"ב ונשיא החברה־הבת ביפן. השנייה היא נאוה בן־יהודה, שמונתה לסמנכ"לית הכספים של קווליטאו ב־2004 ומכהנת גם כמנכ"לית החברה־הבת בגרמניה.
עד היום בעלי המניות בקווליטאו "זכו" לראות את הדו"חות הכספיים שלה אחת לחצי שנה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שעד 31 בדצמבר 2024 קווליטאו עדיין נחשבה ל"תאגיד קטן" וככזאת, יישמה את כל ההקלות שניתנות לתאגידים קטנים, לרבות דיווח על בסיס חצי־שנתי. אולם לאור העלייה בשווי השוק של החברה, החל מ־1 בינואר 2025 היא לא עומדת עוד בהגדרה של "תאגיד קטן", ולפיכך תעבור לדיווח של הדו"חות הכספיים על בסיס רבעוני.