סגור

גואטה לסילבר קסטל: רוצים מיזוג? הגבילו חשיפה לקריפטו

רשות ני"ע הודיעה לבית ההשקעות, שמבקש להתמזג לתוך השלד של איי.סי.בי, כי עליו להגביל ל־25% את החשיפה הישירה שלו למטבעות דיגיטליים. מדובר בהגבלה משמעותית עבור החברה הממוזגת שעיקר פעילותה אמור להתרכז בתחום הקריפטו

האם האסדרה של ההשקעה במטבעות דיגיטליים מתקרבת לשוק ההון? רשות ניירות ערך הודיעה לבית ההשקעות סילבר קסטל כי יצטרך להקטין את החשיפה הישירה שלו למטבעות דיגיטליים עד לשיעור של 25%.
אמנם מדובר בהגבלה משמעותית עבור בית ההשקעות שמתמחה בנכסי קריפטו, ושמבקש להתמזג עם השלד הבורסאי איי.סי.בי (ישראל סין ביוטכנולוגיה), אך בד בבד ההגבלה הזו מקרבת את הפיכתו לחברה ציבורית. בעקבות זאת, מניית איי.סי.בי זינקה אתמול ב־10%.
רגע לפני סוף השנה, ב־30 בדצמבר, בעלי המניות של איי.סי.בי יתכנסו כדי להצביע על המיזוג עם סילבר קסטל, שמובל על ידי המנכ"ל אלי מיזרוח, לשעבר מנכ"ל גולף, היו"ר צבי זיו, לשעבר מנכ"ל בנק הפועלים, וסגנת היו"ר גבי רבד שהיתה מנכ"לית בית ההשקעות פסגות. האסיפה המדוברת נדחתה כבר פעמיים, הדחייה האחרונה שבהן לפני שבועיים, בעקבות קשיים שהתגלעו באישור המיזוג. הסכם המיזוג נחתם לראשונה בחודש יולי השנה והמועד הסופי שלו שפקע ביום רביעי שעבר, 15 בדצמבר, נדחה ל־30 בדצמבר.

הוועדה של רשות ני"ע

הקשיים המדוברים נסובו בעיקר סביב דרישות של רשות ני"ע שוועדה שהקימה לאסדרת ההשקעות בקריפטו טרם הגיעה למסקנות סופיות, מכיוון שטרם גובשו מסקנות, בשלב זה נקבעה הגבלה זמנית של חשיפה של 25% למטבעות דיגיטליים, שחלה כעת גם על סילבר קסטל.
בהתאם, סילבר קסטל יפעל לכך ששוויים של נכסים דיגיטליים שלו לא יחצה את גבול ה־25% מהמאזן שלו. נכון לסוף יוני עמד שווי הנכסים הדיגיטליים של סילבר קסטל על חצי מיליון שקל, שהיוו 17.4% מהמאזן שלו, ושווי זה אמור לגדול אחרי המיזוג, כך שמדובר בהגבלה משמעותית עבור בית ההשקעות ועבור החברה הממזוגת שעתידה לקום מהמיזוג ולעסוק בתחום הקריפטו.
פעילותו של סילבר קסטל בענף המטבעות הדיגיטליים מתחלקת לשלושה אפיקים. האפיק הראשון הוא פעילות מחקר ופיתוח שבית ההשקעות מקיים כדי למצוא את השיטות היעילות להשקעה בנכסים דיגיטליים. פעילות זו צפויה להיפגע מהגבלת החשיפה לנכסים דיגיטליים מאחר שנכון להיום החשיפה של מחלקת המו"פ הינה של 75%-50% לנכסים אלו. הכנסות החברה במחצית הראשונה של השנה עמדו על 412 אלף שקל כאשר 217 אלף שקל (52%) מתוכם נרשמו בעקבות ההכרה מעליית שווי מלאי הנכסים הדיגיטליים.
בנוסף בית ההשקעות מנהל שתי קרנות גידור שחשופות לקריפטו. שווי הנכסים המצרפי של הקרנות עומד על 6 מיליון דולר, וההכנסות מהן בינואר־יוני השנה (שלא הוכרו עדיין בספרים) עומדות על 1.3 מיליון שקל. בניגוד לבית ההשקעות, נכסי קרנות הגידור לא יהיו מוגבלים בחשיפה לנכסים דיגיטליים.
1 צפייה בגלריה
מימין: ענת גואטה ו אלי מיזרוח
מימין: ענת גואטה ו אלי מיזרוח
מימין: ענת גואטה ואלי מיזרוח
(צילומים: אוראל כהן, עמית שעל)
בנוסף, סילבר קסטל מבקש להנפיק אג"ח מגובה ביטקוין למוסדיים אולם יוזמה זו טרם יצאה לפועל בעקבות קשיים רגולטוריים. במסגרת מזכר ההבנות שנחתם לקראת עסקת המיזוג, בתחילת יולי כאמור, איי.סי.בי וסילבר קסטל הסכימו על ביצוע גיוס מינימלי של 6 מיליון שקל, שיוכל להגיע ל־20 מיליון שקל.
במסגרת העסקה בעלי המניות של סילבר קסטל אמורים לקבל 75% ממניות החברה הממוזגת. בנוסף, התחייב בית ההשקעות כי לאחר השלמת המיזוג תפעל איי.סי.בי הממוזגת לגייס סכום שישלים את הגיוס ל־20 מיליון שקל. השווי שלפיו יבוצע הגיוס באותו שלב כבר אמור היה להיות גבוה משמעותית מהשווי המינימלי שלפיו בוצע המיזוג, ויעמוד על 100 מיליון שקל.
הגיוס קריטי לסילבר קסטל שכן לדו"חות שלו, שצורפו לבקשת אישור המיזוג, נלווית הערת עסק חי, ורואי החשבון של בית ההשקעות הבהירו שקיומו כעסק כזה תלוי בגיוס, זאת כדי שיוכל לעמוד בהתחייבויות שלו. בית ההשקעות שהוקם ב־2018 צבר הפסדים של כמעט 10 מיליון שקל, בעוד שהכנסותיו מהשקעה במטבעות דיגיטליים עמדו על פחות ממיליון שקל ב־2021.
מניית איי.סי.בי עלתה אתמול ב־10%, אחרי צלילה של 30% מתחילת החודש, לשווי של 23 מיליון שקל. השווי ההוגן של בית ההשקעות, על פי הדו"ח שנמסר לרשות, נע בין 41 מיליון שקל ל־52 מיליון שקל. אל השלד ימוזגו 75% ממניות בית ההשקעות, על כן שוויו אמור להיות כמעט 34 מיליון שקל.
מיזרוח אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "לאחר שהתקבלו כל האישורים הנדרשים, אנו פועלים להשלמת מיזוג פעילות סילבר קסטל עם איי.סי.בי בהקדם. עם השלמת המהלך, הצפויה בתקופה הקרובה, החברה תתמקד בהמשך הצמחת ליבת הפעילות שלה, בניהול וביצירה של מוצרי השקעה חדשים".
במקביל, יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה אמרה אתמול בכנס של הרשות כי היא מוכנה לקבל על עצמה את הסמכות הכוללת לפיקוח על תחום הקריפטו. לדבריה, הטכנולוגיה מאתגרת את חוק ניירות ערך ודוחקת את הרגולטורים לפינה. להשקפתה, הרגולציה חייבת להדביק את הקצב כדי שציבור המשקיעים יקבל את ההגנה המתאימה ועל מנת לממש את מלוא הפוטנציאל הכלכלי הגלום בפיתוח הפעילות בארץ. לדברי גואטה, נכון להיום, ההתמהמהות בפיקוח מביאה לרע מכל העולמות.
הציבור אינו יכול לממש רווחים ולשלם מסים בצורה מסודרת וגם נותר חשוף להונאות ולתרמיות, ללא הגנה. הסדקים הרחבים ברגולציה על הנכסים הדיגיטליים, מעודדים פשיעה כלכלית וחוסמים פיתוח של פעילות לגיטימית.

החשיפה לעולם הקריפטו

בינתיים, לוואקום הרגולטורי נכנסים שחקנים, חלקם גדולים מאוד, שמציעים לציבור את האפשרות להשקיע בקריפטו ולהיחשף אליו באופנים אחרים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", החל מהחודש מציע בית ההשקעות אלטשולר שחם להשקיע בביטקוין ובאת'ריום דרך החברה־הבת הורייזן. האחרונה מציעה למשקיעים לבצע את ההשקעה בשיתוף פעולה עם המערכת הבנקאית, ובצורה של מערכת סגורה, מה שמאפשר לבנק לדעת את מקור הכסף, ובכך לאפשר את הנזלת המטבעות הדיגיטליים בלי שהצו לאיסור הלבנת הון יערים על כך קשיים.